Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:21:50 μμ
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 21:42

Δ. Σισμανίδης: Με την τσιγκουνιά μου σαν Καππαδόκης, εξοικονομώ χρήματα και προικίζω το δήμο Κιλκίς με νέα έργα

Συνέντευξη στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη

Δήμαρχος του Καλλικρατικού Κιλκίς εδώ και τριάμισυ χρόνια. Ωστόσο έχετε μια μακρόχρονη θητεία στον Καποδιστριακό Δήμο Πικρολίμνης. Είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη;
Για μένα ο Καλλικράτης απέτυχε. Λέμε πολλές φορές ότι η κεντρική κυβέρνηση ασχολείται με την Αθήνα

. Το ίδιο πράγματα μπορώ να πω σήμερα ότι δηλ. περισσότερο ασχολείται ο Δήμαρχος με την πρωτεύουσα του Δήμου και η περιφέρεια δε βοηθιέται πάρα πολύ. Όσοι Δήμαρχοι του Καποδίστρια κάναμε υποδομές στους παλιούς Δήμους, αυτοί δεν έχουν ανάγκη. Ορμώμενος από το δικό μου Δήμο (σ.σ. Πικρολίμνης) θεωρώ ότι τον αδίκησα αυτά τα τριάμισυ χρόνια. Είχε όλες τις απαραίτητες υποδομές και δε χρειάζεται ούτε δρόμους, ούτε αναπλάσεις κ.α. Δεν είχε ανάγκη. Η ανάγκη τους είναι για  πόσιμο νερό εξαιτίας των νιτρικών. Ένα πρόβλημα γνωστό που εύχομαι ο επόμενος Δήμαρχος, όποιος κι αν είναι, να δώσει λύση. Για μένα μία μόνο λύση υπάρχει. Να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα απονιτροποίησης που τώρα προτίθεται να το βγάλει σε διακήρυξη το υπ. Γεωργίας. Βέβαια δεν έχουν όλα τα χωριά της Δ.Ε. Πικρολίμνης το ίδιο πρόβλημα. Με το μεγάλο έργο ύδρευσης που είχε γίνει στις αρχές του 2000 θεραπεύθηκε η κατάσταση σε Πικρολίμνη, Ξυλοκερατιά, Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο. Νέα Δήμητρα. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε τρία χωριά, στο Νέο και Παλιό Αγιονέρι και στο Μαυρονέρι. Αλλά όταν ανέλαβα Δήμαρχος (σ.σ.2000) ήδη υπήρχε το πρόβλημα και μάλιστα από το 1999 τους είχα ειδοποιήσει ότι το νερό ήταν ακατάλληλο.

Αισθάνεστε ότι αδικήσατε τον  Καποδιστριακό Δήμο Πικρολίμνης. Κατ' επανάληψιν όμως έχετε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αισθάνεστε πως αδικήσατε και τα χωριά. Επειδή το μέγεθος των προβλημάτων του Κιλκίς απορροφά πολλά περισσότερα; Τι ακριβώς έγινε;
Ήταν προσωπική μου επιλογή να ρίξω το βάρος στην πόλη του Κιλκίς. Τα έργα υποδομής που γίνονται κάτω στη γη δε φαίνονται στον πολίτη. Δώσαμε βαρύτητα στην  αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, το 65% του οποίου ήταν από αμίαντο. Και αυτά τα χρήματα (σ.σ.1,5 εκατ ευρώ)  είναι δικά μας. Άλλο τώρα που η Δημοτική Αρχή με τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προσπαθεί να τα πάρει πίσω. Πιστεύω και εκτιμώ ότι μεγάλο ποσοστό των χρημάτων της αντικατάστασης του δικτύου θα μας επιστραφεί μέσω του ΥΠΕΡΑ ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ.
Για τον Καλλικράτη, έχω κι εγώ ένα μέρος ευθύνης γιατί ήμουν Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς. Αλλά έτσι όπως είχε έρθει το μνημόνιο επί υπουργίας Ι. Ραγκούση, εμάς τους Δημάρχους,  μας είχε αρέσει γιατί προβλεπόταν η ενοποίηση των επτά Δήμων , με κάθε Δημοτική Ενότητα να έχει το δικό της μικρό προϋπολογισμό για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Επιπλέον, η έδρα του Δήμου, το Κιλκίς θα ήταν ο Δήμος επιτελείο και θα ασχολείτο αποκλειστικά με την ανάπτυξη....Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η καθημερινότητα και ειδικότερα η καθημερινότητα στα χωριά. Μόνο τα Κρούσια έχουν 37 χωριά. Η περιοχή είναι ''προβληματική'' διότι  σε όσους κατοίκους ζουν σε μικρά χωριά έστω οκτώ – δέκα κατοίκους πρέπει να  πας το νερό, να φροντίσεις για την καθαριότητα και το πράσινο με ένα προσωπικό  που είναι ολιγάριθμο. Ούτε με δίμηνα, ούτε με οκτάμηνα λύνονται αυτά τα προβλήματα,απαιτείται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

 Στο Δήμο Κιλκίς τι προγραμματίζετε; Ποιες είναι οι ανάγκες;
Μόνο στην υπηρεσία καθαριότητας θα μας επιτρέψουν μόνιμες προσλήψεις. Κλείνοντας την αναφορά στον Καλλικράτη να προσθέσω ότι μας παρέσυραν σ' αυτόν τον αχανή Δήμο  με την προοπτική του Δήμου επιτελείου  και της διαχείρισης της καθημερινότητας στη βάση των Δημοτικών Ενοτήτων. Αν κάθε τοπικός Αντιδήμαρχος είχε ένα μικρό ποσό για να αντιμετωπίσει την καθαριότητα του χωριού, το πράσινο, τις βλάβες, τα χόρτα, τα νεκροταφεία, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ εύκολα...

Είπατε ότι το βάρος έπεσε στο Κιλκίς. Ποια είναι αυτά τα τέσσερα – πέντε σημαντικά έργα που φέρουν τη σφραγίδα της Δημοτικής Αρχής ;
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέχρι τη λήξη της θητείας μου θα εργαστώ ακόμα περισσότερο προκειμένου να υλοποιηθούν κάποια πράγματα.. Πρώτον, θέλω η περιοχή του κλειστού γυμναστηρίου και του γηπέδου Κιλκίς να γίνει ένας αθλητικός πυρήνας  με προοπτική να φιλοξενεί όχι μόνο πανελλήνιες αλλά και πανευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις. Ήδη ο εργολάβος δουλεύει μέσα στο παλαιό γυμναστήριο και η στέγη έχει ολοκληρωθεί.

Για τι έργο μιλάμε; Είναι μεγάλο;
Είναι της τάξης των 500.000 ευρώ. Το νέο γυμναστήριο που λειτουργούσε τόσα χρόνια χωρίς άδεια επί ημερών μου πήρε άδεια, ενώ επιπροσθέτως ελήφθησαν όλα τα μέτρα πυροπροστασίας. Διατέθηκαν πάνω από 80.000 ευρώ. Έχουμε το δεύτερο γυμναστήριο και πάμε για την αποπεράτωση των κερκίδων στο στάδιο.

Ένας φάκελος που περιμέναμε δυο – τρία χρόνια να 'ρθει, ήρθε τελικά;
Αυτός ο φάκελος ήρθε και τον χειρίζεται προσωπικά ο γεν. γραμματέας του Δήμου (σ.σ. Γιώργος Γαβριηλίδης) τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί η συνεργασία μας είναι άψογη και καλόν είναι για τους κακόπιστους να σταματήσουν και να αναγνωρίσουν την προσφορά κάποιων ανθρώπων. Χρειάζεται πολιτική ανδρεία σ' αυτή τη ζωή. Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να ήταν αντίπαλός μου προεκλογικά, εδώ στο Δήμο όμως είναι ένας από τους καλύτερους συνεργάτες μου. Ήρθε λοιπόν αυτός ο φάκελος. Και τι περιείχε; Περιείχε τη στατική μελέτη, την οικονομοτεχνική μελέτη χωρίς να περιλαμβάνει την τη μελέτη κατασκευής του έργου. Ο στόχος μου είναι να φτιάξω έναν αθλητικό πυρήνα που θα παραδοθεί στους νεολαίους για να τον χαρούν και να γυμναστούν. Παράλληλα μ' αυτό το έργο θα γίνει και αντικατάσταση του ταρτάν του στίβου.

Να υπολογίσουμε ότι θα το προλάβετε; Δύσκολο...   
Εγώ θα το κάνω! Αυτές τις μέρες εγκαθίσταται εργολάβος επί της Καπέτα για την υπογειοποίηση των καλωδίων της Εμποροπανήγυρης και την τοποθέτηση διακοσμητικών ιστών ένθεν και ένθεν του δρόμου. Συνεργαζόμενοι προς τούτο με το ΔΕΔΔΗΕ, κλήθηκαν σε σύσκεψη για αυτή την Τετάρτη οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ, του έργου υπογειοποίησης και της ΔΕΥΑΚ προκειμένου να υπάρχει μια κοινή συνεργασία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που σε ότι αφορά την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ επετεύχθη επειδή έβαλε κι ο Δήμος το χεράκι του.

Συνδέεται και με την 21ης Ιουνίου αυτό το έργο;
Όχι είναι μόνο η Γ. Καπέτα και κάποιες κάθετες οδοί της. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι την Εμποροπανήγυρη. Ως προς την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, κάποιοι δρόμοι επάνω όπως της Λεοναρδοπούλου, της Δοϊράνης, της Περικλέους αποκαθίστανται. Με την περάτωση του έργου της ΔΕΥΑΚ στόχος είναι να γίνουν ασφαλτοστρώσεις σε όλους αυτούς τους δρόμους. Μέχρι να φύγω, και οι δρόμοι κάτω από τα ταξί θα ασφαλτοστρωθούν, για να ηρεμήσουν οι άνθρωποι ...Για το 2018 θα τελειώσει μέσα στο Φεβρουάριο και η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Ειρήνης.

Τι ακριβώς θα κάνετε εκεί;
Εκεί θέλουμε να κάνουμε βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Θα ξηλωθεί όλη η πλατεία θα τοποθετηθούν νέα πλακίδια, νέοι διακοσμητικοί ιστοί και θα υπάρχει περισσότερο πράσινο.

Από που η χρηματοδότηση;
Το έργο θα γίνει με δικά μας χρήματα. Η μελέτη του ανέρχεται γύρω στα 400.000ευρώ.

Είχατε πει ότι προγραμματίζετε και μια παρέμβαση για το μεγάλο έργο Πάρκο – Κήπος...
Με βάση την αρχή της συνέχειας στη Διοίκηση, κληρονομήσαμε την ανάπλαση του Πάρκου – Κήπου. Η πλατεία μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις και δε θέλω να ασκήσω κριτική στους πρώην συναδέλφους. Η σημερινή Διοίκησης έχει υποχρέωση για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του πάρκου..

Είναι και μεγάλο...
Εμείς για το 2018 μαζί με τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ειρήνης θα κάνουμε κάποιες νέες παρεμβάσεις ενισχύοντας το πράσινο.

Αυτό σημαίνει ότι στο χωμάτινο κομμάτι θα ενισχύσετε το πράσινο; Υποθέτω ότι δεν μπορεί να γίνει αποξήλωση.
Για να γίνει αποξήλωση, όπως είναι εκείνη η αερογέφυρα- δεν ξέρω αν πήγε κάποιο ζευγάρι και τέλεσε πολιτικό γάμο-  δεν ξέρω τι σκοπό είχε αυτή η αερογέφυρα...κι εκείνος ο πυρήνας που οδηγεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μετά την παρέλευση της πενταετίας που σχετίζεται με τη διοικητική παραλαβή του έργου, εγώ προσωπικά αν ασχολιόμουν με το Δήμο θα την έβγαζα... Και εδώ έχουν ευθύνες όχι μόνο οι Διοικούντες αλλά και οι θεσμικοί φορείς. Δεν ήξεραν όταν γινόταν ανάρτηση της μελέτης ότι θα κλείσει η Βενιζέλου; Οι θεσμικοί φορείς δεν το ήξεραν; Οι Σύλλογοι αυτοί των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, όλοι αυτοί, δε γνώριζαν ότι κλείνει η Βενιζέλου και στη συνέχεια μετά την αποπεράτωση ξύπνησαν για να πουν ''Γιατί έκλεισε;'' Πώς κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοιμ προς τιμήν τους, εκείνη την περίοδο όπως ο Τάσος Αμανατίδης, ο Μάκης Πεντζερετζής και κάποιοι άλλοι από την προηγούμενη Διοίκηση δεν ενέκριναν την εκτέλεση αυτού του έργου; Και δε μπορούσε να γίνει μια τροποποίηση της μελέτης ούτως ώστε αφού κλείστηκε ο δρόμος να μην υπήρχε η αερογέφυρα και ο πυρήνας ο άλλος που είναι άκρως επικίνδυνος για τα παιδιά μας;  Και γι' αυτό τον  πυρήνα ειδικότερα, θα πρέπει μετά την παρέλευση τουλάχιστον μιας πενταετίας, αν δε μπορούν να ανοίξουν το δρόμο τουλάχιστον ας τον γκρεμίσουν για να γίνει πράσινο.

Ας πάμε σε κάποιες ανοιχτές πληγές, εγώ τις λέω ανοιχτές προκλήσεις, θέματα τα οποία έχουν μια προϊστορία πίσω τους. Πεζοδρόμηση 21ης Ιουνίου. Εγώ ξεκίνησα ως δημοσιογράφος και θα συνταξιοδοτηθώ σε λίγο μ' αυτό το θέμα.
Όταν  απεντάχθηκε αυτό το έργο και ανέλαβα σκέφθηκα ότι εφόσον υπάρχουν χρήματα στο Δήμο, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της 21ης Ιουνίου. Δόθηκε εντολή στην τεχνική υπηρεσία η οποία και συνέταξε τη μελέτη,  ωρίμασε και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα έργων για το 2017. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο δρόμος της 21ης Ιουνίου δεν είναι επαρχιακός αλλά εθνικός.

Ναι, αλλά υπάρχει  πρόβλημα. Τελευταία στιγμή κατάλαβαν ότι η κυριότητα δεν είναι του Δήμου; Είναι πρόβλημα αυτό; Δε θα μπορούσε να λυθεί;
Είναι σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια τίποτε δεν είναι άλυτο στη ζωή αρκεί να το θέλεις. Η σημερινή Διοίκηση με το Δήμαρχο Σισμανίδη θέλει το έργο, τουλάχιστον ο επόμενος να το δημοπρατήσει. Αφού γίνει ο αποχαρακτηρισμός του δρόμου σε δημοτικό. Και όπως με διαβεβαίωσε η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία υποβάλαμε αίτημα... (Αντιπεριφέρεια Κιλκίς – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Υπουργείο Υποδομών) κι αυτοί είπαν ότι δεν ήξερε κανένας ότι είναι εθνικός ο δρόμος. Όταν θέλεις να κάνεις το έργο και μπλέξεις με μια υπηρεσία που λέγεται ΔΗΠΕΧΩ σημαίνει ότι δε μπορείς να κάνεις επέκταση πεζοδρομίου ούτε ένα εκατοστό. Απαγορεύεται αυστηρώς. Όταν θα γίνει δημοτικός δρόμος που θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα..τότε  Όλοι οι δρόμοι οι οποίοι ενώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης με τις επτά πρωτεύουσες των νομών  είναι εθνικοί δρόμοι.

Σταματάνε στην είσοδο της πόλης;
Προχωράνε και μέσα. Εδώ μέχρι Καπέτα είναι εθνικός δρόμος και από την Καπέτα και μετά είναι επαρχιακός. Όταν είναι εθνικός δρόμος είναι ακόμα χειρότερα. Να φανταστείτε εδώ για να κάνουμε παρέμβαση στην Καπέτα, - είναι επαρχιακός δρόμος – ζητήσαμε την άδεια της Αντιπεριφέρειας. Δικός τους δρόμος είναι. Και αν η 21ης Ιουνίου στην είσοδο βρίσκεται σ' αυτή τη σκοτεινή κατάσταση, δεν είναι έργο των Διοικήσεων του Δήμου. Είναι έργο της Περιφέρειας. Θα πείτε, Δήμαρχε δε μπορείτε να κάνετε μια προγραμματική σύμβαση με την Αντιπεριφέρεια για να το κάνεις εσύ; Τότε για ποιο λόγο υπάρχει η Αντιπεριφέρεια; Για να είμαστε σε ένα όμορφο κτήριο; Δηλαδή τι έχουν διεκδικήσει από κάτω; Δε μπορούν; Στην είσοδο της πόλης να βάλουν ιστούς, δε θέλω να βάλουν παραπάνω. Από τη μεριά του Γυμνασίου- του παλαιού Αρρένων έχουμε κάνει τα πεζοδρόμια.

Περιμετρικός Αγίου Γεωργίου. Αυτός ο φράχτης στο στρατόπεδο πότε θα γκρεμιστεί επιτέλους;  Δεν είναι λίγο άδικο για μια πόλη που μάλιστα τώρα με το κλείσιμο της Βενιζέλου κυκλοφοριακά έχει σημαντικά προβλήματα; Πόσο θα περιμένουμε για έναν φράχτη;
Στον πρώτο χρόνο την πόλη αυτή δεν τη γνώριζα. Είμαι από χωριό.. Αυτοί που γνώριζαν το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια σιωπούσαν. Μετά από ένα χρόνο θητείας, όταν μου είπαν πως υπάρχει αυτός ο περιμετρικός δρόμος πίσω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, κάθισα μαζί με την τεχνική υπηρεσία και την τότε αρμόδια Αντιδήμαρχο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Διαπιστώσαμε ότι για να πάει από το στρατόπεδο Καμπάνη θα πρέπει να πάρει ένα κομμάτι, γύρω στα τέσσερα στρέμματα. Ο φίλος μου ο Τερζίδης είχε κάνει δύο μελέτες, οι οποίες δεν είχαν ωριμάσει. Ο στρατός ζητούσε από τη Διοίκηση Τερζίδη αφού ξηλώσει την περίφραξη να κατασκευάσει νέα περίφραξη Νατοϊκών προδιαγραφών. Αυτή όμως η δαπάνη κατά την ισχύουσα νομοθεσία είναι μη επιλέξιμη.. Τελικά θα γίνει η απαλλοτρίωση, συμφώνησε ο στρατός.  Μέσα σ 'αυτό το στρατόπεδο όμως υπάρχουν τέσσερα ''ορφανά'' αγροτεμάχια.  Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης αυτών των αγροτεμαχίων με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων και των πολεοδόμων.

Θα προλάβετε να τα κάνετε στη θητεία σας;
 Εγώ λέω ότι η απαλλοτρίωση επί των ημερών μου θα γίνει. Αυτός ο δρόμος θα γίνει, αλλά ούτε από τον επόμενο Δήμαρχο. Τουλάχιστον ο επόμενος να συνεχίσει τη σύνταξη της μελέτης και να υλοποιηθεί στην επόμενη θητεία. Και δεν είναι τα χρήματα πολλά. Το μήκος του δρόμου είναι 2,1 χιλ. Και επειδή ο Δήμος Κιλκίς , έχει μια οικονομική αυτάρκεια και  τέτοια πιστοληπτική ικανότητα, το τονίζω αυτό, σε σύγκριση με άλλους Δήμους της χώρας που οδεύουν στο κόκκινο, μπορεί να απευθυνθεί και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Τράπεζα, να πάρει ένα ποσό χρημάτων και να κάνει αυτό το έργο.

Να επανέλθουμε στα έργα που έγιναν σε χωριά. Για ποιά από αυτά αισθάνεστε ότι προσέφερε ο Σισμανίδης; Έτσι ώστε αύριο – μεθαύριο να κυκλοφορείτε στο Κιλκίς και να λέτε αυτή είναι η σφραγίδα μου.
Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που όταν βλέπω παιδιά και τους γονείς τους με ευχαριστούν για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών. Είμαστε πρωτοπόροι ως Δήμος σε επίπεδο χώρας. Αποξηλώσαμε όλες τις παιδικές χαρές γιατί ήταν επικίνδυνες, δεν ήταν πιστοποιημένες και ξοδέψαμε πάνω από 2 εκατ ευρώ για να φτιάξουμε νέες παιδικές χαρές, προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού. Κάποιοι άλλοι Δήμοι ούτε που έχουν ασχοληθεί! Εμείς συνεχίζουμε και το 2018 και την προμήθεια εξοπλισμού και την υποδομή τους που είναι γύρω στα 250.000ευρώ. Δεύτερον προχωρήσαμε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με δικά μας χρήματα και όχι του αρμόδιου φορέα που λέγεται Πολιτική Προστασία κατασκευάζοντας τη γέφυρα της Τερπύλλου. Συγχαίρω την τεχνική υπηρεσία γιατί συνέταξε μια τέτοια μελέτη ενώ μπορούσε η Διοίκηση να το αναθέσει σε έναν μελετητή. Τελείωσε η γέφυρα της Τερπύλλου που είχε ένα κόστος 540.000ευρώ.  Στη Φύσκα έγινε άλλη μια παρέμβαση. Οταν ανέλαβα το 2014, πηγαίνοντας το Νοέμβριο στο Σ.Σ. Μουριών είδα εκείνο το χωριό πλημμυρισμένο, η Διοίκηση δεν έκλεισε τα μάτια της. Έκανε τη μελέτη, ένα αντιπλημμυρικό έργο. Μπορεί κάποιοι εκεί να είχαν μια αντίδραση στο ποσό των χρημάτων – τι χρειάζεται εκεί, τι όχι. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ματαιοπονούσαν. Έγινε το έργο και έσωσε το χωριό. Μόνο ένα κομμάτι πιέζουμε τον ΟΣΕ, αυτοί να αναλάβουν το κομμάτι κάτω. Υπάρχει μια γέφυρα στις σιδηροδρομικές γραμμές, να το τελειώσουν αυτοί για να μην πλημμυρίσει ποτέ ο Σ.Σ. Μουριών. Παράλληλα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται σε Μικρόκαμπο, στον Καμπάνη θα μπει από εβδομάδα ο εργολάβος. Το 2018 έχουμε για τα χωριά μας 1.270.000ευρώ για ασφαλτοστρώσεις, κρασπεδώσεις, πεζοδρόμια κ.α

Το ποσό αυτό θα λειτουργήσει ως διόρθωση ημαρτημένων;
Εντάξει, υπάρχει μια αδικία. Στην πόλη υπάρχει ένα ποσό 800.000 ευρώ για την αποκατάσταση των δρόμων από τις εργασίες αντικατάστασης και από τα παλιά τραύματα της αποχέτευσης.

Από που τα χρήματα;
Από την καλή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό, το ίδιο συνέβη το 2017. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η Διοίκηση εκτός από κάποια μικρά ποσά που προέβη σε απευθείας αναθέσεις, διενήργησε δημοπρασίες, εκεί κέρδισε. Έκανε μεγάλα έργα και επειδή σήμερα υπάρχει πείνα στους εργολάβους παίρνουμε μεγάλες εκπτώσεις. Θα πουν κάποιοι όταν δίνει κάποιος έκπτωση 50% τι ποιοτικό έργο κάνει; Εγώ συγχαίρω τους μηχανικούς μου που επέβλεπαν και αυτά τα έργα είναι τέλεια. Στις ασφαλτοστρώσεις της πόλης επετεύχθη έκπτωση 50%. Αλλά κάναμε ασφαλτοστρώσεις που δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Διαθέτεις στο τεχνικό σου πρόγραμμα 4 εκατ ευρώ με πάνω από 50% έκπτωση, τα 2 εκατ ευρώ μένουν στο ταμείο του Δήμου, τα οποία προστίθενται στην επόμενη χρονιά. Όταν όμως κάνεις τις απευθείας αναθέσεις – για να μην πω τίποτε και πληγωθεί κανείς -σε ποσά μεγάλα – δε λέω ότι αποβλέπεις πουθενά αλλού – είναι σε βάρος του Δήμου. Επαναλαμβάνω, όταν ανέλαβα ειλικρινά δεν υπήρχε ούτε ένα λίτρο πετρέλαιο.

Ναι, αλλά υπήρχε ένα ταμείο, ένα πλεόνασμα...
Ναι, υπήρχε, δεν έχω καμιά αντίρρηση...

Ο Μπαλάσκας σάς άφησε χρηματα
Νια, δεν θυμάμαι ακριβώς  ήταν 5-6 εκατομμύρια, αλλά από αυτά ξοφλήθηκαν κάποια έργα...

Χρωστάει ο Δήμος;
Μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει πληρώσει καταδικαστικές αποφάσεις από τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές, εργολάβους) από αγωγές 1,830 εκατ ευρώ. Ήταν έργα παλαιών Δημάρχων. Αν βρει κάποιος μια αγωγή εις βάρος του π. Δήμου Πικρολίμνης εγώ αύριο παραιτούμαι. Αυτά ήταν έργα και ημέρες των παλαιών Δημάρχων. Αλλά οι περισσότερες αγωγές προέρχονται από το Δήμο Κιλκίς. Τι δουλειά έχει ο Δήμος με τους σχολικούς φύλακες; Και μάλιστα όταν ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου που είναι άμεσα εκτελεστή, ζαλίστηκα. Και δε συγκινήθηκε κανείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κάνει μια ερώτηση, να πει Δήμαρχε από που προέρχονται αυτά  τα λεφτά; 530.000ευρώ μαζί με τις εισφορές. Βρήκαμε την πηγή από το υπ. Εσωτερικών. Ο στόλος που υπήρχε, απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα ήταν πεπαλαιωμένος. Θα ρωτήσει κάποιος, αφού έχεις χρήματα γιατί δεν παίρνεις δέκα νέα απορριμματοφόρα. Δυστυχώς η υπάρχουσα νομοθεσία το απαγορεύει; Ό,τι είναι να πάρεις πρέπει να προέρχεται από τα ανταποδοτικά. Θέλεις να πεις σαν Καππαδόκης μ' αυτή την τσιγκουνιά μου,  μέχρι σήμερα μέχρι το Μάρτιο θα παραδοθούν τρία καινούρια απορριμματοφόρα, τέσσερα καινούρια αυτοκίνητα 4Χ4 (δύο θα πάνε στην τεχνική υπηρεσία, δύο στο πράσινο), το πλυντήριο κάδων μέσα στο Μάρτιο θα παραδοθεί.

Ακούγονται πολλές γκρίνιες με τους κάδους που μυρίζουν, που δεν πλένονται...
 Οι πολίτες έχουν δίκιο. Γι 'αυτό ακριβώς παίρνουμε αυτό το πλυντήριο κάδων, να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η παράδοση και θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για να καθορίσεις τη προμήθεια ενός τέτοιου μηχανήματος, πρέπει να περάσουν 7-8 μήνες. Και δύο φορτηγά αυτοκίνητα και μια τσάπα μεγάλη. Αντιλαμβάνεσθε ότι ο Σισμανίδης μέχρι να φύγει θα αφήνει την παρακαταθήκη του.Όλα αυτά ξεπερνούν το 1,2 εκατ ευρώ. Μέχρι να φύγω από το Δήμο δε θα αφήσω καμία οικονομική εκκρεμότητα ούτως ώστε ο επόμενος Δήμαρχος να μην έχει τα προβλήματα που αντιμετώπισα εγώ. Και σας διαβεβαιώ ένα πράγμα: Στη διάρκεια της θητείας μου που είναι πενταετής δε θα υπάρξει αγωγή σε βάρος της Διοίκησης του Δήμου, έργου που να έκανα εγώ και να μην το έχω πληρώσει.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές, δε λέμε κάτι καινούριο. Υπάρχει ένα αίτημα της κοινωνίας ότι αυτό που λέμε κοινωνικό πρόσωπο πρέπει να το δείχνει όχι μόνο το κράτος αλλά και ο Δήμος...
Ο Δήμος Κιλκίς ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς διαπιστώθηκαν παραλείψεις. Εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε η Δημοτική Αρχή γι' αυτή την απόφαση αν σκεφθεί κανείς ότι οι 700 – 800 δικαιούχοι της δομής έπαιρναν τρόφιμα και από τη Μητρόπολη. Δεν υπήρχε συντονισμός. Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ξεκαθάρισε την κατάσταση με τους δικαιούχους με τις προϋποθέσεις που έθεσε. Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα ''Στέγαση και Επανένταξη'', μέσω αυτού μπήκαν σε σπίτια 8-9 οικογένειες που είχαν ανάγκη. Θα λήξει σε δύο μήνες. Και μάλιστα αυτοί οι εξυπηρετούμενοι παίρνουν μόρια για να μπουν σε εργασία μετά τη λήξη του προγράμματος. Διαμορφώσαμε σε δημοτικό χώρο ιατρείο όπου εξετάζονται τα μέλη του ΚΑΠΗ και άποροι. Σύντομα θα λειτουργήσει και το Κέντρο Κοινότητας σε χώρο δίπλα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητική δομή με ρόλο καταγραφής των προβλημάτων φτώχειας.

Δίδυμες καπναποθήκες, Πριν από λίγο καιρό ανακοινώσατε ότι ζητήσατε την κυριότητα..
Οι δίδυμες καπναποθήκες είναι μια πονεμένη ιστορία της πόλης, Ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Το κτήριο είναι παλιό, έπεσαν σοβάδες και μετά από καταγγελία κάποιου στον Εισαγγελέα παρενέβη η Πολεοδομία και έκλεισε το πάρκινγκ, το οποίο σημειωτέον λειτουργούσε χωρίς άδεια. Το θέμα αξιοποίησης των καπναποθηκών τέθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητάμε από την ΕΤΑΔ να μας παραχωρήσουν την ιδιοκτησία του ακινήτου και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Ζητάμε την κυριότητα για πολιτιστικές χρήσεις για να είμαστε συμβατοί με το Γ.Π.Σ.

Φυσικό αέριο. Ήταν από τις πρώτες πόλεις το Κιλκίς μαζί με τις Σέρρες και την Κατερίνη αν δεν κάνω λάθος που πέρα από το μεγάλο έργο που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια για κατασκευή δικτύου μέσα στην πόλη, σε ένα τμήμα της πόλης θα μπορούσε να ξεκινήσει η σύνδεση στο υφιστάμενο δίκτυο αυτό. Απευθύνομαι σε σας όχι επειδή είστε ο άνθρωπος που θα βάλει μια υπογραφή, απλά δημότες αφορά
Εδώ σ' αυτόν τον τόπο – στη χώρα αναφέρομαι – υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων. Ποιος φορέας δηλαδή είναι  ο αρμόδιος. Ο α' ο β' βαθμός, κάποιος άλλος; Αρμόδιος φορέας είναι η Περιφέρεια. Ως Δήμαρχος έχεις υποχρέωση να ασχοληθείς με όλα τα τοπικά προβλήματα. Γι' αυτό άλλωστε ασχολήθηκα και με το μεγάλο πρόβλημα του ΤΕΙ. Έδωσα εντολή στο γεν. Γραμματέα να έρθει σε επαφή με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ. Μας έστειλαν επιστολή και μας ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε χώρο για να τοποθετήσουν θάλαμο αποσυμπίεσης. Ανησυχώντας – πρώτα σκέπτομαι το Δήμο και μετά τα προσφιλή μου πρόσωπα – αναζήτησα και βρήκα τις πηγές. Έργο καινούριο για νέες υποδομές φυσικού αερίου στο Κιλκίς θα δημοπρατηθεί τέλη Ιουνίου. Έχει σχέση με Κιλκίς – Κατερίνη – Σέρρες. Περιμένω την Τετάρτη το εργολάβο να με επισκεφθεί και να με ενημερώσει για τις συνδέσεις. Σε προηγούμενη επικοινωνία μας μου αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 25 αιτήσεις για σύνδεση. Ασχολούμαι με το θέμα, δεν κλείνω τα μάτια....Θα ενημερωθούν πλήρως οι δημότες της πόλης όταν θα έρθει ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ. Αν προχωρήσουν σε νέες υποδομές πρέπει να γίνει συντονισμός με το Δήμο ως προς τα έργα των ασφαλτοστρώσεων.

Κι ένα τελευταίο: Είχαμε μια ευχάριστη εξέλιξη μετά από πολλά χρόνια. Αναφέρομαι στο ΤΕΙ που εγκαταστάθηκε επιτέλους. ...
Θέλω να είμαι ειλικρινής και αυστηρός. Εγώ πιστεύω και εκτιμώ ότι εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα του ΕΠΑΛ ακόμη το ΤΕΙ θα λειτουργούσε στα κτήρια του ΟΑΕΔ.

Προσωρινά από το 1999...
Από τότε. Αυτή τη βόμβα όμως που την πήρα στα χέρια μου, ύστερα από το σεισμό του Νοεμβρίου του 2016, που δε μ 'άφηνε να κοιμηθώ... Πίεσα τον εαυτό μου να αγωνιστώ πως θα γίνει η μεταφορά του ΤΕΙ από τον ΟΑΕΔ στο νέο του κτήριο. Σ' αυτό το σημείο μπορεί κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρεξηγηθούν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια. Αν δεν είχα συνεργάτιδα τη Λένα Αναστασιάδου και κάποιους άλλους ανθρώπους εδώ της πόλης, και πάνω από όλα το συμπατριώτη μας υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, δε θα πετυχαίναμε τίποτα!
Τα καλά λόγια είσαι υποχρεωμένος να τα πεις. Κι όταν διαθέτεις πολιτική ανδρεία οφείλεις να ευχαριστήσεις κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν τόσο στη μεταφορά του ΤΕΙ όσο και στη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ  στον ΟΑΕΔ. Για την κατάσταση στο 2ο ΕΠΑΛ στο κτηριακό του συγκρότημα, άλλοι επιβαρύνονται και μάλιστα δημιουργούν και εντυπώσεις...

Το κτήριο είχε πρόβλημα...      
Από το 2007 – 2008...Για να κάνεις μια τέτοια μελέτη, η προεκτίμηση της αμοιβής σου μόνο υπερβαίνει το 1 εκατ ευρώ. Γιατί έχεις 5.500 τ.μ Σήμερα πάλι λέω ότι οι εκπτώσεις που δίνουν σε τέτοιες μελέτες ξεπερνούν το 80%  αλλά αυτό το ποσό πρέπει να το έχεις διασφαλισμένο στον κωδικό. Αυτό τι σημαίνει; Οι άλλες παρεμβάσεις σου πάνε στην  άκρη.  
Επομένως ήταν σημαντικό ότι μεταστεγάστηκε το ΤΕΙ κι έτσι λύσατε και το κτηριακό του ΕΠΑΛ.
Είμαι ικανοποιημένος, και μάλιστα απόψε κιόλας οι γονείς του 2ου ΕΠΑΛ με έχουν προσκαλέσει σε τραπέζι..

Καλά να περάσετε.