Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 12:06:30 πμ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 10:04

Χρήστος Ανδρεανίδης : Αλαϊαλήδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αρέσκομαι να επισκέπτομαι γειτονιές της Αττικής μετά από ερεθίσματα επικαιρότητας ή παρελθόντων ετών για ανθρώπους που έζησαν σε αυτές μαζικά ή μεμονωμένα ξεχωριστούς. Αμέσως μετά την τηλεοπτική της ΕΡΤ3 εκπομπή ‘αληθινά σενάρια’ με το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη πήγα στην Ν. Ιωνία να βρω το σπίτι που γεννήθηκε ο τραγουδιστής της φτώχειας και της ξενιτιάς.
Η οδός Αλαϊας είναι κάθετος της Αλέκου Παναγούλη και Ιφιγένειας ορίου της Ν. Ιωνίας με Ηράκλειο. Το σπίτι των παιδικών χρόνων του μεγάλου μας τραγουδιστή βρίσκεται στον αριθμό 33 έρμαιο φθοράς.
Στην αρχή του δρόμου από την οδό 28η Οκτωβρίου όπου και παρκάκι τοποθετήθηκε προτομή από τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Στην γωνία λειτουργεί πολυσύχναστος λαϊκός καφενές και μέσα στην Αλαϊας πριν το σπίτι το ουζερί ‘βαρκούλες’. Μαζεύονται εκεί οι απλοί άνθρωποι της φτωχολογιάς της ευρύτερης περιοχής με κοινό χαρακτηριστικό το χαμόγελο και την αγάπη τους στον παιδικό τους φίλο Στέλιο Καζαντζίδη.
Στο δίωρο που βρέθηκα εκεί η συγκίνησή μου δεν κατέβηκε από τα ύψη ούτε στιγμή. Φωτογράφιζα το σπίτι, την προτομή, τον δρόμο, τον καφενέ, το ουζερί ως ιεροτελεστία.
Μια γερόντισσα γειτόνισσα με ανέφερε πολλά για την μάννα του, την καταγωγή της, την δική της καταγωγή και με ζήτησε να ενδιαφερθώ για το σπίτι πριν ρημάξει αφού φαγώθηκε το οικόπεδο από την πίσω οικοδομή.
Στο καφενέ όλοι με αγκάλιασαν και δεν πίστευαν ότι μόνο ως θαυμαστής και ‘φίλος’ του Καζαντζίδη και της γειτονιάς των προσφύγων βρέθηκα εκεί. Με κέρασαν τον καφέ, ήθελαν να με κεράσουν τσίπουρο και κρασί αρκετές παρέες μέσα και έξω. Με συγκίνησαν ακόμη περισσότερο με την συμπεριφορά τους.
Πάνω στον προβληματισμό μου αν μπορέσω να βρω λέξεις να γεμίσω αυτό το άρθρο ή αν βρω κατάλληλο τίτλο ικανό να χαρακτηρίσει την γειτονιά, μπροστά μου συναντήθηκαν δύο και προστέθηκε τρίτος που τους είπε πως γέρασε. Γύρισε προς την Αλαϊας, του είπα ότι δεν βλέπω πως γέρασε και θέλει πολλά χρόνια ακόμη να τα εκατοστίσει.
Αθάνατοι είσαστε εσείς οι Πόντιοι ενώ εμείς οι Αλαγιαλήδες απάντησε. Αθάνατος είναι ο Καζαντζίδης του είπα και ζήτησα εξήγηση της πρωτάκουστης λέξης. Αλαγιαλήδες είμαστε οι κάτοικοι της οδού Αλαϊας αλλά και των παραπλήσιων δρόμων. Αλαϊαλήδες ξεχωριστός τίτλος σκέφθηκα που θα χαρακτηρίζει τους γείτονες του Στέλιου Καζαντζίδη.
Αλαγιαλής ο μεγάλος ερμηνευτής του ‘γυάλινου κόσμου’ που δεν έσπασε ούτε ποτέ θα σπάσει.
Αλαγιαλήδες οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς των προσφύγων από Πόντο και Ιωνία που ευτυχώς διατηρούν ανθρώπινο χρώμα στο πέρασμα των ετών.
Είμαι περήφανος που συμπλέω με τους Αλαγιαλήδες.
Ανήρτησα στο facebook άλμπουμ με 28 φωτογραφίες ως πρώτη ενέργειά μου για την γειτονιά των Αλαγιαλήδων.
Πιστεύω ο Δήμος Νέας Ιωνίας να δρομολόγησε τρόπο συντήρησης και μετατροπής του εγκαταλελειμμένου φτωχόσπιτου σε διατηρητέο υπό την αιγίδα του ή την αιγίδα και γιατί όχι του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ανεπίτρεπτο είναι να πέφτουν σοβάδες, να κρέμονται τα καλώδια ρεύματος και τηλεφώνου, να είναι αδιαμόρφωτο το πεζοδρόμιο στην είσοδο της εξωτερικής σκάλας, να έχει σπασμένα τζάμια και να είναι άβαφο με σκουριασμένα τα παραδοσιακά κάγκελα, τις μεταλλικές πόρτες και τα παράθυρα.
Όταν φανεί αυτό το άρθρο μου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας θα φροντίσω να σταλεί και στον Δήμο Νέας Ιωνίας με επισήμανση να γίνουν τα προαναφερόμενα ανεξάρτητα από το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς στο σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός μας ερμηνευτής.