Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:24:27 μμ
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 21:38

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Κιλκίς

Ο προγραμματισμός της τοπικής ανάπτυξης
Ο δήμος Κιλκίς καλείται σήμερα, επιτακτικά και αποτελεσματικά, να εκλογικεύσει και να αξιοποιήσει τους διαρκώς μειούμενους και σε κάθε περίπτωση περιορισμένους οικονομικούς πόρους του, να αξιοποιήσει τις ευρύτερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές συνεργασίες, την ευρηματικότητα και δημιουργικότητα των στελεχών του, την οργανωτική και διοικητική ικανότητα του προσωπικού του και τις εθελοντικές οργανώσεις του τόπου, προκειμένου να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κοινωνικό και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο και στη διατήρηση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες, γενικότερα δε να συμβάλλει στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.


Αυτά όμως δεν αρκούν. Το στοίχημα της τοπικής ανάπτυξης θα κερδηθεί εάν οι πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία αναλάβουν πρωτοβουλίες ουσιαστικής συμμετοχής και ενεργοποίησης των τοπικών θεσμών και κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Για τη δημοτική αρχή του Κιλκίς αποτελεί δέσμευση ότι στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στο δημότη, ειδικά τον αδύναμο, θα τον εμψυχώσει, θα τον παρακινήσει, θα τον υποκινήσει για ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις και τον έλεγχο αυτών. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησής του αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδειξη των υπεσχημένων…

Οργάνωση του έργου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος συγκροτήθηκε Διεπιστημονική Ομάδα Έργου (ΔΟΕ) αποτελούμενη από στελέχη του δήμου με επικεφαλής την κα Σπανού Ελευθερία, κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και Οργάνωσης (υπεύθυνη της ΔΟΕ). Για τη συμβουλευτική υποστήριξη των εργασιών της η διεπιστημονική ομάδα έργου συνεργάστηκε με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε. κ.κ. Παναγιώτη Κωνσταντινίδη και Διαμαντίδου Ρένα.
Η Διεπιστημονική Ομάδα Έργου, υπό την εποπτεία του δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Σισμανίδη, συνεργάστηκε άψογα με όλες τις Διευθύνσεις του δήμου αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας πρωτογενή και δευτερογενή στοιχεία για το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του δήμου.

Οι βασικές κατευθυντήριες αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Κιλκίς
Η προσέγγιση του μεσοπρόθεσμου οράματος του δήμου Κιλκίς θα γίνει με επί μέρους στρατηγικές επιλογές που βασίζονται στις παρακάτω κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες δομούνται από τη φιλοσοφία, τις αξίες και τις γενικές αρχές για τον τρόπο προσέγγισης της αποστολής και του οράματος, για τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων με τους πολίτες, για τον τρόπο διοίκησης και εκτέλεσης των δραστηριοτήτων και για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του δήμου:
1. Δημιουργία, διατήρηση και συνεχής βελτίωση ιδιαίτερων θεμελιωδών ικανοτήτων του δήμου.
2. Αποτελεσματική οργανωτική και λειτουργική σύνδεση των δημοτικών ενοτήτων και την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των τοπικών οργάνων και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες στον τόπο κατοικίας τους.
3. Πλήρης διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση καθώς και στη λήψη των αποφάσεων από όλα τα όργανα του Δήμου.
4. Ποιοτική και χωρίς διακρίσεις εξυπηρέτηση των δημοτών για όλα τα θέματα με απλούστευση των διαδικασιών και δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας αξιοποιώντας και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
5. Αναβάθμιση της Δημοτικής Κοινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων με όργανα καταρτισμένα, υπεύθυνα και σταθερά προσανατολισμένα στην άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων τους και στην επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής τους.
6. Ισόρροπη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και θεμελιώνοντας βέλτιστες σχέσεις πόλης υπαίθρου.
7. Συγκρότηση και λειτουργία νέων θεσμών και ενίσχυση των υπαρχόντων, για την εξυπηρέτηση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.
8. Επίτευξη οικονομιών κλίμακος με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων αλλά και τη βέλτιστη σχέση κόστους ωφέλειας.
9. Εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής των δημοτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, δημοκρατικού προγραμματισμού και ελέγχου της δημοτικής αρχής.
10. Διαρκής εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση και έλεγχο του έργου της δημοτικής αρχής βάσει συγκεκριμένων δεικτών επίδοσης και απόδοσης στη βάση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών και μετρήσιμων στόχων και δημόσιων δεσμεύσεων.
11. Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων, πρωτοβουλιών και καινοτόμων παρεμβάσεων με στόχο την αξιοβίωτα ολοκληρωμένη ανάπτυξη ικανοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών.
12. Ανάπτυξη, ενεργοποίηση και αξιοποίηση του Τοπικού και Κοινωνικού Κεφαλαίου ενδυναμώνοντας το αίσθημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, εμβαθύνοντας στις σχέσεις του δήμου με τους τοπικούς φορείς, αναπτύσσοντας τον εθελοντισμό και δημιουργώντας δικτυώσεις.
13. Ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του δήμου με την εγκαθίδρυση συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης αναπτύσσοντας δράσεις κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας με κοινωνική ευαισθησία.
14. Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου ανάπτυξης που θα συνδέει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του πρωτογενή τομέα με την αστική ανάπτυξη.
15. Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της δικτύωσης και της συνεργασίας με φορείς και οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας.
16. Διαρκής εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου στη βάση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας
17. Ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο του τρίπτυχου ποιότητα – ανταγωνιστικότητα – καινοτομία.
18.Διαρκής βελτίωση της χωρικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανταγωνιστικότητας του δήμου.
19. Ισότητα φύλων και ευκαιριών - καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Σε ποιες πολιτικές θα δοθεί έμφαση;
Είναι προφανές ότι ο δήμος θα πρέπει να εντάξει στο στρατηγικό του σχεδιασμό πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα τις επιπτώσεις από την πραγματοποίηση ενός (ή και περισσοτέρων) εκ των ανωτέρω σεναρίων, δίνοντας σε κάθε περίπτωση έμφαση:
Στην κοινωνική του πολιτική ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης τουλάχιστον από τους δημότες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μέσα από διάφορες δράσεις να αναπτύξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
Στην αναπτυξιακή του πολιτική ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αύξησης της επιχειρηματικότητας και μείωσης της ανεργίας.
Στην οικονομική του πολιτική ώστε με δεδομένες τις μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις και τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των δημοτών να υποστηρίξει με δημιουργία οικονομιών κλίμακος και αξιοποίηση τρίτων πηγών χρηματοδότησης τις πολιτικές του.
Στην δημιουργική και καινοτομική του πολιτική ώστε μέσα από δράσεις που απαιτούν καθόλου ή ελάχιστα κονδύλια να αναπτύξει δομές και δράσεις που θα υποστηρίζουν τόσο τον πολίτη κάνοντας αξιοβίωτη τη ζωή όσο και την αναπτυξιακή διαδικασία δίνοντας όραμα, προοπτική αλλά και άμεσες λύσεις.
Στην δημιουργία και αξιοποίηση στατικών και δυναμικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ικανοτήτων που θα τον κάνουν να διαφοροποιείται διαρκώς ώστε να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά του (οικονομική, κοινωνική κ.λπ.)

Το όραμα και οι αξίες του δήμου Κιλκίς
Ο δήμος Κιλκίς όπως και κάθε άλλης μορφής οργανισμός, επιχείρηση ή οντότητα, δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς πυξίδα και τιμόνι. Όπως, επίσης, ηγεσία χωρίς στρατηγική και το αντίθετο δεν υφίστανται. Μεμονωμένα, αποτελούν απλώς φράσεις κλισέ και απαξιωμένες, διοικητικούς όρους κατ’ ευφημισμό, έχοντας μια δυναμική που εξικνείται στην εκπόνηση πολυσέλιδων εγχειριδίων που καταλήγουν σε συρτάρια και φωριαμούς, περιμένοντας να ανακαλυφθούν από κάποιο φιλομαθή ή περίεργο υπάλληλο ή προϊστάμενο, από κάποιο ανήσυχο πολίτη.
Το όραμα του δήμου Κιλκίς, με βάση την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης , τις ευρωπαϊκές, εθνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής αλλά και όλες τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν διεξοδικά και οι οποίες επηρεάζουν την εξέλιξη του, προσδιορίζεται ως εξής: «Η ανάδειξη του δήμου Κιλκίς σε περιφερειακό πόλο αξιοβίωτα ολοκληρωμένης ανάπτυξης».
Το όραμα αυτό του δήμου Κιλκίς εδράζεται σε βασικές αξίες οι οποίες προσδιορίστηκαν προηγούμενα και, εν γένει, αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη όχι μόνο ως οικονομική μεγέθυνση, όχι μόνο ως απορροφήσεις κονδυλίων, όχι μόνο ως βελτίωση του Α.Ε.Π. αλλά έχουν στόχο την αξιοβίωτη ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της χωρικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανταγωνιστικότητας του δήμου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όσο και το επίπεδο της διακυβέρνησης με στόχο την κοινωνική συνοχή, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενεργητική και ισότιμη συμμετοχή των δημοτών.
Είναι ένα όραμα που ενστερνίζεται τις αξίες της κοινωνικής ευαισθησίας, της εγγύτητας στον πολίτη, της ενδυνάμωσης των αναπτυξιακών θεσμών, της αειφορίας των τοπικών πόρων, του ανοιχτού χαρακτήρα και τη διαφάνεια των λειτουργιών, του ελέγχου της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, του σχεδιασμού και τήρησης συγκεκριμένων διεργασιών και διαδικασιών, της θέσπισης και επίτευξης μετρήσιμων στόχων, της ενεργοποίησης του ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού, της συνεχούς βελτίωσης και της ενθάρρυνσης της καινοτομίας, της θεμελίωσης και ανάπτυξης γόνιμων συνεργασιών, της προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών, της δημοκρατικής ευαισθητοποίησης και λογοδοσίας.
Το όραμα του δήμου Κιλκίς συγκροτείται από το τρίπτυχο της χωρικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής προστασίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη τομέων που μπορούν να αναγνωρίζονται ως χαρακτηριστικά στοιχεία ταυτότητας, ως συγκριτικά ή/και μοναδικά πλεονεκτήματα του δήμου Κιλκίς.
Κι ακόμη, το όραμα του δήμου Κιλκίς είναι ρεαλιστικό γιατί στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα της περιοχής και φιλοδοξεί να άρει τις όποιες αδυναμίες του και να αξιοποιήσει έτσι περαιτέρω τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Το όραμα δεν χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό και στατικότητα αλλά είναι πολυδιάστατο, πολυθεματικό και πολυλειτουργικό. Δεν επικεντρώνεται σε μια μονοδιάστατη ανάπτυξη αλλά αντιθέτως προτάσσει την ισόρροπη και συμμετρική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Και τέλος, επιδιώκει να καταστεί και κοινωνικά αποδεκτό, γιατί και προέκυψε και προσδοκά να ολοκληρωθεί μέσα από μια διαδικασία πραγματικής διαβούλευσης με φορείς και κατοίκους της περιοχής, διασφαλίζοντας την εσωτερική του συνοχή αλλά και τις προοπτικές πραγμάτωσής του.

Ανάδειξη επτά κρίσιμων αναπτυξιακών ρόλων του δήμου Κιλκίς
Στη βάση αυτού του οράματος, ο δήμος Κιλκίς κατέχει, μπορεί και επιθυμεί –σε συνέργεια με τις υπόλοιπες τοπικές δυνάμεις- να αναπτύξει στο παρόν και στο μέλλον σημαντικούς αναπτυξιακούς ρόλους οι οποίοι αποτελούν συστατικά στοιχεία τόσο των δεδομένων τοπικών αλλά και εθνικών στρατηγικών και πολιτικών ανάπτυξής του αλλά και συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει στη βάση μιας πολλές φορές δυστυχώς αποσπασματικής και ασυντόνιστης προσπάθειας ανάδειξής τους. Οι βασικότεροι αυτοί ρόλοι είναι:
1. Πόλος βιομηχανίας - μεταποίησης
2. Πόλος διασυνοριακής συνεργασίας
3. Πόλος αστικού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
4. Πόλος αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης
5. Πόλος οικιστικής ανάπτυξης
6. Antenna πόλου Έρευνας & Καινοτομίας
7. Antenna εξειδικευμένων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης