Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 7:10:26 μμ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:31

Φαχουρίδης: Τι τα θέλουμε τα λεφτά στις Τράπεζες όταν οι δημότες χρειάζονται έργα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η κατ' έτος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς με θέμα την έγκριση του ισολογισμού-απολογισμού του περασμένου έτους, αποτελεί συνήθως ένα από τα λεγόμενα θέματα ρουτίνας.
Μόνο η οξυδέρκεια ορισμένων συμβούλων και η δυνατότητά τους στην ανίχνευση των ουσιωδών εν μέσω αναρίθμητων αριθμών του ισολογισμού δύναται να ανασύρει στην επιφάνεια θέματα που άλλως θα παρέμεναν ορατά μόνο σε λογιστές.


Όπως έπραξε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης . Ιδού πως:
Ο κ. Φαχουρίδης ξεχώρισε κονδύλιο 200.000 ευρώ ως έσοδο του δήμου από καταθέσεις για να κατηγορήσει τη διοίκηση (την παρελθούσα, αφού αναφέρεται σε χρήση του 2018) για αδυναμία υλοποίησης οραμάτων. Δεν δείχνει υγεία, δεν είναι υγεία να διατηρεί καταθέσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ σε Τράπεζες ο δήμος. Όταν μπορεί με τα χρήματα αυτά να επιτελέσει έργα που έχουν ανάγκη οι δημότες.
Ο δήμος εισπράττει 20.000 ευρώ, ένα αστείο ποσόν από τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πόσο καλύτερο θα ήταν αν ο ίδιος εγκαθιστούσε ένα αιολικό πάρκο αντί απλώς να εγκρίνει αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών... ανέφερε ο κ. Φαχουρίδης για να ασκήσει κριτική στη διοίκηση ότι παρουσίασε μια λογιστική αποτίμηση της παρελθούσης χρονιάς, αντί να κάνει ένα πολιτικό απολογισμό. Έκλεισε δε την παρέμβασή του με μια εξίσου εύστοχη παρατήρηση: Εισέπραξε ο δήμος 120.000 ευρώ από πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Με τα έσοδα αυτά πόσες θέσεις πάρκιν δημιούργησε στην πόλη; ρώτησε και φυσικά δεν έλαβε απάντηση.
Μετά την εισήγηση και τις διευκρινίσεις του ορκωτού λογιστή που έφερε σε πέρας τον ισολογισμό , ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες επί μεγεθών-εγγραφών του ισολογισμού οι κύριοι:
Παύλος Τονικίδης: Καταλόγισεστη διοίκηση αδυναμία είσπραξης οφειλών, ζήτησε ενημέρωση για τη διάρθρωση των χρεών - οφειλών και ζήτησε ενημέρωση για την Πικρολίμνη α.ε.
Κώστας Ζώτος: Ρώτησε πόθεν προέρχεται η διόγκωση των απαιτήσεων τρίτων μέσω αγωγών που κατέθεσαν σε βάρος του δήμου, όταν μάλιστα το ποσόν αυτό βρισκόταν στο 1,5 εκατ. ευρώ και με βάση όσα ισχυρίζονταν η διοίκηση έβαινε συνεχώς προς μείωση. Σε ποιους οφείλουμε τα ποσά αυτά; ρώτησε.
Επίσης αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση επί του θέματος ήρθε τον Οκτώβρη κι όχι π.χ. τον Ιούλιο όταν και θα λογοδοτούσε η διοίκηση που ήταν υπόλογη για τον εν λόγω ισολογισμό.

 

Ο Δήμαρχος Δ. Κυριακίδης
Ο ισολογισμός δεν εκφράζει την πολιτική βούληση του δήμου, η οποία εκφράζεται μέσω του προϋπολογισμού, αντέτεινε στον κ. Φαχουρίδη ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Κυριακίδης που δεσμεύτηκε να πράξει πάν το δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί διοίκηση σε όλες τις εταιρείες του δήμου, καθώς αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση, ύστερα από ερώτηση του κ. Βασίλη Καραμπίδη, ότι η εταιρεία Κρούσια α.ε. δεν διαθέτει καν διοίκηση. Όπως και το γεγονός ότι τόσο αυτή όσο και η Πικρολίμνη α.ε. δεν έχουν υποβάλλει επί έτη πολλά οικονομικές καταστάσεις με αποτέλεσμα οι σχετικές εγγραφές στον ισολογισμό να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τον ορκωτό λογιστή. Ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε στήριξη στην εταιρεία και ανέφερε ότι το μέλλον της "Κρούσια α.ε." θα είναι ένα από τα προσεχή θέματα στο δημοτικό συμβούλιο . Ενώ για τον χρόνο της συζήτησης επί του ισολογισμού παραδέχθηκε ότι σωστό θα ήταν να γίνει στην ώρα της.
Τέλος, ζήτησε από τους συμβούλους να εγκρίνουν τον ισολογισμό- απολογισμό όπερ και εγένετο στη σχετική ψηφοφορία και με συντριπτική πλειοψηφία.