Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 23:28

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, , τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Την βδομάδα που πέρασε, είχα την χαρά να έχω έναν ακόμη μικρό φίλο στο γραφείο μου. Καθώς παίζαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, έχασε, και μονολόγησε “ αφού δεν τα καταφέρνω πουθενά. Είμαι τελείος άχρηστος”.

 

Εκείνη την στιγμή έπρεπε να ασχοληθώ με αυτήν τη σκέψη, και να εντοπίσω από που πηγάζει. Ένα παιδί που δεν είναι αρεστό απο τους συνομιλήκους, και κάθε προσπάθεια του να τα προσεγγίσει, καταλήγει σε αποτυχία. Επιθυμία του, να τον θέλουν οι άλλοι. Επιθυμία του, να μεγαλώσει γρήγορα και να γίνει ένας πετυχημένος και πολυάσχολος ενήλικας σαν τον πατέρα του. Μόνο τότε στο μυαλό του θα αποκτήσει αξία και αποδοχή απο τους άλλους. Μόνο τότε θα γίνει σημαντικός.

Η διαδικασία του παιχνιδιού βοήθησε ώστε να του αποδείξω οτι κατάφερε να παίξει δίκαια, ακολούθησε τους κανόνες του παιχνιδιού και αποδέχτηκε την ήττα του με ωραίο και ήρεμο τρόπο. Στοιχεία σημαντικά σε μια συνεργασία ή σε κάποιο ομαδικό παιχνίδι. Εν ολίγης, του επισήμανα οτι επιτρέπεται να μην τα καταφέρνει κάπου καλά, χωρίς όμως να αποτελεί γενικό κανόνα και αρνητικό στοιχείο για τον χαρακτήρα του. Διαπίστωσα οτι πρόκειται για ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση που χρειάζεται ενθάρρυνση, ενδυνάμωση και βοήθεια απο εμένα, ώστε να μάθει βασικές κοινωνικές δεξιότητες για να διαχειρίζεται τις σχέσεις με τους συνομηλίκους. Μόνο τότε θα αγαπήσει την παιδική του ηλικία και θα απολαύσει το παρόν.

Τι χρειάζεται όμως ένα παιδί μεγαλώνοντας, για να νιώσει άξιο και ικανό με τον εαυτό του; Η αυτοεκτίμηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική του υγεία αλλά και την πορεία του, ακόμα και τις επιλογές που θα κάνει αργότερα στη ζωή του ως ενήλικας. Ένα παιδί στην μικρή ηλικία, μαθαίνει και αποκτά επίγνωση των ικανοτήτων του και του εαυτού του απο τους ανθρώπους που το περιβάλλουν. Τα λόγια και οι πράξεις επομένως, έχουν μεγάλη επιρροή στο πως νιώθει ή σκέφτεται ένα παιδί ή ένας ενήλικας για τον ευατό του. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε το παιδί μας με τις ικανότητες αλλά και τις δυσκολίες του.

Αν είμαστε υποστηρικτικοί στις δυσκολίες του, σύντομα τα πράγματα θα βελτιωθούν. Η ολοκληρωτική αποδοχή είναι θεραπευτική και λυτρωτική για ένα παιδί. Αναγνωρίστε όλες τις μικρές κατακτήσεις του παιδιού σας, εφόσον είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιληφθεί την προσπάθεια που καταβάλλει. Μιλήστε του θετικά, εκμηδενίζοντας τον αρνητικό και επικριτικό διάλογο μεταξύ σας που μπορεί να το αποδυναμώσει και να αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αποφύγετε τις συγκρίσεις εφόσον κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Διδάξτε του οτι οι αποτυχίες και τα λάθη, είναι ανθρώπινα, αποδεκτά και αφορούν μικρούς και μεγάλους.

Σαφώς απο αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Αποτελέστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας. Δείξτε τους οτι αποδέχεστε τον εαυτό σας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, οτι τον σέβεστε, τον φροντίζετε και τον αγαπάτε ως μοναδικό. Τότε θα μάθουν και αυτά να τον φροντίζουν και να τον αγαπούν ανιδιοτελώς.

Έκθεση εικόνων