Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 20:03

Δίδυμες καπναποθήκες: Η ιστορία των χαμένων ευκαιριών συνεχίζεται;

Αν το Κυπριακό θεωρείται σε εθνικό επίπεδο ως "Ιστορία των χαμένων ευκαιριών" στο Κιλκίς έχουμε τη δική μας αντίστοιχη Ιστορία. Τις δίδυμες καπναποθήκες, από τα ελάχιστα και πάντως το σημαντικότερο εμβληματικό κτήριο του Κιλκίς που έλκει την καταγωγή του από την προ της απελευθέρωσης εποχή.
Ρημάζει επί δεκαετίες αχρησιμοποίητο, παρότι υπήρξαν οι ευκαιρίες για την αξιοποίηση- αναβάθμισή του.


Οι δίδυμες ως περιουσία του Στρατού πέρασαν στην κυριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ύστερα από ανταλλάγματα που δόθηκαν  με την τότε κινητοποίηση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, συντοπίτη μας αείμνηστου Κώστα Τριαρίδη. Υπενθυμίζουμε ότι το στρατιωτικό πρατήριο που στεγάζονταν στις δίδυμες μεταφέρθηκε εντός του στρατοπέδου Καμπάνη σε νέο κτήριο που ανεγέρθηκε εκεί. Στόχος ήταν να στεγάσουν οι δίδυμες το Δικαστικό Μέγαρο.
Κι όταν στα τέλη της δεκαετίας η αξιοποίησή τους ως Δικαστικού Μεγάλου αντιμετώπισε το κώλυμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κιλκίς, επί δημαρχίας Δ. Τερζίδη οι δίδυμες μαζί με τη συνολική έκταση του οικοπέδου εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ και δημοπρατήθηκαν το 2003 ως "μελέτη - κατασκευή" με προϋπολογισμό πάνω από 3 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός τεράστιου Πολιτιστικού Κέντρου στην "καρδιά" της πόλης. Ύστερα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη του εργολάβου μεσολάβησαν πολιτικά γεγονότα, στην κυβέρνηση ήρθε η Ν.Δ. και λίγο πριν υπογραφεί η σύμβαση το έργο αιφνιδιαστικά και χωρίς προφανή λόγο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα!
Και επανήλθε τότε η δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση αν οι δίδυμες παρά το κώλυμα του ΓΠΣ είναι ή όχι ιδανικός χώρος για Δικαστικό Μέγαρο με αντιτιθέμενες θέσεις στις οποίες πρωταγωνίστησαν η τότε ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, η διοίκηση Τερζίδη και ο τότε βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν μετά το 2004 και μέχρι σήμερα οι δίδυμες να παραμείνουν στο έλεος της αδιαφορίας, να πέφτουν σοβάδες και η μοναδική χρήση που είχαν, ως ακάλυπτος χώρος και άτυπο πάρκιγκ να καταργηθεί πριν λίγους μήνες με πρόσχημα τους κινδύνους από την πτώση των σοβάδων.
Τα ΕΣΠΑ διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά οι δίδυμες - και μαζί η πόλη μας- δεν είχαν την ευτυχία να αναπαλαιωθούν, να αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν λειτουργικό κομμάτι της πόλης, αν όχι το κόσμημά της.
Η μικρή αυτή αναδρομή έγινε με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ζητώντας ουσιαστικά από τη διοίκηση να εντάξει την αξιοποίηση των δίδυμων καπναποθηκών σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναφέρεται σε επανάχρηση αδρανών κτισμάτων.
Το γεγονός ότι η κυριότητα των δίδυμων περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ δεν πρέπει να αποτελεί πρόσκομμα καθώς τα εν λόγω κτίσματα δεν υπάγονται στην κατηγορία της υπό εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα για την ένταξη του έργου στο εν λόγω πρόγραμμα υποβοηθητικός δύναται να είναι ο ρόλος της μελέτης που υπάρχει ήδη από το 2003 (μελέτη του τότε  παρ' ολίγον ανάδοχου) η οποία με επικαιροποίησή της από τις υπηρεσίες του δήμου μπορεί αν όχι άμεσα τουλάχιστον σε βάθος χρόνου να αξιοποιηθεί.
Το ζήτημα είναι πως το εν λόγω πρόγραμμα επανάχρησης κτηρίων φαντάζει και είναι το ιδανικότερο για την περίσταση. Και η δημοτική αρχή οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του για να μην προστεθεί μια ακόμα ευκαιρία.

 

Η ερώτηση
του κ. Παζαρτζικλή
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης Παζαρτζικλή, όπου περιέχονται και πληροφορίες αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατά το παρελθόν πολλές φορές έχω αναφέρει μέσα σε αυτήν την αίθουσα , ότι το Κιλκίς δεν έχει σημεία αναφοράς και θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε όσα δημοτικά κτίρια υπάρχουν ώστε να τα αναπαλαιώσουμε και να το αναδείξουμε , για να γίνουν στολίδι για την πόλη μας.
 Η απάντηση από τη δημοτική αρχή ήταν σχεδόν πάντα ίδια ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δεν υπάρχουν κονδύλια για ένα τόσο μεγάλο έργο.
  Από τις 13/11/2017  τρέχει ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας . Το έργο αυτό χρηματοδοτείται μέχρι 100 τοις 100 μέσω ΕΣΠΑ , για ένα δημοτικό κτίριο , και έχει δικαίωμα κάθε δήμος να αναδείξει. Η χρηματοδότηση μπορεί να είναι μέχρι δυόμισι  εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη των υποβολών ξεκινάει στις 8/01/2018 και το διάστημα υποβολής της αίτησης θα είναι μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού που ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια € .
Κυρίες και κύριοι της διοίκησης, έχετε κάνει κάποια ενέργεια ή προεργασία ώστε να μπορέσουμε να ενταχτούμε σ' αυτό το πρόγραμμα και να αναδείξουμε επιτέλους ένα από τα δημοτικά ακίνητα ή  από τα ακίνητα που μπορούμε να διεκδικήσουμε από  την Κτηματική Υπηρεσία Ακινήτων του κράτους ώστε να το διαμορφώσουμε έτσι για να γίνει ένα πανέμορφο σημείο αναφοράς για τον τόπο μας ;
Γνωρίζετε κάτι για το πρόγραμμα αυτό ή πάλι θα μας προσπεράσουν τα γεγονότα;
Θυμίζω Οθωμανικό λουτρό - Δίδυμες καπναποθήκες - κτήριο παλαιάς Νομαρχίας και ένα πλήθος άλλων κτιρίων που τα αφήνουμε και ρημάζουνε επί σειρά πολλών χρόνων και στο τέλος δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από το να τα  κατεδαφίσουμε κάποια μέρα.
Εγώ πραγματικά ντρέπομαι σαν Κιλκισιώτης να ακούω συνέχεια είτε από ραδιόφωνα είτε από τηλεοράσεις να αναφέρεται η πόλη μου σαν παράδειγμα προς αποφυγή για άλλους.