Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, 4:23:06 μμ
Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 22:27

Δημοτικό συμβούλιο Παιονίας: Σκληρές κόντρες και μετά... ομοφωνίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ήταν μια από τις πιο περίεργες και… ανατρεπτικές συνεδριάσεις η προχθεσινή του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας. Επί τρεις ώρες συζητιόνταν τα δυο πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με αντεγκλήσεις, χειροκροτήματα ή αποδοκιμασίες -από τους δημότες κυρίως της Γουμένισσας που γέμισαν την αίθουσα- για να καταλήξουμε στο τέλος σε ομόφωνες και συναινετικές αποφάσεις!


Στο πρώτο θέμα, που αφορούσε τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2018, την τελική… αναστροφή των πραγμάτων έκανε κατά την ψηφοφορία η παράταξη του Κώστα Σιωνίδη, για να καταλήξουμε στην ομοφωνία.
Στο δεύτερο θέμα, «γνωμοδότηση για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο «Μεγάλο Ρέμα» Γουμένισσας, που μύριζε μπαρούτι, στο τέλος τα… γύρισε ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης, βγάζοντας από τα δύσκολα την παράταξή του, και όλα μέλι-γάλα!

 

Δημοτικά τέλη:  Μια από τα ίδια
Η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού της επόμενης χρονιάς έγινε από τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, Μάνθο Καπνόπουλο, μιας και η Οικονομική Επιτροπή δεν είχε αποφασίσει επί της εισήγησής του και παρέπεμψε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας και με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς από τον προϋπολογισμό των εσόδων-εξόδων εμφανίζονταν ένα έλλειμμα 207.000 ευρώ. Για να καλυφθεί αυτό το ποσό η υπηρεσία πρότεινε μια μέση αύξηση 10 ευρώ το χρόνο για κατοικίες περίπου 100τ.μ., ενώ προτάθηκαν παράλληλα και κάποιες μειώσεις σε ειδικές κατηγορίες τελών, που αποδείχθηκε πως ήταν υπέρογκες: 1. Το τέλος χρήσης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την πόλη του Πολυκάστρου διαμορφώνεται σε 2 €/ τ.μ. για την Α’ Ζώνη από  και 1,5 €/τ.μ. για την Β’ Ζώνη. Για τους υπόλοιπους οικισμούς το τέλος παραμένει ως έχει. 2. Το τέλος χρήσης Κοιμητηρίων του Δήμου στο ποσό των 300 € για κάθε ταφή δημότη ή μη δημότη, κατοίκου ή μη του Δήμου (από 700€ που ήταν).
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε πως η δημοτική αρχή προτείνει να μειωθούν τα έξοδα, αντί της αύξησης των εσόδων κατά 207.000 ευρώ, ώστε να γίνει ο αναγκαίος ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων. Κυρίως εστίασε στην περιστολή των δαπανών στο φωτισμό, ενώ όπως ανέφερε και ο εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων και των απορριμματοφόρων του δήμου θα οδηγήσει και σε μείωση των εξόδων. Έτσι, πρότεινε τα δημοτικά τέλη να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αποδεχόμενος και τις μειώσεις που πρότεινε ο κ. Καπνόπουλος.
Η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Σιωνίδη και των συμβούλων του, Γιάννη Συμεωνίδη και Γιώργου Γεωργίτσαρου, ήταν έντονη. Κατηγόρησαν για σπατάλη τη δημοτική αρχή στον τομέα του φωτισμού, με έντονους χαρακτηρισμούς και αντεγκλήσεις. Ο κ. Σιωνίδης χαρακτήρισε ως προχειρότητα τις προτάσεις του δημάρχου για τις περικοπές των εξόδων και ρώτησε τον κ. Καπνόπουλο αν είναι εφικτή η μείωση στον φωτισμό που προτείνει ο δήμαρχος.
Ο κ. Γκουντενούδης εξέφρασε την έκπληξή του για το επιχείρημα της μειοψηφίας: Από τη μια μάς κατηγορείτε για σπατάλη στο δημόσιο φωτισμό και από την άλλη μάς λέτε πως δεν είναι εφικτή η μείωση της κατανάλωσής του;
Τελικά, όταν ήρθε ή ώρα της ψηφοφορίας η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε ομόφωνα, με τους δημότες να αναρωτιούνται γιατί τόση φασαρία…

 

Αν δεν μπορείς ν’ αποφασίσεις
συγκροτείς μια... επιτροπή
Η μεγάλη κόντρα συμβούλων και δημοτών ήρθε μετά. Για το μικρό υδροηλεκτρικό στο «Μεγάλο Ρέμα» Γουμένισσας του Πάικου.
Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στο Πάικο, από την εταιρεία του κ. Νίκου Γκεσούλη (υπήρξε υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ) που κατέχει και το υδροηλεκτρικό στην περιοχή της Κάρπης.
Την θετική εισήγηση της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θέμης Ανθρακίδης. Η εταιρεία έχει ήδη πάρει την έγκριση για την περιβαλλοντική της μελέτη από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και απλά επιζητούσε και τη σύμφωνη γνώμη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Ανθρακίδης τόνισε πως οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Δεν πρόκειται η νέα επένδυση να καταστρέψει το βουνό και τις ομορφιές του, αντίθετα θα συμβάλλει στην αξιοποίησή του. Η δημοτική αρχή πρότεινε προς τον επενδυτή και είναι θετικός συγκεκριμένες παρεμβάσεις για έργα ήπιας ανάπτυξης: Την τοποθέτηση από την εταιρεία μόνιμου υπαλλήλου στο φράγμα για ξενάγηση μαθητών-επισκεπτών στην περιοχή, ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στην περιοχή της επένδυσης, συντήρηση του δρόμου «Δυο Ποτάμια». Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στο αρδευτικό σύστημα «Δωρικός» του ΤΟΕΒ Γουμένισσας.
Κάθετα αντίθετοι με την επένδυση ήταν οι φορείς και οι πολίτες της Γουμένισσας που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας, Αθανάσιος Τραχανίδης, ανέφερε πως για την ίδια επένδυση υπήρξαν δυο (ομόφωνα) αρνητικές αποφάσεις της Κοινότητας στο παρελθόν και δεν υπήρχε λόγος νέας απόφασης, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πρόταση του επενδυτή. Μίλησε για υποβάθμιση του φυσικού κάλους της περιοχής και για δέσμευση των υδάτινων πόρων, που σήμερα ενισχύουν και αναπτύσσουν τον πρωτογενή τομέα. Ζήτησε αναβολή του θέματος και διαβούλευση της δημοτικής αρχής με την τοπική κοινωνία, καθώς και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Εντονη υπήρξε και η αντίδραση μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Περιηγητών Γουμένισσας, που μίλησαν για καταστροφή του περιβάλλοντος, για εξαφάνιση των νερών του ποταμού, αμφισβήτησαν την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας, ενώ την κατηγόρησαν και για κακή λειτουργία στο υδροηλεκτρικό της Κάρπης.
«Το Πάικο είναι το διαμάντι που έχουμε δίπλα μας και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και δε θα επιτρέψουμε να το κάνουνε κάρβουνο», ήταν η επισήμανση του Μπάμπη Μακρίδη.
Την πλήρη αντίθεσή τους στην επένδυση εξέφρασαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για μεθοδεύσεις, για ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, για παράκαμψη των αρνητικών αποφάσεων και του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής κοινότητας. Μίλησαν για καταστροφή του περιβάλλοντος από την επένδυση, ζήτησαν την απόσυρση του θέματος και τόνισαν την ανάγκη το νερό του Πάικου να υδροδοτήσει το Πολύκαστρο και όχι να αξιοποιηθεί για υδροηλεκτρική μονάδα.
Την άρνησή τους εξέφρασαν οι: Κώστας Σιωνίδης, Σόνια Συμεωνίδου, Γιώργος Γεωργίτσαρος, Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, Γιάννης Συμεωνίδης, Ιορδάνης Τσιτουρίδης και Νίκος Καπουτζής.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας τη θετική πρόταση υπερασπίστηκαν οι δυο σύμβουλοι της Γουμένισσας, Θανάσης Τζούρτζος και Γιάννης Αλίρης, τονίζοντας πως υπάρχουν νέα στοιχεία από την πλευρά του επενδυτή, που καθιστούν ωφέλιμη την επένδυση για την περιοχή, πως δεν θα υπάρξει υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά ανάπλαση και αξιοποίησή του.
Από την πλευρά των αντιδημάρχων, ο Θεόδωρος Απουσίδης ζήτησε να υπάρξει και ρητή δέσμευση του επενδυτή πως για τους 4 μήνες του καλοκαιριού δεν θα λειτουργεί η μονάδα, ενώ ο Γιώργος Φράγκος αναρωτήθηκε το γιατί απουσιάζει από τη συνεδρίαση ο ίδιος ο επενδυτής.
Από τους συμβούλους της πλειοψηφίας εκφράστηκαν και δυο αρνητικές τοποθετήσεις, της αντιδημάρχου Ελένης Δούμου, που τόνισε πως δεν πείθεται για τα οφέλη της επένδυσης, και του Κωνσταντίνου Μπάρπα, που αν και σημείωσε πως «αν και η επένδυση θα βοηθούσε την περιοχή, θα είμαι αρνητικός μόνο για τον κόσμο που βρίσκεται εδώ και αντιδρούν».

 

Τους “άδειασε” ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος απάντησε στα περί καταστροφής του περιβάλλοντος και στα υπονοούμενα που αφέθηκαν: «Δεν είμαστε εδώ για να ξεπουλήσουμε, ούτε και υπάρχει τίποτα κρυφό από πίσω. Θέλουμε επενδύσεις και μάλιστα που δεν θα επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον ή σε βάρος της κοινωνίας. Ο δήμος Νάουσας ετοιμάζει υδροηλεκτρικά στην περιοχή του, μήπως το κάνει για να καταστρέψει τον τόπο του και τον τουρισμό; Η επένδυση πάρει όλες τις αναγκαίες άδειες από το κράτος και από τους ειδικούς περιβαντολόγους».
Τελικά, ο δήμαρχος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής που θα έρθει σε επαφή με τον επενδυτή και σ’ αυτήν θα συμμετέχουν, ο ίδιος, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, το τοπικό συμβούλιο και οι φορείς της Γουμένισσας.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα κι έκλεισε το θέμα χωρίς… δεύτερη κουβέντα!

Κώστας Τερζενίδης