Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:54:44 πμ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 20:06

Διαμοίρασαν τα "ιμάτια" της 21ης Ιουνίου

Σε μια από τις πλέον "τοξικές" συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς η είδηση δεν προήλθε από τον κατ΄εξοχήν θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος 2018.  Αλλά από την εμπεδωμένη αίσθηση ότι το έργο της αναβάθμισης της 21ης Ιουνίου παραπέμπεται στις ελληνικές Καλένδες.


Μετά την παρουσίαση του φτωχού τεχνικού προγράμματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Ταχτσίδη (σύνολο 3,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 1,352.000 ευρώ σε νέα έργα) που ο δήμαρχος Δ. Σισμανίδης έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο. Προανήγγειλε ουσιαστικά την απένταξη του έργου της 21ης Ιουνίου και τη διάθεση δεσμευμένων ποσών  για άλλα έργα όπως η ολοκλήρωση του δημοτικού σταδίου (κερκίδες και ταρτάν)  οψέποτε περιέλθει στο δήμο ο φάκελος του έργου από τη ΓΓΑ.
Πάντα ταύτα με αναθεώρηση του τεχνικού προγράμματος μέσα στο 2018 ώστε με τα δυο εκατ. από την απένταξη της 21ης Ιουνίου τα νέα έργα του τεχνικού προγράμματος 2018 να αγγίξουν τα 3,5 εκατ. ευρώ . Ο κ. Σισμανίδης εξήγησε ότι το κώλυμα με την "ιδιοκτησία" του δρόμου της 21ης Ιουνίου υφίσταται πλέον και επισήμως καθώς η διοίκηση ενημερώθηκε στις 7 Νοεμβρίου από την Περιφ. Ενότητα Κιλκίς ότι ο δρόμος είναι εθνικός μέχρι την οδό Καπέτα και επέκεινα επαρχιακός. Και επομένως δεν υπάρχει  ιδιοκτησία του δήμου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο, καθώς κάθε δημοπράτησή του μπορεί να ακυρωθεί σε ενδεχόμενη ένσταση.
Μάλιστα ενημέρωσε το σώμα ότι ο δήμος ζήτησε από την Περιφέρεια να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου δρόμοι  όπως η 21η Ιουνίου, η Βενιζέλου κ.α., πράγμα που έπραξε σε άλλους δήμους με την εξαίρεση του Κιλκίς, όπως σχεδόν κατήγγειλε.
Και μέχρι εδώ ήταν όλα γνωστά, από προγενέστερα ρεπορτάζ  της εφημερίδας μας. Εκείνο που προκαλεί μείζονα ερωτηματικά είναι η σιωπηλή παραδοχή της απένταξης του έργου τόσο από τη διοίκηση όσο και από τη μειοψηφία. Ωσάν το θέμα του χαρακτηρισμού της 21ης Ιουνίου να αποτελεί ανεπίλυτο πρόβλημα και μια απλή διοικητική πράξη μεταφοράς της ιδιοκτησίας να συνιστά λόγο απένταξης .  Ο μεν δήμαρχος δεν εξήγησε γιατί να μην περιμένει επισπεύδοντας  τη διαδικασία η δε μειοψηφία άκουσε και δεν ζήτησε εξηγήσεις. Ούτε καν διαμαρτυρήθηκε για την απένταξη.
Επί του τεχνικού προγράμματος η συζήτηση δεν μπορούσε λόγω της πενίας  νέων έργων να εκταθεί. Ο κ. Τονικίδης κατήγγειλε ότι ο δήμος δεν αναζήτησε νέες πηγές χρηματοδότησης, επαναφέροντας την αδράνεια του δήμου να προτείνει έργα στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων - ο κ. δήμαρχος αμφισβήτησε ότι οι δήμοι που εντάχθηκαν θα χρηματοδοτηθούν- χαρακτήρισε "περίγελο" το πρόγραμμα και ζήτησε από τον Δήμαρχο να συνεργάζεται με όλους τους φορείς χωρίς να αφήνει αιχμές εναντίον τους, όπως έπραξε με για την Περιφέρεια.
Ο  κ. Ι. Φαχουρίδης χαρακτήρισε την όλη πολιτική του δήμου ως διαχείριση της μιζέριας επισημαίνοντας πως όλο το τεχνικό πρόγραμμα αντιστοιχεί στο κόστος ανέγερσης μιας πολυκατοικίας!  Ζήτησε επίσης εξηγήσεις για κονδύλια υπέρ της μελέτης πολεοδόμησης του στρατοπέδου Δογάνη, όταν το έργο αυτό ήταν συναρτημένο με την έκταση της έκτης μεραρχίας, όπου όμως ο στρατός κατασκευάζει κατοικίες χωρίς η δημοτική αρχή να αντιδράσει.
Ο κ. Β. Καραμπίδης ρώτησε αν υλοποιήθηκε και πόσο το περσινό τεχνικό πρόγραμμα και διαμαρτυρήθηκε για τη συμβολική χρηματοδότηση νέων έργων στα χωριά με δυο και τρεις χιλιάδες ευρώ. Τι είδους έργα είναι αυτά; Ξεχάσατε τα χωριά, βάλτε έργα,  τόνισε.
Στο ίδιο κλίμα ο κ. Ζώτος απαρίθμησε ανεκτέλεστα έργα του προγράμματος 2017, ενώ ο κ. Βαφειάδης τόνισε την αδικία που υφίστανται τα μικρά χωριά. Ακόμα και 4,5 εκατ. ευρώ να ήταν το πρόγραμμα και πάλι θα  ήταν άδικο, τα χωριά αδικούνται, επισήμανε.
Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Τοξικό κλίμα
Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν τοξικό  κι αυτός  είναι ένας μάλλον κολακευτικός χαρακτηρισμός. Τα υπονοούμενα που ακούστηκαν και η ένταση ξέφυγαν πέρα από κάθε επιτρεπτό όριο. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης κατηγόρησε για αυταρχισμό τον κ. Δήμαρχο, ο κ. Σισμανίδης αναρωτήθηκε αν ετούτα τα δημοκρατικά τα εφαρμόζει στο "μαγαζί" του ο κ. Τονικίδης υπονοώντας το Επιμελητήριο, ο κ. Τονικίδης  ανταπάντησε πως ο κ. Σισμανίδης δεν πρέπει να μιλάει για μαγαζιά, είχατε 15 μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη (!!!) , ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Τονικίδη να προσέχει πως μιλάει για να "μην παρακαλάς να αποσύρω τις μηνύσεις" ο κ. Τονικίδης σχολίασε πως τις απειλές του ο δήμαρχος να τις κατευθύνει αλλού και γενικώς ήταν ένας διάλογος εξαιρετικά τοξικός.
Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση με την αντιπαράθεση ή μάλλον την παρατεταμένη φραστική επίθεση του κ. Θ. Βαφειάδη κατά του αντιδημάρχου Νίκου Ταχτσίδη στον οποίο καταλόγισε ευθύνη ότι ως επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Κιλκίς δεν έπραξε τίποτα για την επισκευή δυο γεφυρών (με σωληνωτά) στους δρόμους Τερπύλλου -Μεταξοχωρίου και Τερπύλλου - Ευκαρπίας.
Υπήρξαν όμως και στιγμές όπου η συνεδρίαση κύλησε ομαλά παρά την εκατέρωθεν διαφορά απόψεων.  Όπως στο θέμα που ανέπτυξε η κ. Ι. Ρούσσου με την καθυστέρηση (από τον Αύγουστο) πληρωμής 14 υπαλλήλων της ΚΔΑΠ. Ο κ. Ρούσσου τόνισε ότι υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την πληρωμή από δημιουργία αποθεματικού, ο κ. Σισμανίδης απάντησε ότι ούτως ή άλλως το θέμα θα επιλυθεί στο τέλος του μήνα και αποθεματικό δεν μπορεί να δημιουργηθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας (το πρόγραμμα απασχόλησης των υπαλλήλων είναι ευρωπαϊκό και λειτουργεί υπό την ΕΕΤΑΑ)
Νωρίτερα σύμβουλοι της μειοψηφίας έθεσαν και άλλα θέματα από τα οποία ξεχωρίζουν οι αναφορές για το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών, οι αντιδράσεις προέδρων τοπικών κοινοτήτων (Σ. Μουριών και Μ. Στέρνας) στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του νερού με τον  κ.Δήμαρχο να απαντά πως θα γίνει εναρμόνιση τιμών.
Και επειδή η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, προσεχώς θα αναφερθούμε στο σημαντικό θέμα της "εναρμόνισης τιμών" στο νερό.