Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 2:45:21 πμ
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 20:22

“Φρένο” από την Αποκεντρωμένη στο δρόμο “Χρήστου Δρέλλια”

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις του Δήμου Κιλκίς με την Πολιτεία, αφού η τελευταία δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης απέρριψε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για τη μετονομασία της οδού Νοσοκομείου σε οδό Χρήστου Δρέλλια προς τιμή του Νομάρχη επί θητείας του οποίου στη δεκαετία του ’30 χτίστηκε το Νοσοκομείο Κιλκίς.


Την περασμένη Παρασκευή η πενταμελής επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Κιλκίς συγκείμενη από τους: Ελένη Χονδροπούλου προϊσταμένη της υπηρεσίας στο Κιλκίς, Γιάννη Αδαμόπουλο εκπρόσωπο του Δήμου Παιονίας, Δημήτρη Κυριακίδη εκπρόσωπο του Δήμου Κιλκίς και δυο φιλολόγους, όπως ο νόμος ορίζει, συνεδρίασε για να εξετάσει ως προς τη νομιμότητά της την εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρότι η απόφασή της δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στο Δήμο Κιλκίς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, απέρριψε την απόφαση με το βασικό επιχείρημα  ότι ο Χρήστος Δρέλλιας υπήρξε διορισμένος νομάρχης από τον Μεταξά και συνεργάτης των Γερμανών.
Πρόκειται για τη γνωστή εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεση απόψεων ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε στην κατοχή ο Χρήστος Δρέλλιας, διορισμένος Νομάρχης Κιλκίς επί Μεταξά με θητεία από το 17 Ιουνίου 1936 έως τις 21 Ιουνίου 1041.
Η απορριπτική απόφαση ελήφθη με ψήφους 3 κατά και δυο υπέρ. Δηλαδή υπέρ της μετονομασίας συντάχθηκαν οι δυο εκπρόσωποι των δήμων του νομού, ενώ κατά της μετονομασίας τάχθηκαν οι δυο φιλόλογοι και η προϊσταμένη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Να σημειώσουμε ότι επί του θέματος και κατά καιρούς εκφράστηκαν διιστάμενες απόψεις. Όσοι υποστηρίζουν την προσφορά του Χρήστου Δρέλλια στο νομό αρνούνται ότι υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών και εστιάζουν στην προσφορά του στο ν. Κιλκίς με αποκορύφωση την καίρια συμβολή του στην ανέγερση του Νοσοκομείου. Αντίθετα όσοι επιμένουν στην πολιτική που κλήθηκε να υλοποιήσει από τη μεταξική δικτατορία εστιάζουν στον αμφιλεγόμενο ρόλο του επί Κατοχής καταλογίζοντάς τον συνεργασία με τους Γερμανούς.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Πάντως οι επικεφαλής  των δυο συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας (Ιωάννα Ρούσσου και Γιάννης Φαχουρίδης) απουσίαζαν ενώ ήταν γνωστή η αρνητική θέση τους, όπως την εξέφρασαν κατά την προεργασία ρου θέματος και στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. 9 λίγες εβδομάδες νωρίτερα) όταν το θέμα της μετονομασίας για τυπικούς λόγους αποσύρθηκε
Η διοίκηση του δήμου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την απόρριψη της απόφασης  και καταλογίζουν στην επιτροπή  υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της αφού ενώ ο ρόλος ήταν να ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης, την υπερέβη και ασχολήθηκε με τη σκοπιμότητά της.
Ήδη ετοιμάζουν προσφυγή στην υπερκείμενη επιτροπή της Αποκεντρωμένης στη Θεσσαλονίκη.

Η αιτιολογική έκθεση
Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας  παραθέτουμε την αιτιολογική έκθεση που συνόδευσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη μετονομασία, έκθεση που  επιμελήθηκε επιτροπή υπό τον πρώην Δήμαρχο Αναστάσιο Αμανατίδη.
Η οδός Νοσοκομείου σε οδό ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΡΕΛΛΙΑ
Ο Χρήστος Δρέλλιας, πρώην στρατιωτικός, διορίστηκε το 1936 Νομάρχης στο Κιλκίς και συνέχισε ως Νομάρχης μέχρι την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941.
   Συνέδεσε το όνομά του με κοινωφελή έργα. Το Κιλκίς υπέφερε  από πόσιμο νερό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Κύρια πηγή ύδρευσης ήταν τα πηγάδια, με όλους τους κινδύνους στην υγεία που εγκυμονούσαν. Η έρευνες από το 1933 έδειξαν ότι η καλύτερη λύση ήταν το νερό από τον Γαλλικό ποταμό, αλλά το κόστος εκτέλεσης ήταν μεγάλο. Ο  Νομάρχης το αποτόλμησε υπολογίζοντας στην οικονομική   και πάσης φύσεως συνδρομή των κατοίκων και το έργο μεταφοράς πόσιμου νερού από τον Γαλλικό , τέσσερα χιλιόμετρα αγωγός από την περιοχή του δρόμου προς την Τέρπυλλο, άρχισε κατασκευαζόμενο για να τελειώσει αισίως μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα.
   Με την ίδια λογική, της συνδρομής από μέρους των κατοίκων όλου του νομού, είτε σε χρήμα, είτε σε προϊόντα, είτε σε εργασία, άρχισε το 1937 η κατασκευή του ιστορικού σήμερα νοσοκομείου,  και μέσα σε δύο χρόνια το ευαγές ίδρυμα ήταν παραδοτέο για την αξιοπρεπή, με τα μέτρα της εποχής, περίθαλψη των κατοίκων του Κιλκίς.
   Για την αγορά μάλιστα του εξοπλισμού, καθώς μαρτυρείται και για την αποφυγή μεσαζόντων,  πήγε στη Γαλλία, αντιπροσωπεία εξ ειδικών  συνοδευόμενη από τον Νομάρχη, για να εξοικονομηθούν όσο είναι δυνατόν περισσότερα χρήματα και να αποφευχθούν οι πιθανές ‘’προμήθειες’’.
   Το νοσοκομείο Κιλκίς επί δεκαετίες αποτελεί το καμάρι του λαού του Κιλκίς.
   Η διοίκηση του ‘’Αδελφάτου’’, ως αδελφάτο λειτουργούσε κάποτε, ανάρτησε μαρμάρινες πλάκες στον προθάλαμο της διοίκησης, με τα λίγα ονόματα των ευεργετών και μεγάλων ευεργετών και με το ‘’Σύμπας ο Λαός του Κιλκίς’’ κλείνει ο κατάλογος των ευεργετών.
   Του δε Νομάρχη τότε Χρήστου Δρέλλια ευμεγέθης φωτογραφία ήταν αναρτημένη επί πολλά χρόνια ψηλά στον τοίχο. Αργότερα προστέθηκε και η προτομή του Νομάρχη, προφανώς σε ένδειξη της συμβολής  του στην κατασκευή και εξοπλισμό του Νοσοκομείου.