Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:56:16 πμ
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 21:16

Προτάσεις του δημ. συμβούλου Θεόδωρου Βαφειάδη για τα αδέσποτα στο Δήμο Κιλκίς

Ο δημ. σύμβουλος Θεόδωρος Βαφειάδης κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, στην τελευταία συνεδρίαση, τις ακόλουθες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήμ,ατος με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στα όρια του Δήμου Κιλκίς

Προτάσεις για τα αδέσποτα.


Άμεση ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία της 5/μελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων του Δήμου και υποχρεωτική συνεδρίασή της τουλάχιστον κάθε μήνα, όπως ο νόμος 4235/14 ορίζει. (1 κτηνίατρος, 1 εκπρόσωπος του Δήμου, 2 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου και 1 εκπαιδευτής). Η εν λόγω επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τις περισυλλογές και επανατοποθετήσεις των αδέσποτων ζώων, καθώς και για να παρακολουθεί το πρόγραμμα στειρώσεων κλπ.

Είναι απαραίτητη η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα γίνονται οι στειρώσεις, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα ζώα του Δήμου. Για την εξασφάλιση εσόδων του Δήμου έχει προβλεφθεί η είσπραξη των προστίμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων. Συμπληρωματικά προτείνεται πως είναι εφικτή η παρακράτηση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του ποσού των 0.50€ σε κάθε λογαριασμό για τη δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου. Ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι να έχουν ιδρύσει τέτοια. http://www.pfpo.gr/faq/.

Μέχρι τη συγκέντρωση των ποσών που θα χρειασθούν για τη ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πίστωσης από τον προϋπολογισμό του Δήμου για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων. Πίστωση η οποία ΥΠΑΡΧΕΙ και είναι 99000 ΕΥΡΩ και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται και λεπτομερής απολογισμός για το πού διατίθενται τα χρήματα αυτά.

Είναι απαραίτητο να γίνει μια συμφωνία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ώστε να αναλάβουν έναντι λογικού ποσού τη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Σημαντική είναι η συνεισφορά εθελοντών κτηνιάτρων Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι μετά από πρόσκλησή του Δήμου μπορούν να τα στειρώνουν δωρεάν.

Κάθε ζώο που θα στειρώνεται και θα εμβολιάζεται   θα αφήνεται στο μέρος από όπου έχει περισυλλεγεi, όπως ο νόμος ορίζει, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο Δήμος το έχει φροντίσει, ότι είναι στην προστασία του και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα. Απαγορεύεται εκ του νόμου η μόνιμη παραμονή των αδέσποτων ζώων σε χώρους φιλοξενίας. Τα ζώα πρέπει αμέσως μετά την αποθεραπεία από τη στείρωση ή τη θεραπεία τους από κάποιο νόσημα, να επανέρχονται στο οικείο περιβάλλον τους. Το ζήτημα είναι να ορισθεί με τους αρμόδιους υπηρεσικαού παράγοντες ποιο είναι το οικείο περιβάλλον ή ο φυσικός χώρος των αδέσποτων. Π.χ. τα θηριώδη μαντρόσκυλα ή τα κυνηγόσκυλα κλπ είναι δυνατόν να έχουν ως φυσικό χώρο την 21η Ιουνίου, δηλαδή τον κεντρικό δρόμο του Κιλκίς;

Συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν οι κάτοχοι σκύλων για την τοποθέτηση chips και ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τον έλεγχο των συνθηκών ζωής τους και σε περίπτωση παραβίασης η κοπή προστίμου το οποίο εισπράττει ο Δήμος (άρθρο 9 νόμου 4039/12).

Καμπάνια ενημέρωσης ( συννεντεύξεις, έντυπα κλπ) σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, (chip, βιβλιάριο υγείας, πρόστιμα κλπ) όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό.

Ενημέρωση για το πότε συγκαλείται η 5 Μελής επιτροπή και γνωστοποίηση των αποφάσεων της .Είναι καιρός τώρα πλέον να προχωρήσετε στην υλοποίηση των στοιχειωδών υποχρεώσεών σας.