Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:01:21 πμ
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 22:21

Γκουντενούδης: Μην προκαλείτε τις τοπικές κοινωνίες!

Διαχειρίσιμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τουλάχιστον όσο οι ροές των προσφύγων παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.
Ωστόσο ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης δηλώνει ανήσυχος για τη συνεχιζόμενη αύξηση των φιλοξενούμενων στη Νέα Καβάλα προσφύγων που ήδη ανέρχονται σε 510, όταν προ ολίγων εβδομάδων άγγιζαν τους 300, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα σπίτια εντός του αστικού ιστού της πόλης του Πολυκάστρου.


Ο κ. Γκουντενούδης τις ανησυχίες του αυτές τις εξέφρασε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην Αθήνα όταν ενημέρωσε τον κ. Υπουργό τόσο για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στη Νέα Καβάλα όσο και για τα προβλήματα στη διαχείρισή τους που εστιάζονται:
- στο έλλειμμα ενημέρωσης της αυτοδιοίκησης  επί των σχεδίων και των αποφάσεων της κυβέρνησης και του στρατού, ζητώντας να ξεκαθαριστεί μέσα από συνεργασία ο ρόλος της αυτοδιοίκησης.
-στο θέμα της επέρκειας νερού ενόψει της θερινής περιόδου. Η υδροδότησή τους δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια νερού για τους δημότες της Παιονίας, τόνισε ο κ. Γκουντενούδης επαναφέροντας προγενέστερες προτάσεις του δήμου προς την κυβέρνηση για έργα ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης.
- το θέμα της ασφάλειας των πολιτών καθώς προ ολίγων εβδομάδων σημειώθηκαν κάποια κρούσματα παραβατικότητας από πρόσφυγες που κατοικούν μέσα στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου.
Σημειώνουμε ότι για το άτυπο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας - λόγω της εγγύτητάς του  στα σύνορα σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων που θέτει ως όριο σχετικός νόμος) παρότι εξαγγέλθηκε η κατάργησή του υπό το φως των νεότερων εξελίξεων η κατάργηση παραπέμπεται στις ελληνικές Καλένδες. Στα περίεργα της όλης διαχείρισης του προσφυγικού να σημειωθεί ότι συντονιστής στη Νέα Καβάλα είναι ένας εκπρόσωπος δανέζικης ΜΚΟ!  
“Μην μας φέρνετε προ τετελεσμένων, δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού να γίνεται από το Υπουργείο και τις ΜΚΟ ερήμην της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει πως δεν θα προκληθούν οι τοπικές κοινωνίες” τόνισε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης και “αλέκτορα φωνήσαι τρις” επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του καθώς η Υφυπουργός ΜΑ-Θ Μαρία Κόλλια Τσαρούχα συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο για το προσφυγικό στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να προσκληθούν οι δήμαρχοι των περιοχών όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας!  

Συνολική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα
Αναφορικά με τη συνολική εικόνα καταχωρίουμε ρεπορταζ της Voria.gr
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δυο camp, ένα στα Λαγκαδίκια και ένα στα Διαβατά, τα οποία επιτελούν το ρόλο των κέντρων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων εκεί αυξομειώνεται ανάλογα με τις ροές.
Πέραν μάλιστα αυτών των δύο κέντρων δεν προγραμματίζεται η λειτουργία κάποιου από εκείνα που έκλεισαν ή κάποιου νέου χώρου.
Όπως τόνισε στη Voria.gr ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, «η ροή των προσφύγων δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν μέρες με μεγάλο αριθμό αφίξεων και μέρες με πολύ χαμηλότερες ροές, όπως προχτές που ήρθαν μόλις 20 άτομα. Με τους σημερινούς ρυθμούς το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό. Δεν είναι όμως και αμελητέο. Είναι αυξημένες οι ροές των προσφύγων, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015, ούτε καν στις ροές του 2016».
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει χώρους σε εφεδρεία, σε περίπτωση που το φαινόμενο αναζωπυρωθεί. Οι χώροι αυτοί είναι προσδιορισμένοι και είναι σε «αναμονή». Δεν είναι παλιά εργοστάσια και αποθήκες, τα οποία έκλεισαν ως camp και μάλιστα επιστράφηκε η χρήση τους στους ιδιοκτήτες τους. Είναι χώροι σε δημόσια γη, που έχουν αναβαθμιστεί μάλιστα για χρήση σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη και κανένας από αυτούς δεν είναι στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Ράγκος επισήμανε ότι οι ροές των προσφύγων παρακολουθούνται καθημερινά και πλέον στα δυο κέντρα Λαγκαδικίων και Διαβατών γίνεται η υποδοχή τους, ακολούθως ένας διαχωρισμός και μετά πηγαίνουν στην υπηρεσία για το Άσυλο στην Πόντου. Η «διάχυσή» τους γίνεται σε χώρους φιλοξενίας σε Ήπειρο και Θεσσαλία.
Παράλληλα, από τις δομές που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία, οι σημαντικότερες είναι στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας.
Η κατάσταση που επικράτησε στα δυο κέντρα της Θεσσαλονίκης και στη Ν. Καβάλα με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, ανησύχησε τους δημάρχους, οι οποίοι φοβήθηκαν επανάληψη όσων έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, έθεσαν το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΠΕΔΚΜ θα στείλει σχετικό έγγραφο στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το προσφυγικό, για τις ροές των προσφύγων και για τον σχεδιασμό διαχείρισης της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση νέου κύματος προσφύγων, κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι κεντρική αρμοδιότητα, όμως επηρεάζει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες.