Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 23:31

"Προγράμματα Θεσσαλονίκης"

Του Ανδρέα Μακρίδη.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 απ' τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο υποτίθεται πως θα εφάρμοζε ως κυβερνητικό πρόγραμμα “ανεξάρτητα απ' την κατάληξη της διαπραγμάτευσης”.

 

Κάποιες απ' τις εξαγγελίες όντως εφαρμόστηκαν, όπως η δωρεάν πρόσβαση στις δομές υγείας και τα κουπόνια σίτισης των ανέργων. Δεν ήτανε αυτά που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου ωστόσο - αλλά η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο στις 12.000, ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Κι οι υποσχέσεις εκείνες μείναν στα χαρτιά, μαζί με το “σκίσιμο του Μνημονίου”.

Για τους αντιπάλους του, το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κι οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν μνημείο λαϊκισμού και πολιτικής εξαπάτησης. Γι' αυτό και ο βασικός διεκδικητής της πρωθυπουργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει ότι δεν καλλιεργεί φρούδες ελπίδες αλλά υπόσχεται διπλασιασμό της ανάπτυξης μέσω της καλλιέργειας περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Ανταποκρίνονται τα παραπάνω στην αλήθεια;

Μιλώντας την Τετάρτη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ για το Ασφαλιστικό. Επανέλαβε την δέσμευσή του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανέπτυξε την πρότασή του για την επικουρική ασφάλιση, μιλώντας για τη δημιουργία ενός “προσωπικού-ατομικού κουμπαρά για όλους τους ασφαλισμένους, όπου οι υποχρεωτικές εισφορές του 7% θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό. Ο νέος ασφαλισμένος θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο αυτού του λογαριασμού και πως τα χρήματα αυτά είναι δικά του”.

“Τρέξαμε μια ενδιαφέρουσα αριθμητική άσκηση με τους συνεργάτες μου – συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος ξεκινάει τώρα στην αγορά εργασίας με 800 ευρώ και ας υποθέσουμε ότι θα δουλέψει 40 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι θα έχει την ετήσια αύξηση απολαβών της τάξης του 3% για να καταλήξει τελικά με έναν μισθό λίγο πριν βγει στη σύνταξη λίγο παραπάνω από 2.000 ευρώ. Αυτή η δυνατότητα υποχρεωτικής συνεισφοράς σε ένα κεφαλοποιητικό σύστημα, του δίνει τη στιγμή που θα βγει στη σύνταξη έναν αποταμιευτικό κουμπαρά που θα φτάνει τα 125.000 ευρώ...”.

Ο αναγνώστης ας προσέξει την παραπάνω παράγραφο. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινάει την αριθμητική του άσκηση, με δεδομένο ότι ο νέος ξεκινά την εργασιακή του πορεία με μισθό 800 ευρώ. Ο βασικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου ωστόσο, δεν είναι 800 ευρώ αλλά 586 ευρώ. Δεσμεύεται ο Κ. Μητσοτάκης ότι θ' αυξήσει τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ; Όχι.

Πάμε ωστόσο παρακάτω: Στον υπολογισμό του προέδρου της ΝΔ, ο εργαζόμενος δουλεύει αδιαλείπτως επί 40 χρόνια. Και κάτι τέτοιο είναι ιδανικό - συμβαίνει ωστόσο μονάχα στο Δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα, ο Κ. Μητσοτάκης έχει εκφραστεί χαρακτηριστικά τον Μάιο στο Digital Economy Forum, λέγοντας πως “το κλασσικό ωράριο 9 με 5 στην ίδια δουλειά, είναι μάλλον ξεπερασμένο”. Πώς θα εξασφαλίσει λοιπόν ο εργαζόμενος αδιάλειπτη εργασία επί 40 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με πλήρεις αποδοχές οκταώρου; Σ' αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίνει απάντηση.

Το μοντέλο που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα καθαρά επικοινωνιακό κατασκεύασμα. Μιλά για αρχικό μισθό 800 ευρώ χωρίς να τον υπόσχεται, για τελικό μισθό 2000 ευρώ χωρίς να τον πιστεύει, και αφήνει να πλανάται ταυτοχρόνως και η ιδέα, πως ο νέος στο τέλος της ζωής του θα είναι σε θέση να έχει αποταμιεύσει 125.000 ευρώ τα οποία θα είναι “στη διάθεσή του”. Με δυο λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ τάζει λεφτά χωρίς να μπορεί κανείς να τον καταγγείλει πως τάζει λεφτά, καθώς οι μισθολογικές αυτές εξαγγελίες δεν απαντώνται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Η φετινή ΔΕΘ είναι μια προεκλογική Έκθεση, και οι πολίτες θ' ακούσουνε πολλά. Κράτα την επιφύλαξή σου αναγνώστη για ό,τι δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, για ό,τι χτίζουν στην άμμο οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων. Αλλιώς, ετοιμάσου για ένα ακόμα “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”...