Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 12:10

Πιπερίδης: Με ενδιαφέρει να ηγηθώ ενωτικού συνδυασμού για το δήμο Κιλκίς

Ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Άκης Πιπερίδης, ένας από τους “στρατιώτες” της παράταξης που διοικεί το δήμο για τρίτη συνεχή θητεία, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες μας διατυπώνει τις απόψεις του σε μια σειρά θεμάτων και καταθέτει την εμπειρία του , ενώ δεν διστάζει, ερωτώμενος, να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να ηγηθεί ενός ενωτικού συνδυασμού στις προσεχείς εκλογές.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Εν ενεργεία αστυνομικός, ασχοληθήκατε με το Δήμο Κιλκίς και το ερώτημα είναι: Τι ωθεί έναν άνθρωπο να στραφεί στα κοινά; Η πλήξη, η φιλοδοξία, η εξουσία, το χρήμα; Ti;


Αυτό που με οδήγησε να ασχοληθώ με τα κοινά είναι η αγάπη μου για τον τόπο μου και το ενδιαφέρον μου να συμμετέχω σε μια προσπάθεια από κοινού με άξιους συναδέλφους και συνεργάτες, όσον αφορά την επίλυση ή την απλοποίηση προβλημάτων καθημερινότητας και όχι μόνο των συνδημοτών μας.

Κατά καιρούς σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεχθήκατε βολές ότι μεροληπτείτε υπέρ της δημοτικής ενότητας καταγωγής σας. Της Νέας Σάντας και ευρύτερα του Καποδιστριακού Δήμου Γαλλικού. Μπορείτε να αποδείξετε ότι οι αιτιάσεις αυτές είναι αστήρικτες και άδικες;


Θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι βάσει των αρμοδιοτήτων, μου εκτός από Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος έχω και την χωροταξική ευθύνη της Δ. Ε. Γαλλικού και βεβαίως θα κάνω το καλύτερο δυνατό για την Ενότητα από την οποία προέρχομαι χωρίς όμως να αδικήσω τους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου.

Γενικότερα- κι ήταν αυτό ένα από τα επιχειρήματα ή τις κατηγορίες που δέχθηκε ο Καλλικράτης- υπάρχει η αίσθηση ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος ή αντιδήμαρχος προσέχει περισσότερο την κοινότητα καταγωγής του σε βάρος των υπολοίπων. Από την εμπειρία σας προκύπτει ότι με τον Καλλικράτη, όπως λειτούργησε στο Δήμο Κιλκίς, εμπεδώθηκε το αίσθημα ότι όλοι ανήκουμε σε ένα δήμο και οφείλουμε δίκαια να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες κάθε περιοχής;


Κοιτάξτε, ίσως είναι λίγο άδικο να λοιδορούνται συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι που μεταφέρουν προβλήματα των οικισμών καταγωγής τους ή της Δημοτικής Ενότητας από την οποία προέρχονται, στο κάτω κάτω το σύστημα των εκλογών είναι τέτοιο που χρειάζεται αντιπροσώπευση από πρώην Δήμους που συνενώθηκαν και δημιούργησαν το νέο Δήμο Κιλκίς. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας στην πρώτη Καλλικρατική, διοίκηση 2011-2014, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δυσκολευόταν να κατανοήσει κάποια πράγματα σχετικά με την άσκηση διοίκησης του νέου Δήμου σιγά σιγά όμως όλοι αντιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα.

Ο Καλλικράτης κατηγορείται, ιδιαίτερα στο Κιλκίς, αφού θεωρείται πως τα μικρά χωριά απομονώθηκαν και δεν είδαν ''Θεού πρόσωπο'' ήταν καλύτερα με τον Καποδίστρια ή ακόμα παλαιότερα με τις 78 κοινότητες; Ποια τα θετικά του αν υπάρχουν;


Κοινή παραδοχή είναι ότι ο Καλλικράτης δεν βοήθησε όσο έπρεπε Δήμους με τα δικά μας γνωρίσματα. Βέβαια για να μην είμαστε και άδικοι η εφαρμογή του συνέπεσε και με την άσχημη οικονομική συγκυρία που στάθηκε τροχοπέδη στην όποια μορφή ανάπτυξης. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η πατρίδα μας δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο σύστημα, θα έπρεπε να υπάρξουν συνενώσεις Δήμων εκεί όπου θα το αποφάσιζαν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και το βασικότερο, θα έπρεπε για τις Τοπικές Κοινότητες, να βρεθεί τρόπος ώστε να έχουν οικονομική αυτοτέλεια.

Τέσσερα χρόνια στο ''τιμόνι'' του δήμου συμπληρώνει σε τρεις μήνες η τωρινή δημοτική αρχή, Αν σας ζητούσα να καταγράψετε τα σημαντικότερα όσων προσέφερε και δικαιολογούν την θετική ψήφο των δημοτών προς εσάς, τι θα λέγατε; Τι κάνατε εσείς που δεν έκανε κάποιος άλλος συνδυασμός;


Το σημαντικότερο που έκανε η σημερινή διοίκηση όπως και η προηγούμενη διοίκηση, της περιόδου 2011-2014, ήταν να κρατήσει το Δήμο Κιλκίς οικονομικά υγιή και να φροντίσει να παρέχει τα αυτονόητα στους δημότες χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων στην Ελλάδα που διπλασίασαν ή τριπλασίασαν τα δημοτικά τέλη για να ανταπεξέλθουν, και για να τελειώνουμε, με τη θετική ψήφο που λέτε εσείς, εγώ θέλω να την ονομάσω επιλογή, η πολιτική επιλογή είναι συγκρίσιμο μέγεθος, ο δημότης τώρα ξέρει ότι έχει μια σταθερότητα η οποία δεν προεξοφλείται αν η επιλογή του θα ήταν διαφορετική.

Και τώρα λίγη αυτοκριτική. Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη υστέρηση, το μεγαλύτερο έλλειμμα της τωρινής αρχής; Τι θα μπορούσατε να κάνετε και για διάφορους λόγους δεν το κάνατε; Αν θέλετε μάλιστα ευχαρίστως να ακούσουμε και τους λόγους για τους οποίους δεν τα καταφέρατε.


Κάνοντας αυτοκριτική βλέπω ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχει αδικήσει τον εαυτό της, μάθαμε να είμαστε χρήσιμοι κι όχι αρεστοί, κρατήσαμε χαμηλούς τόνους δουλέψαμε και δουλεύουμε κάθε μέρα με γνώμονα το συμφέρον του δημότη και όχι το τι θέλουν κάποιοι να ακούνε στα καφέ της πόλης.

Δεν είναι μυστικό, ότι η δημοτική παράταξη δοκιμάστηκε από κρίσεις και ενδεχομένως να συμβούν ακόμα κι άλλες. Κρίσεις κυρίως από τις- και δημόσιες- αντιπαραθέσεις στελεχών της. Υπήρξαν και ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων. Γιατί; Είναι η ''επόμενη μέρα'' ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Δημάρχου ότι δεν θα κατέλθει εκ νέου στις εκλογές που τις προκαλεί; Είναι η γκρίνια για κακή λειτουργία της παράταξης; Θέλουν πολλοί να γίνουν ''Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη''; Γιατί τόση γκρίνια;


Για να μη γίνονται λάθος συνειρμοί η ανεξαρτητοποίηση των δυο συναδέλφων έγινε πριν δοθεί η συνέντευξη του Δημάρχου κατά την οποία δήλωσε ότι δεν θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Σίγουρα η απόφαση του αυτή σηματοδότησε κάποιες εξελίξεις. Όσο με αφορά δεν θα έλεγα ότι υπάρχει γκρίνια μεταξύ των συναδέλφων, αγωνία ναι υπάρχει και ίσως λόγω αυτής να παραφράστηκαν κάποιες κουβέντες. Ξεκαθαρίζω όμως ότι κακή λειτουργία δεν υπάρχει, άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι' αυτό παλεύουμε όλοι μας.

Είτε θέλετε, είτε όχι ο τελευταίος χρόνος θεωρείται και είναι προεκλογικός. Ευθέως η ερώτηση: O Άκης Πιπερίδης θα ενδιαφερθεί να ηγηθεί ενός δημοτικού συνδυασμού; Κι αν ναι, τι ακριβώς θα προτείνει στους δημότες. Να το θέσω αλλιώς: Αν διεκδικούσε την ψήφο των δημοτών ο Άκης Πιπερίδης , γιατί θα το έκανε; Τι θα υποσχόταν στους δημότες; Τι θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα ο Δήμος Κιλκίς;


Δεν σας κρύβω ότι θα μ' ενδιέφερε να ηγηθώ ενός συνδυασμού εφόσον αυτό θα αποφάσιζε η παράταξη ή μέρος αυτής. Αυτό που έχω να προτείνω στους δημότες δεν είναι τίποτα παραπάνω απ' ότι μπορεί να εφαρμοστεί ρεαλιστικά. Το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από υποσχέσεις και από ''δήθεν'' οραματιστές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επικεντρωνόμουν στη στήριξη οριζόντια και κάθετα όλων των παραγωγικών φορέων, π. χ δεν μπορεί να μην έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η σύνδεση μεγάλων εργοστασιακών μονάδων με φυσικό αέριο, επίσης θα επιδίωκα να διευκολύνω περισσότερο αγρότες και κτηνοτρόφους όσον αφορά την προσβασιμότητα στους χώρους εργασίας τους.

Και μια τελευταία ερώτηση: Με τον ''Κλεισθένη 1'' εφόσον εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές, θα απαιτηθεί περισσότερη διάθεση συνεργασίας. Υπάρχει σήμερα στο Δήμο Κιλκίς το πολιτικό προσωπικό που είναι διατεθειμένο να βάλει στην άκρη προσωπικούς εγωισμούς και ''συμφέροντα'' ή συμφέροντα για να συγκυβερνήσει; Εσείς είστε έτοιμος να συνεργαστείτε με συμβούλους άλλων συνδυασμών;


Χωρίς ίχνος αλαζονείας θα' θελα να σας πω ότι στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη ενός αποτελέσματος εκλογών που να δίνει αυτοδυναμία, βεβαίως αυτό δεν αποκλείει τη διάθεση συνεργασίας με συμβούλους άλλων παρατάξεων κι αυτό δεν είναι το ζητούμενο είναι το αυτονόητο.

Πόσοι συνδυασμοί θα τεθούν ενώπιον του εκλογικού σώματος στις προσεχείς εκλογές; Πολλοί λένε ότι με τον ''Κλεισθένη 1'' θα ανοίξει η όρεξη πολλών καθώς θα είναι ευκολότερη και η συγκρότηση συνδυασμών; Θέλουμε την πρόβλεψή σας.


Μπορεί μεν όπως λέτε να είναι ευκολότερη η συγκρότηση συνδυασμών με τον ''Κλεισθένη1'', πλην όμως η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι στίβος κάλυψης προσωπικών φιλοδοξιών για να σκέφτεται ο καθένας από εμάς προσωπικές διαδρομές.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης