Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 6:22:01 πμ
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 18:36

Ο “Κλεισθένης Ι” επιβάλλει πνεύμα συνεργασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο “ΚλεισθένηςΙ” αποτελεί ήδη πραγματικότητα και οι ..συνέπειές του δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιηθεί ακόμα και από στελέχη της αυτοδιοίκησης με μακρόχρονη ενασχόληση στα κοινά.


Οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες κυρίως λόγω της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος που επιβάλλει πλέον τη μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων.
Είναι προφανές ότι ο “Κλεισθένης Ι” θα έχει παρενέργειες και στη διαδικασία συγκρότησης συνδυασμών ενόψει τω εκλογών του προσεχούς Μαίου.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ...σεισμού που επιφέρει, με τη βοήθεια ειδικού συνεργάτη, καταγράφουμε την εικόνα που θα είχε το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα αν οι συμβουλοι εκλέγονταν το 2014 με βάση την απλή αναλογική.
Στον πρώτο πίνακα λοιπόν καταγράφεται η σημερινή σύνθεση. Απλή ανάγνωση είναι αρκετή για να καταδείξει τις τεράστιες στρεβλώσεις στην αντιπροσώπευση των πολιτών κάθε δημοτικής ενότητας στο σώμα. Το Κιλκίς με 14.076 ψηφίσαντες εξέλεξε 23 από τους συνολικά 41 συμβούλους. Τα Κρούσια με 6.565 ψηφίσαντες εξέλεξαν μόλις πέντε συμβούλους. Και τούτο επειδή το εκλογικό μέτρο δεν στηρίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα ακραίας απόκλισης μεταξύ του βάρους που έχει ανά δημοτική ενότητα η ψήφος τω δημοτών.

Στον δεύτερο πίνακα μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 και καταγράφουμε πόσοι και απο ποια δημοτική ενότητα θα εκλέγονταν σύμβουλοι ανά συνδυασμό.
Είναι προφανές ότι νικητής συνδυασμός Σισμανίδη θα διέθετε μόνο 19 έδρες στο νέο συμβούλιο, όπως θα καταμεριζονταν από την πρώτη υριακή. Διότι ι εκλογές για την ανάδειξη συμβούλων τελειώνουν την πρώτη Κυριακή. Και κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους συνδυασμούς, χωρίς να περισσεύει αριθμός εδρών προς κατανομή μεταξύ του νικητή και του δεύτερου των επαναληπτικών εκλογών. Οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον κανείς συνδυασμός δεν “πιάσει” το 50+1 από την πρώτη Κυριακή αφορούν μόνο στην εκλογή δημάρχου . Έτσι με το ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα (2014) η σύνθεση του σώματος είναι τώρα και με τον εκλογικό νόμο: Σισμανίδης 25, Τονικίδης 13, Ρούσσου 2, Φαχουρίδης 1, ενώ με την απλή αναλογική η εικόνα θα ήταν: Σισμανίδης 19, Τονικίδης 16, Ρούσσου 3, Φαχουρίδης 3.

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας επιβαλλεται πλέον όχι μόνο ως πολιτική επιλογή του εκάστοτε νικτή των εκλογών αλλά και ως αναγκαιότητα εκ του νόμου επιβαλλόμενη. Και είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού η συνεργασία αυτή να γίνει με ορους που θα απέχουν από τα “πάτρια ήθη” της συναλλαγής, όποια μορφή κι αν λαμβάνει.

Έκθεση εικόνων