Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:33:04 πμ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 22:23

Σχολικό έτος 2017-2018

Του Δημήτρη
 Ιωαννίδη Δασκάλου
τ. Σχολικού Συμβούλου. 

 

Άλλη μια σχολική χρονιά ανοίγουν αυλαία Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Άλλη μια σχ.χρονιά αγάπης και ενθουσιασμού για τους μικρούς, περίσκεψη και προβληματισμός για τους μεγάλους. Ενθουσιασμός και χαρά γιατί θα επιστρέψουν στα γνώριμα μέρη, στους συμμαθητές, στους φίλους και στις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιών, την «τροφή» των μικρών παιδιών. Προβληματισμός για τους μεγάλους για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που βαραίνουν τους ώμους τους.

 

Οι ανέμελες ώρες του καλοκαιριού, η ξεγνιασιά και ο ύπνος «κατά βούληση» αποτελεί παρελθόν και ευχάριστη ανάμνηση. Τη θέση τους παίρνουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της σχολικής χρονιάς που μόλις αρχίζει.       Θα τα  καταφέρω κι εφέτος; Θα πάω καλύτερα ή μήπως χειρότερα; Είναι στο χέρι μου να πετύχω το πρώτο και να αποφύγω το δεύτερο. Ο χρόνος είναι όλος μαζί μου. Μαζί μου και οι γονείς μου και οι δάσκαλοι, που, ο ρόλος τους κάθε χρόνο και μεγαλώνει για να συντροφεύσει τις ηλικίες των μαθητών τους. Είναι σίγουρο πως κάθε τάξη που ανεβαίνουμε, ανεβαίνουν και οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες έναντι των γονέων και του σχολείου. Οι γονείς μόνιμοι συμπαραστάτες και οι δάσκαλοι-καθηγητές με την καθημερινή τους παρουσία και το εξαιρετικό έργο που επιτελούν θα καθορίσουν την πορεία της σχολικής χρονιάς που μόλις άρχισε.
ΟΙ Μαθητές, οι Δάσκαλοι και οι Γονείς είναι έτοιμοι, η Πολιτεία;  Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των Προέδρων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, των αντιπροσώπων,δηλαδή,της εκπαιδευτικής κοινότητας, δυστυχώς, θα έχουμε τα ίδια που έχουμε κάθε χρόνο. Λείπουν δάσκαλοι, λείπουν καθηγητές, λείπουν ειδικότητες, και τέλος, λείπουν εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής πράγμα που σημαίνει πολύ μεγάλο πρόβλημα (το γνωρίζω προσωπικά καθώς υπήρξα Δ/ντής σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής Θες/νίκης) για ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που πλήν των εγγενών προβλημάτων καλούνται να αντιμετωπίσουν και το σοβαρό πρόβλημα των κλειστών σχολείων με τις 3500 κενές θέσεις δασκάλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (φύλαξη, προστασία, εκπ/ση). Και όλα αυτά λόγω έλλειψης δασκάλων  ενώ υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι.
Ο κ.Γαβρόγλου (ασχολήθηκα αρκετές φορές μαζί του) ας αφήσει προς το παρόν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που «οραματίζεται» στα Πανεπιστήμια (με το άσυλο, τους αιώνιους, τη διάλυση των Συμβουλίων, την εκλογή Πρυτάνεων ¨μέσω φοιτητών¨) κι ας σκύψει στο πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων με τις 140000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με στοιχεία των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (τα Νέα 6.09.17) υπάρχει άμεση ανάγκη μέχρι τη Δευτέρα 11.09 κάλυψης 6500 εκπ/κων στην πρωτοβάθμια και 5000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μπορείτε να τα καλύψετε κ. Γαβρόγλου η θα έχουμε μία από τα ίδια;  Η Κυβέρνηση θα λέει ότι είναι η μοναδική χρονιά με όλους τους εκπ/κούς στις θέσεις τους με το άνοιγμα των σχολείων και οι γονείς και οι εκπ/κοί το αντίθετο, να βλέπουν δηλαδή, χιλιάδες κενά σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Αλλά, ας επιστρέψουμε στους μαθητές που έχουν «το όπλο παρά πόδας»και την τιμητική τους  για την εκκίνηση της Δευτέρας (11.09.17) ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ στους μαθητές του Λυκείου υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα για να δουν τους κόπους τους να μην χάνονται στους δρόμους
Στους μαθητές Γυμνασίου ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και στο νέο περιβάλλον που καλούνται να εξερευνήσουν με τα εφόδια που τους έδωσε το Δημοτικό.
Στους μαθητές του Δημοτικού, τέλος,  καλή συνέχεια και προετοιμασία με τη βοήθεια των δασκάλων τους στους νέους ορίζοντες και τις νέες τεχνολογίες που διανοίγονται, και στα Πρωτάκια (έχουμε και απ’ αυτά) δύναμη και «επίθεση» για να αντιμετωπίσουν τον «μπαμπούλα δάσκαλο» όπως πολλές φορές επικαλούνται οι γονείς για να συνετίσουν τα παιδιά τους (Δεν θα πας στο σχολείο να δεις εσύ!!!)  Αυτόν ή Αυτήν που με την αγάπη και την αφοσίωση στο λειτούργημά τους προσπαθούν με όλες τις παιδαγωγικές, διδακτικές και  ψυχολογικές μεθόδους να τους οδηγήσουν στο σχολικό κλίμα (που πολλές φορές δεν είναι καθόλου εύκολο), ώστε να μπουν αβίαστα στην προγραμματισμένη ομαδική και κοινωνική ζωή του σχολείου.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ στους Δασκάλους, τους Καθηγητές και στους Γονείς,