Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 8:10:37 μμ
Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2010 07:42

Χρήστος Δραγανίδης : Πλαίσιο Αρχών για την Αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέσα στη γενική κρίση που επικρατεί σε όλες τις εκφράσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στο τόπο μας, δεν εξαιρείται και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ στο παρελθόν ο χώρος αυτός έδωσε εμπνευσμένες διοικήσεις που με κέφι όραμα και εργατικότητα άνοιξαν καινούργιους δρόμους και ανύψωσαν τον θεσμό της ,ώστε να είναι μοχλός ανάπτυξης του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου των δημοτών, σήμερα –σε πολλές περιπτώσεις- έγινε πρωταθλητής στην κακοδιαχείριση, στη σπατάλη και στην ανυπαρξία έργου.


Γύρω μας κυριαρχεί η αίσθηση ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Η συμμετοχή ενός απλού πολίτη στα κοινά δεν εμπνέει κανένα. Η κομματική λογική της εκλογικής αντιπαράθεσης για το πολιτικό όφελος του ενός ή του άλλου κόμματος απογοητεύει και αποθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή του απλού δημότη η έννοια του «όλοι είναι ίδιοι» ισοπεδώνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα, καθώς και όλες τις αρετές που κινούν τον απλό κόσμο στην καθημερινότητά του. Οι δημοτικοί μας άρχοντες παραμένουν απλοί διαχειριστές περιορισμένων πόρων και αρμοδιοτήτων.
Τον προσεχή Νοέμβριο και στις Δημοτικές εκλογές, καλούμαστε να εκλέξουμε τη νέα διοίκηση του Δήμου μας. Μια διαδικασία με ιδιαίτερη σπουδαιότητα και σημασία, όπου θα αποφασίσουμε για το πώς θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας.
Γι’ αυτό επιβάλλεται σήμερα να επανακαθορίσουμε τις αρχές και τις αξίες στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε:

ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Από την συγκρότηση του ψηφοδελτίου με κριτήρια ισότητας και αξιοσύνης –τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών με σεβασμό στο δημότη, μέχρι την ανάληψη των ευθυνών διοίκησης μετά τις εκλογές. Να δημοσιεύονται οι εκλογικές δαπάνες και από πού καλύφθηκαν. Ο συνδυασμός:
Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παζαρέματος και συναλλαγών μεταξύ ομάδων και προσώπων,
Δεν εφορμά στην εξουσία για την κατάληψη και διανομή έμμισθων θέσεων,
Δεν διαφθείρει τις συνειδήσεις των δημοτών με αβάσιμες υποσχέσεις.

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Πλήρης και απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Ανάρτηση όλων των τιμολογίων δαπανών στο Διαδίκτυο και δημοσίευσή τους. Η Δημαρχιακή Επιτροπή να λειτουργεί μόνο για οργάνωση προτάσεων δημοτικής πολιτικής προς το Δ.Σ. και όχι μηχανισμός έγκρισης δαπανών.
Να τερματιστεί η ρυπαρή πολιτική των τιμολογίων αγορών ,συνήθως από ημετέρους-που πολλές φορές πληρώνουν κρυφά έξοδα .
Να σταματήσει η πληγή των ¨μαύρων¨ εργαζομένων.

ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ  
Ο περιορισμός της σπατάλης, ο ορθολογισμός των εξόδων λειτουργίας και διοίκησης των Δημοτικών Υπηρεσιών με στόχο την στήριξη του εισοδήματος όλων είναι βασική ανάγκη της δύσκολης εποχής μας.
Να συνενωθούν Δημοτικές Υπηρεσίες και πολυάριθμα και πολυέξοδα Νομικά Πρόσωπα.
Να  οργανώνονται αληθινοί και δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί.
Κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει να ελέγχεται εξαντλητικά.
Η προσφορά στο θεσμό της Τ.Α. είναι καθήκον, δεν αμείβεται.
Να καταργηθεί η αμοιβή όσων δημοτών συμμετέχουν στις διοικήσεις δημοτικών φορέων και επιτροπών.

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπάρχει σήμερα απόλυτη ανάγκη για υιοθέτηση μιάς πραγματικής δημοτικής πολιτικής για την προστασία της ποιότητας ζωής με άμεση εφαρμογή. Η απόλυτη τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την λειτουργία ρυπογόνων επιχειρήσεων (λατομεία, ορυχεία, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, χημικές βιομηχανίες, τυροκομεία κλπ) καθώς και η εισαγόμενη ρύπανση του Αξιού, είναι απαραίτητοι όροι αυτής της πολιτικής. Να μη ξεχνάμε ότι η μόλυνση στις μέρες μας έχει πολλές μορφές (οπτική, ακουστική, οσμής κλπ) και χρειάζεται ειδικευμένη επιτροπή περιβάλλοντος με ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών

ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η δημιουργία συνθηκών οικονομικής ευημερίας για όλους τους δημότες  και ειδικά η στήριξη του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού εισοδήματος είναι πλέον δυνατότητα της Τ.Α. Η θέσπιση Ειδικών Ζωνών βιοτεχνίας, εμπορίου, επαγγελματιών τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι δραστηριότητες, είναι ο απώτερος στόχος μιάς αναπτυξιακής δημοτικής πολιτικής.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την ανάπτυξη δημοτικού δικτύου κοινωνικής φροντίδας και βοήθειας στους δημότες που την χρειάζονται, είναι ύψιστη προτεραιότητα στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ      
H ενεργοποίηση του πολίτη με κύριο στόχο την άμεση και έμμεση συμμετοχή του στην λήψη των αποφάσεων με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη και την λειτουργία της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, στοιχείο της οποίας είναι ο ελεύθερος διάλογος των κοινωνικών δυνάμεων.
O Καποδιστρίας ΙΙ αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, σωστή προετοιμασία και παροχή πόρων, θα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση για τη ενεργή συμμετοχή μας.
Με την πίστη ότι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, οι ιδέες και οι αρχές τους, τα οράματα και τα δικαιώματά τους, καθώς και η θέλησή τους να πρωταγωνιστήσουν στη ζωή είναι η κινητήρια δύναμη της συμμετοχής μας στις εκλογές.
Γι’ αυτό  μπαίνω μπροστά στη δημιουργία αυτής της προοπτικής και καλώ: 
- Οσους καλλιεργούν το ήθος και υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και ταπεινότητα τις υποθέσεις των συμπολιτών μας
-  Οσους εργάζονται αποτελεσματικά για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύναμη κοινωνική και εκφραστής όλων των δημοτών
- Οσους εμπνέουν τους νέους για να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία με βέβαιο μέλλον
- Οσους πιστεύουν ότι χρειάζονται ισχυρές τομές και αλλαγές στη λειτουργία του Δήμου
Να συμμετέχουν στον αγώνα αυτόν και να εργαστούμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση την ποιότητας ζωής στον τόπο μας, να αλλάξουμε τη ζωή μας και να  δημιουργήσουμε μαζί νέα θεμέλια για το μέλλον των παιδιών μας.