Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:26:07 μμ
Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 20:40

Το πρώτιστο καθήκον της κ. Γεννηματά

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με αφορμή τους νεκρούς απ' την θεομηνία στην Αττική, είχαμε πει πως ήρθε η ώρα των ονομάτων, η ώρα “της διαπόμπευσης”. Τι μεσολάβησε έκτοτε; Η ανακάλυψη άλλων έξι πτωμάτων και η ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία ενός νέου πολιτικού φορέα στη χώρα μας. Υπάρχει κάτι που να συνδέει τα δύο γεγονότα;

 

Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη στην ηγεσία του υπό διαμόρφωση κόμματος, με αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία. Η εκλογή της υπήρξε καθαρή, κι η αναγνώρισή της απ' τους συνυποψηφίους της, χωρίς υπονοούμενα. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο, το ότι οι δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα, περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την εκλογή της. Για τους νεκρούς στην Μάνδρα, οι αναφορές της ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές:

“Είναι μία τραγωδία. Εκφράζουμε την οδύνη μας και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν” δήλωσε στις 15 Νοεμβρίου η Φώφη Γεννηματά. Την επόμενη μέρα ωστόσο, στις 16 Νοεμβρίου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά, δηλώνοντας πως “υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν”.

Το ποιες είναι οι ευθύνες αυτές, ποιοι θα πρέπει να τις αποδώσουν και ποιοι να τις αναλάβουν, η κυρία Γεννηματά το άφησε αδιευκρίνιστο. Υπαινίχθηκε βεβαίως πως δεν έχει προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνη την Ρένα Δούρου, και εμμέσως την κυβέρνηση. Πράγματι, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περικόπτεται διαρκώς, προκειμένου να εξαχθεί το αιματηρό δημοσιονομικό πλεόνασμα των μνημονίων. Και πάλι ωστόσο, το όνομα της νυν περιφερειάρχου Αττικής απουσιάζει απ' τις δηλώσεις της κυρίας Γεννηματά. Γιατί;

Δεν διαπιστώνει ευθύνες της κυβέρνησης για τους είκοσι νεκρούς και τον έναν αγνοούμενο η κυρία Γεννηματά; Το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, γιατί ήταν άραγε στα κάγκελα και σήμερα όχι;

Την απάντηση ίσως δίνει το ΦΕΚ της 9ης Οκτωβρίου του 2003, που περιλαμβάνει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μάνδρας. Η τροποποίηση φέρει τις υπογραφές της τότε υπουργού Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου και του υφυπουργού Γεωργίας, Φώτη Χατζημιχάλη. Διαβάζει κανείς για παράδειγμα, για την επέκταση του Σχεδίου προκειμένου να συμπεριλάβει σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις και συνεργεία αυτοκινήτων, περιοχές με χρήση χονδρεμπορίου, βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.). Για να βάλουν τις υπογραφές τους, οι δύο υπουργοί επικαλούνται μεταξύ άλλων, γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής, καθώς και έγγραφο της Διεύθυνσης του Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ – και τα δύο έγγραφα από το 2002.

Τον Οκτώβριο του 2002, Περιφερειάρχης Αττικής εξελέγη η Φώφη Γεννηματά.Το έγγραφο της Περιφέρειας, ίσως εκδόθηκε επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης που είχε υποστηριχθεί από την ΝΔ και την ΠΟΛΑΝ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράταξη της κυρίας Γεννηματά είχε την χρονική άνεση ενός ολόκληρου έτους, αν κάτι πήγαινε στραβά, να ενημερώσει την κυβέρνησή της ώστε τον Οκτώβριο του 2003 να μην υπογράψει την συγκεκριμένη επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου της Μάνδρας, ή να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα. Αν πάλι ξεγελάστηκε από το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, θα περιμένουμε να ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση για την επιτροπή που το εξέδωσε.

Όπως είπαμε, ήρθε η ώρα των ονομάτων. Δεν μοιράζουμε από εδώ εύκολες κατηγορίες, δεν μοιράζουμε αφορισμούς. Η κυρία Γεννηματά ηγείται σήμερα ενός κόμματος που φιλοδοξεί κατά τις δικές της δηλώσεις, να ηγηθεί ξανά της χώρας, αφήνοντας τους “Συριζανέλ” στην άκρη. Πρώτιστο καθήκον της λοιπόν, είναι με αφορμή την τραγωδία στην Μάνδρα, να δείξει τι ακριβώς έχει διδαχθεί από το παρελθόν – και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Εκτός βεβαίως και αν ελπίζει, πως κατεβάζοντας τους τόνους, θα προστατέψει ως συνήθως και τη δική της πολιτική προϊστορία.