Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019, 10:08:33 μμ
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 11:46

Πώς ευθύνονται τα φθαρμένα ελαστικά για την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όσοι οδηγείτε σίγουρα γνωρίζετε ότι το αυτοκίνητο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος χρειάζεται συνεχή φροντίδα ώστε να σας παρέχει ασφάλεια και να οδηγείτε ξέγνοιαστοι. Συχνά βέβαια παρατηρούνται κάποια προβλήματα τα οποία μπορεί να μη γνωρίζετε πού ακριβώς οφείλονται. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που πολλοί οδηγοί μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει είναι η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων λόγω των φθαρμένων ελαστικών. Θα δούμε λοιπόν όλες τις ενδείξεις που πρέπει να ξέρετε ώστε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο αυτό άμεσα χωρίς να έχετε δώσει μία περιουσία για καύσιμα.

 

Καθώς οδηγείτε, θα πρέπει συνεχώς να είστε σε επαγρύπνηση ώστε να παρατηρήσετε εάν κάποιο μικρό αντικείμενο, πέτρα ή ακόμα και καρφί μπει στο πέλμα του ελαστικού και δεν αφαιρείται. Κάτι τέτοιο θα χαλαρώσει το ελαστικό σας και ενδέχεται να κάνει σε αυτό κάποια τρύπα. Έτσι, στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και αν αντιληφθείτε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση στα ελαστικά σας, καθώς εάν αυτή είναι μειωμένη, το αυτοκίνητό σας πρόκειται να καίει πολύ περισσότερη βενζίνη αφού θα ‘πιέζεται’ να ανταπεξέλθει ώστε να κινηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα τα ελαστικά σας να έχουν περισσότερη πίεση στον αέρα τους απ’ ότι χρειάζονται. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκληθεί φθορά σε αυτά στο κέντρο του πέλματός τους. Εάν συμβεί αυτό θα πρέπει να ελέγξετε το μέγεθος του προβλήματος και να μειώσετε την πίεση των ελαστικών.

Στην περίπτωση κατά την οποία οδηγείτε και παρατηρήσετε ότι το τιμόνι του αυτοκίνητου σας κινείται μόνο του προς κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει και πάλι να ελέγξετε τα ελαστικά σας. Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει σε μικρό βαθμό, υπάρχει πρόβλημα, καθώς σημαίνει ότι τα ελαστικά σας έχουν φθαρεί με ανομοιόμορφο τρόπο.

Ακόμα, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι το βάθος του πέλματος των ελαστικών είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία τους. Κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κάθε ελαστικό για να θεωρείται ασφαλές για οδήγηση πρέπει να έχει βάθος πέλματος τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά περιφερειακά. Οι ειδικοί παρόλα αυτά προτείνουν το βάθος τους να είναι τουλάχιστον 4 χιλιοστά προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια κατά την οδήγηση. Μην αμελήσετε οπότε να κάνετε τον έλεγχο για το βάθος των πελμάτων των ελαστικών σας, μετρώντας την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πλευρά του κάθε πέλματος.

Η έγκαιρη παρατήρηση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει θα σας βοηθήσει σίγουρα και θα σας γλιτώσει από πολλά χρήματα που θα δώσετε άσκοπα στη βενζίνη. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι εάν δε μπορέσετε να αποφύγετε κάτι από τα παραπάνω και τα ελαστικά σας φθαρούν ανεπανόρθωτα, στα καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα βρείτε τα κατάλληλα ελαστικά για το αυτοκίνητό σας και για το πορτοφόλι σας.