Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 1:19:11 πμ
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 22:07

Το ψέμα είχε κοντά ποδάρια. Είναι η ώρα της αλήθειας και της δημιουργικής ανάτασης της Ελλάδας

Γράφει ο Νίκος Σαχπεκίδης, Καρδιοχειρουργός.

Σε πείσμα της προεκλογικής τεχνητής αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, δυστυχώς οι προβλέψεις όλων των σοβαρών, εγχώριων και διεθνών, οργανισμών είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας κατάταξης του Doing Business του 2019, η Ελλάδα κατρακυλά συνεχώς από το 2015 στην παγκόσμια κατάταξη: από την 61η θέση όπου βρισκόταν στα τέλη του 2014 κατρακύλησε λόγω των παλινωδιών και της επαναστατικής γυμναστικής ανίδεων κυβερνητικών στελεχών και το 2019 κατέληξε στην 72η.
Ακόμα πιο ενδεικτικό της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τέταρτο συνεχή μήνα διαπιστώνεται επιδείνωση! Είναι ακριβώς στην ίδια χρονική περίοδο όπου οι κυβερνώντες προπαγανδίζουν ότι...βγήκαμε από τα μνημόνια. Αλλά το κόστος δανεισμού χειροτερεύει (αυξάνεται) για το δημόσιο και για τους ιδιώτες κι αυτό το καταλαβαίνει και ο κόσμος.
Ας δούμε τα στοιχεία όπως αποτυπώνονται με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών: Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ υποχωρεί ελαφρώς τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση από 105, 3 μονάδες τον Ιούλιο). Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και μικρότερη υποχώρηση σε Λιανικό Εμπόριο. Ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις των μακροοικονομικών προβλέψεων στα δημοσιονομικά του Οκτωβρίου 2018: η κυβερνητική οικονομική πολιτική απέχει σημαντικά από τους στόχους που η ίδια έχει προδιαγράψει
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ: το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου μόλις 537 εκ. ευρώ διατέθηκαν στην αγορά, που σημαίνει πραγματική στάση πληρωμών για το ΕΣΠΑ. Έτσι, ενώ για διάφορα προγράμματα η κυβέρνηση μιλάει για ρυθμούς προώθησης πάνω από 50%, η πικρή αλήθεια, την οποία βιώνουν οι επιχειρηματίες, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα τα σχέδιά τους, είναι ότι μέχρι τώρα η πραγματική απορροφητικότητα του EΣΠA έχει φτάσει μόλις το 19%. Tα στοιχεία της Kομισιόν δείχνουν ότι στους 9 πρώτους μήνες του 2018 απορροφήθηκαν μόλις 537 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 δισ. στο σύνολο του 2017. Oι πληρωμές για έργα του EΣΠA από το 2015 έως την προηγούμενη Δευτέρα, έφτασαν στα 5,097 δισ., 19% του συνόλου των 26,6 δισ. που είναι διαθέσιμα για την Eλλάδα έως το 2020.
Kαι όλα αυτά, παρότι η EE λόγω της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2015 αποφάσισε να δίνεται υψηλό ποσοστό (έως και 95%) συγχρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους και προκαταβολές χρημάτων στη χώρα, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επιδοτήσεις του EΣΠA. Τα ερωτηματικά για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και τις προκαταβολές αυτές εγείρονται επομένως...
Kάτω από τις συνθήκες αυτές, η Υγεία και η Παιδεία, οι δύο πιο ευαίσθητοι πυλώνες του κοινωνικού κράτους καταρρέουν επί της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: στην παιδεία, αρχές Νοεμβρίου, τα κενά μόνο στη δευτεροβάθμια είναι πάνω από 5000 ενώ το Υπουργείο προγραμματίζει τις προσλήψεις βάσει των εισπράξεων που κάνει από τον ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε), για να επηρεάσει λίγο και τις εκλογές των καθηγητών και των δασκάλων, οι οποίοι πάντως αναμένεται να δώσουν ηχηρή απάντηση στην υποβάθμιση της ποιότητας της παιδείας, όπως έδωσαν οι ιατρικοί σύλλογοι πρόσφατα.
Το ελληνικό κράτος υποβιβάστηκε πια σε ένα μικρομάγαζο που αν δεν εισπράξει τη μια μέρα αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του την άλλη.

Αυτή είναι η αμείλικτη για τους πολίτες και την χώρα πραγματικότητα την οποία οι ίδιοι τη δημιούργησαν με την άφρονα πολιτική τους. Και καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και διαπιστώνουν από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις ότι κατρακυλούν στα προ της κρίσης ποσοστά τους, επιχειρούν να την διαστρεβλώσουν με ασύστολη προπαγάνδα και τεχνητή "ευημερία των αριθμών" Μήπως και διασωθούν στις κάλπες.
Αλλά αυτοί θα καταποντιστούν, εισπράττοντας το αντίτιμο των πράξεών τους ως κυβερνήτες. Και δεν θα λυπηθούν παρά μόνο οι ίδιοι.
Το μείζον όμως είναι να αναταχθεί η Ελλάδα. Να πάρει ανάσα ο Έλληνας ύστερα από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης. Υπάρχει ελπίδα για ν' ανασάνει ο τόπος: Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όλοι οι Έλληνες προσδοκούν κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Νέα Δημοκρατία για την εφαρμογή του προγράμματός της ώστε να βγει η χώρα από την κρίση: ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ξέρει πώς θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης 4% το έτος και 600.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021!
Το ψέμα είχε κοντά ποδάρια, όσα και τα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πια η ώρα της αλήθειας και της δημιουργικής ανάτασης της Ελλάδας.