Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:17:51 μμ
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 06:42

Στέφανος Κουφός : Πράσινη οικονομία

1. Η πράσινη-Βιώσιμη Αειφόρος Ανάπτυξη με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετατρέπεται σε Παγκόσμκο Κίνημα αντιμετώπισης των φαινομέων της κλιματικής αλλαγής και διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος στον πλανήτη. Στη χώρα μας, αποτελεί επιπρόσθετη στρατηγική για την Οικονομία και Κοινωνική Ανάπτυξη.


2. Για το νομό μας γνωρίζουμε ότι είναι προικισμένος με αξιόλογο ενεργειακό δυναμικό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και ότι κατέχει το 52% του δυναμικού των ανέμων που φυσούν στην περιοχή.
Δεν είναι όμως ευρύτερα γνωστό και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το αιολικό και ηλιακό δυναμικό του νομού μας μπορεί να δώσει τόση ενέργεια, όση χρειάζεται για να καλυφθεί σχεδόν το 90% των οικιακών αλλά και των βιομηχανικών, βιοτεχνικών αναγκών και στους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα από έρευνα που παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κρήτη, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Πράσινης Χημείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύεται με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία ότι είναι δυνατό από αιολικά πάρκα σε επιλεγμένες τοποθεσίες του νομού να παραχθεί το 13,8% των ετήσιων απαιτήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε ενέργεια και από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι εφικτή η παραγωγή του 70% των αναγκών δηλαδή συνολικά ο νόμος μας μπορεί να αποδώσει το 83,8% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η Περιφέρεια κάθε χρόνο.

Αιολικά Πάρκα
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν 13 σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν ανεμογεννήτριες, διάσπαρτα στο Βόρειο και Κεντρικό τμήμα του νομού, με εντοπισμό 57.000 στρεμμάτων όπου οι ταχύτητες των ανέμων είναι μεγαλύτερες από τα έξι μέτρα ανά δευτερόλεπτο και μπορούν να λειτουργήσουν 60 ανεμογεννήτριες.
Σε άλλα 160.000 στρέμματα όπου η ταχύτητα των ανέμων είναι μεταξύ πέντε και έξι μέτρων ανά δευτερόλεπτο μπορούν να λειτουργούν άλλες 168 ανεμογεννήτριες σε ορεινά βοσκοτόπια και συνολικά μπορούν να παράγουν 1.198 γιγαντοβατόρες το χρόνο που αντιστοιχούν στο 13,8% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Κεντρική Μακεδονία.

Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο νομό μας έχουν πενταπλάσια απόδοση και η ανάπτυξη τους απαιτεί μικρότερη έκταση, αρκούν 115.000 στρέμματα.
Στην έρευνα υποδεικνύονται σε πρώτη φάση έντεκα τοποθεσίες,  υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται οχλήσεις σε άλλες δραστηριότητες κυρίως στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νοτιοδυτικό τμήμα του νομού.
Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να παραχθούν εκτιμώνται σε 6.350 γιγαντοβατόρες το χρόνο και αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία.

Θέσεις εργασίας
Η αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται να δημιουργήσει συνολικά έως το 2020, 40.000 θέσεις εργασίας. Η χρήση φωτοβολταϊκών στην Ελληνική επικράτεια θα δημιουργήσει 13.500 θέσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σοβαρά προβλήματα
Το εξοργιστικά, παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο νομός μας δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές Απόλυτης Προτεραιότητας (ΠΑΠ) στο Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως είναι αποκλεισμένη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι το τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλευόμενο αιολικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής είναι στα ίδια επίπεδα και ίσως μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Αττικής η οποία περιλαμβάνεται στις ΠΑΠ.

Συμπεράσματα-προτάσεις
1. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νομό μας με αιχμή τον αέρα και τον ήλιο αποτελούν ανεκτίμητη πηγή αειφόρου, βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
2. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα ο νομός μας στις Περιοχές Απόλυτης Προτεραιότητας στο Εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αιχμή το αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
3. Να συνταχθεί και εγκριθεί ολοκληρωμένο, εφαρμοσμένο σχέδιο Πράσινης Ανάπτυξης και αξιοποίησης όλων των συγκριτικών φυστικών και παραγωγικών δυνατοτήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φιλοπεριβαντολογικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητα, χατρογράφηση-χοροθέτηση και ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων τοποθεσιών και εκτάσεων και των αποστάσεων (προστατευόμενα φυσικά οικοσυστήματα, αρχαιολογικοί χώροι, οικισμοί, υποδομές, οδικές κ.λπ και ότι δεν δημιουργούνται οχλήσεις σε άλλες δραστηριότητες) για ορθολογικής, ισόρροπη βιώσιμη Ανάπτυξη.
4. Να προταθεί από τώρα ώστε ο νομός μας να τύχει των πλέον ευνοϊκών επενδυτικών κινήτρων, στον υπό αναθεώρηση αναπτυξιακό νόμο, ώστε όχι μόνο να αποκατασταθεί το τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα που προήλθαν από την πλήρη ανεξήγητη κατάργηση των επενδυτικών αναπτυξιακών, οικονομικών κινήτρων, αλλά και εκσυγχρονισμού των υφιστάμεμων επιχειρήσεων στο νομό μας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.