Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 12:19:33 μμ
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 21:46

Αναλογικότητα, ασφάλεια, νερό και μη ανάμειξη ζήτησε για τη Νέα Καβάλα ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κατ' έθιμον και λόγω του ιδιαίτερου βάρους που επωμίστηκε στο προσφυγικό ο Δήμος Παιονίας σε κάθε συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας πρώτος λαμβάνει το λόγο ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης. Στην τελευταία σύνοδο των δημάρχων Κ. Μακεδονίας ο κ. Γκουντενούδης δεν πρωτοτύπησε. Επανέλαβε όσα επίμονα ζητά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κεντρικά όργανα της αυτοδιοίκησης.


Συγκεκριμένα ο κ. Γκουντενούδης ζήτησε:
Αναλογικότητα στην κατανομή των προσφύγων, υπενθυμίζοντας ότι ένας δήμος όπως η Παιονία φιλοξενεί σήμερα 600 πρόσφυγες στο κέντρο Νέας Καβάλας και άλλους 224 μέσα στον αστικό του ιστό, όταν πολύ μεγαλύτερες πόλεις και δήμοι - και εντός της Κ. Μακεδονίας- έχουν αναλογικά πολύ μικρότερο αριθμό φιλοξενουμένων προσφύγων.
Ασφάλεια στη διαμονή και μετακίνηση των προσφύγων. Ο κ. Δήμαρχος επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την καθημερινή μετακίνηση πεζή των προσφύγων από το κέντρο προς την πόλη του Πολυκάστρου και ζήτησε να υπάρξει πρόνοια ώστε να κατασκευαστούν έργα υποδομής.
Επάρκεια νερού. Είναι ένα κρίσιμο θέμα καθώς η επάρκεια νερού αποτελεί τον θερινό πονοκέφαλο της δημοτικής αρχής κάθε χρόνο. Ο δήμος έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις και εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποδείξει την καλή της θέληση χρηματοδοτώντας τα σχετικά έργα εμπλουτισμού του δικτύου.
Μέριμνα ώστε να αποφεύγεται η πολυεθνικότητα προσφύγων στο Κέντρο της Νέας Καβάλας. Είναι ένας κίνδυνος αυτός καθώς η πολυφυλετικότητα οδήγησε σε εντάσεις και ενίοτε συγκρούσεις προσφύγων.
Τέλος ο κ. Γκουντενούδης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της κατάργησης του Κέντρου Νέας Καβάλας όπως κατά κόρον έχουν δεσμευτεί κυβερνητικά στελέχη τόσο στο Πολύκαστρο όσο και στην Αθήνα.