Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 8:45:26 μμ
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 19:52

Δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς: Απ’ όλα είχε ο μπαξές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτήν την φορά το σώμα επέδειξε αυτοσυγκράτηση και η υπέρβαση του χρόνου περιορίστηκε στη (σχεδόν) μιάμιση ώρα! Όταν μια εβδομάδα νωρίτερα ξεπέρασε τις δυο. Περί του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ο λόγος, το οποίο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και στην εκτός ημερήσιας διάταξης διαδικασία συζήτησε πολλά, ωστόσο για τα περισσότερα εξ αυτών θα απαιτηθεί ουσιαστικότερη συζήτηση και κυρίως κατάθεση- υποβολή προτάσεων.


Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, στη συνεδρίαση κυρίαρχο θέμα ήταν η συγκρότηση διοικήσεων των νομικών προσώπων, όμως την παράσταση και πάλι έκλεψε η διαδικασία των ερωταπαντήσεων.
Να ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ από αυτήν.
Ο Δήμαρχος Δ. Κυριακίδης ενημέρωσε για το εν εξελίξει ταξίδι του στις Βρυξέλλες, την (τότε) επικείμενη διοργάνωση των βαλκανικών αγώνων Ιππικής Αντοχής, τη διενέργεια ελέγχου στο δήμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ως δήμο πρωτεύουσας νομού) και τη ενημερωτική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Αυτή η τελευταία συνάντησε ευνοϊκή υποδοχή από το σύνολο του σώματος, οι πάντες ευχήθηκαν καλή επιτυχία, αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν είδαμε και πολλούς στο Συνεδριακό. Ούτε καν το 1/3 των μελών του συμβουλίου.
Ο κ. Παύλος Τονικίδης εστίασε στην ελλιπή προετοιμασία του δήμου στη διαχείριση του προσφυγικού, πρόβλημα που βρίσκεται ενώπιον μας με αιχμή τα ζητήματα περίθαλψης – υγιεινής και επιβάρυνσης του Νοσοκομείου Κιλκίς από ασθενείς που μεταφέρονται και από Νέα Καβάλα.
Ο κ. Δημήτρης Τσαντάκης ζήτησε να στολιστεί ο δήμος (ή μάλλον άσκησε κριτική γιατί δεν στολίστηκε) ενόψει των Βαλκανικών Αγώνων Ιππικής Αντοχής και ζήτησε εξηγήσεις για το αναπορρόφητο ακόμα κονδύλιο των 128.000 ευρώ από το Νοσοκομείο Κιλκίς. Είναι χρήματα που δώσαμε για την αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων και από τον διοικητή του ιδρύματος δεν έγιναν οι κινήσεις για την απορρόφησή τους.
Επίσης, ο κ. Τσαντάκης ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία η διοίκηση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολεοδόμησης (μελέτη ΠΕ10) σε λωρίδα έκτασης πίσω από την παλιά μεραρχία έως και τα παλιά κοιμητήρια. Μας ενδιαφέρει η ολοκλήρωση της πολεοδόμησης αυτής καθώς αναμένουμε βάσει της συμφωνίας με το στρατό οικόπεδα 44 στρεμμάτων από την ΠΕ10 ως αντάλλαγμα της πολεοδόμησης του παρακείμενου στρατοπέδου Δογάνη, τόνισε.
Ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης κάλεσε τη διοίκηση να πράξει παν το δυνατόν για να αλλάξει η μίζερη εικόνα της πόλης. Έχετε χρόνο, θα σας δώσουμε κι άλλο, έχετε συμμάχους στην κυβέρνηση, περιμένουμε όμως έργα.
Δεν υποτιμούμε τα θέματα καθημερινότητας, αλλά η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μέσω των υπηρεσιών και της συνεργασίας με τους αρμόδιους αντιδήμαρχους. Θα εστιάσουμε την κριτική και τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μείζονα θέματα, στο Προαστιακό και γιατί δεν έρχεται, στην πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου, στη ρυμοτόμηση, στην ολοκλήρωση του έργου κάτω από τις κερκίδες του δημοτικού σταδίου, στους περιφερειακούς δρόμους, στην άμεση ανάγκη νέων παιδικών σταθμών.
Αναφορικά με τα αδέσποτα ο κ. Φαχουρίδης ανέφερε ότι η απόφαση ανήκει στη διοίκηση ‘Εσείς θα βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος ζήτησε εξηγήσεις γιατί εξαιρέθηκε ο ν. Κιλκίς και στα σχολεία του από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, το οποίο υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά.
Τέλος, ο κ. Σούλης Καζαντζίδης αναφέρθηκε σε κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς μεταναστών φιλοξενούμενων στο ξενοδοχείο “Δήμητρα” στο Σ.Σ. Μουριών και ζήτησε να ενταθεί η αστυνόμευση της περιοχής, ιδιαίτερα τα απογεύματα. Και παρατήρησε ότι ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα σχολικά γεύματα.
Ο πρόεδρος του σώματος Παύλος Θωμαΐδης απάντησε στα περί παραβατικότητας, ότι ήδη υπήρξε συνεργασία του με την Α.Δ. Κιλκίς και θα διατεθεί περιπολικό για την αστυνόμευση της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Δ. Κυριακίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέματα παραβατικότητας, (αξιόποινες συμπεριφορές) αλλά και ζητήματα υγειονομικά και ασφάλειας. Για όλα αυτά επιλήφθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ και η παρουσία της αστυνομίας θα είναι εντονότερη, ενημέρωσε ο κ. Δήμαρχος.
Σε πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι όντως προέχουν τα μεγάλα θέματα της πόλης και του δήμου: ο προαστιακός, η πεζοδρόμηση, οι παιδικοί σταθμοί…αλλά θα υπάρξουν κι άλλες συνεδριάσεις και θα τεθούν προς συζήτηση. Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας συνέργειες. Σε αυτά τα θέματα επιζητώ τη συνεργασία, πάντα σε καθαρές βάσεις. Δέχομαι όλες τις παρατηρήσεις σας, θα δεχόμουν και τις προτάσεις σας, ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι προφανώς και η διοίκηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της θα λάβει και τις αποφάσεις της.
Αναφορικά με το στολισμό της πόλης ενόψει (τότε) των Βαλκανικών απάντησε ότι συνιστά ευθύνη των διοργανωτών. Αν και παρατήρησε ότι δεν αλλάζουν οι σημαίες το κλίμα, αλλά η παρουσία των πολιτών στους αγώνες.
Ο κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής ζήτησε να εφαρμοστεί και στο Κιλκίς ο θεσμός του δημοτικού λαχανόκηπου με την αναζήτηση κατάλληλης έκτασης και τη διάθεσή της σε δημότες που θα επιθυμούσαν να καλλιεργήσουν εκεί και προς ίδια χρήση τα λαχανικά τους.
Ο (και γιατρός) Γιώργος Καϊσίδης ενημέρωσε λεπτομερώς το σώμα για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κιλκίς, εστιάζοντας και στο προσφυγικό. Επίσης αναφέρθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Γουμένισσας και γενικότερα σε ζητήματα που άπτονται και της εξυπηρέτησης των προσφύγων ιδιαίτερα εκείνων που έρχονται από τη Νέα Καβάλα και στις απογευματινές ώρας υφίσταται θέμα επιστροφής τους στο κέντρο.
Ο κ. Βασίλης Καραμπίδης αναφέρθηκε σε "παραμελημένα χωριά" του δήμου και ζήτησε την αξιοποίηση έτοιμων μελετών που παραμένουν σε συρτάρια. Ενδεικτιά αναφέρθηκε στο δρόμο Λιθοτόπου -ορίων ν. Σερρών, την κατασκευή φραγμάτων αν χρειαστεί με επικαιροποίηση των μελετών.
Ο κ. Κώστας Παπακώστας αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με τους αντιδημάρχους, Κατ. Ζιούτα, Αν. Πογέλη και Αλ. Σημαιοφορίδη, στην αντιμετώπιση προβλημάτων της δημοτικής ενότητας Δοϊράνης καθώς είναι και ο μοναδικός σύμβουλος της περιοχής. Ζήτησε τον ευπρεπισμό του δρόμου που οδηγεί στο Τελωνείο Δοϊράνης, ενώ επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε στο θυρόφραγμα της λίμνης και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού (σε ύψος ενός μέτρου την υπολόγισε). Αν συνεχιστεί η πρώτη της στάθμης θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί στην συνέχει η ισορροπία στη λίμνη, προειδοποίησε.
Ο κ. Κώστας Ζώτος χαρακτήρισε ως τριτοτέταρτο θέμα για το δήμο την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου και ζήτησε να δοθεί βάρος σε αιτήματα όπως οι δρόμοι, το Νοσοκομείο κ.ο.κ.
Ο κ. Άκης Πιπερίδης, πέραν των αιχμών του προς τον κ. Παπακώστα, υπενθύμισε (και αυτός) στον κ. Αγαθόπουλο, ότι τα σχολικά γεύματα ήταν θεσμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε και τις αποφάσεις για την κατανομή τους.
Ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι για το προσφυγικό και ιδιαίτερα για τους φιλοξενούμενους στη "Δήμητρα" Να θυμάστε ότι το 70% των εκεί φιλοξενούμενων είναι παιδιά, είναι ανήλικοι, τόνισε ενώ αναφορικά με τη μεταφορά ασθενών (την επιστροφή τους στη Ν. Καβάλα από το Νοσοκομείο, όπου κ. Καϊσίδης ζήτησε από το δήμο να διατεθεί κάποιο βανάκι) υπενθύμισε ότι δεν θα υποκαταστήσει ο δήμος το κράτος. Μάλιστα ανέφερε ότι στη δομή της Ν. Καβάλας υπάρχουν τρία βανάκια. Τέλος, ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει δια ψηφίσματος το αίτημα για επαναλειτουργία των αστυνομικών τμημάτων Νέας Σάντας και Δροσάτου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε ή μάλλον όσα κατήγγειλε η κ. Λένα Αναστασιάδου, πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ειδικότερα αναφέρθηκε για την προκήρυξη της ΔΕΥΑΚ που δημοσιεύθηκε στην ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς και αφορά έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατομ. ευρώ και αφορά την εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης. Η κα Αναστασιάδου τόνισε πως υπάρχει παρατυπία αφού τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου έχει το ίδιο πρόσωπο, πολιτικός μηχανικός της ΔΕΥΑΚ, τη στιγμή που η επιχείρηση έχει μηχανολόγο μηχανικό, που είναι και o αρμόδιος, αλλά δεν υπογράφει τη μελέτη. Μάλιστα, ανέφερε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή αρνήθηκε να δημοπρατήσει το έργο αυτό, αφήνοντας υπονοούμενα για αδιαφανείς διαδικασίες σε δημοπρασίες ανάλογων έργων πανελλαδικά. Η κα Αναστασιάδου ουσιαστικά ζήτησε την ακύρωση της δημοπρασίας, η οποία ορίζει αποσφράγιση προσφορών τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και έγκρισή της από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ.
Αναφορικά με τα αχρησιμοποίητα 128.000 ευρώ της δωρεάς του δήμου προς το Νοσοκομείο, σχολίασε πως αν δεν συνεννοηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των δυο φορέων, δεν πρόκειται να γίνει έργο. Επίσης, για την τύχη της μελέτης επέκτασης ΠΕ10 ζήτησε να σταματήσει ο δήμος τη χρησιμοποίηση των παλιών νεκροταφείων.
Οι κ. Πογέλης και Σημαιοφορίδης και η κ. Ζιούτα ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έδωσαν απαντήσεις σε θέματα αρμοδιότητάς τους και κάπου εκεί, στις 21.20, δηλαδή ύστερα από δύο ώρες και 20 λεπτά, έληξε η διαδικασία των εκτός ημερήσιας διάταξης ερωταπαντήσεων. Ο προβλεπόμενος χρόνος, υπενθυμίζουμε, είναι η μια ώρα.