Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:09:47 μμ
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 21:18

Ψίθυροι για την Εμποροπανήγυρη Οι ευθύνες στους προηγούμενους

Το θέμα της Εμποροπανήγυρης και το τι έγινε με τις εισπράξεις του δήμου από τους μικροπωλητές που έστησαν πάγκο ή λειτούργησαν υπαίθρια καταστήματα απασχόλησε και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς στην προ ημερησίας συζήτηση.
Το θέμα τέθηκε από τον ίδιο το δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη στην αρχική του τοποθέτηση και στο άνοιγμα των εργασιών του δημοτικού συμβουλίου.
«Ασχολούμαι με το θέμα της Εμποροπανήγυρης. Ακούγονται κάτι ψίθυροι από την παράταξη του κ. Τονικίδη. Θέλω τη βοήθειά σας. Ο,τι έγινε, έγινε από την προηγούμενη διοίκηση. Εμείς όταν αναλάβαμε όλα είχαν ήδη γίνει και υπεύθυνη ήταν μια τριμελής επιτροπή με τον αναπληρωτή δήμαρχο (Σ.Σ.: Περικλή Κολότσιο) και δυο δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Του χρόνου θα συστήσουμε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν σύμβουλοι και της μειοψηφίας και δυο υπάλληλοι. Ο δήμος θα λειτουργεί διαρκώς εκείνες τις ημέρες και θα εισπράττει και το βράδυ. Όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια» ήταν τα λόγια του δημάρχου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης σήκωσε (αλλά ελαφρώς)  το γάντι. Μίλησε για κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας όπου χρειαστεί, «αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για εσάς. Υπάρχει συνέχεια στο δήμο και προεκλογικά λέγατε πως είστε συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, ενώ τα περισσότερα στελέχη σας ανήκαν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή και γνωρίζουν. Η αντιπολίτευση έχει στοιχεία για την Εμποροπανήγυρη και τα καταθέσει. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ακούστηκαν ποσά που εισπράχθηκαν και μας εξέπληξαν. Ωστόσο, είναι ακόμη αρχή και πρέπει το κλίμα να το κρατήσουμε συναινετικό».
Παρά τους χαμηλούς τόνους του κ. Τονικίδη, στη συνέχεια δυο δημοτικοί σύμβουλοί του επανήλθαν στο θέμα με πιο έντονο βαθμό.
Ο Κώστας Ζώτος χαρακτήρισε «μέγα θέμα» αυτό της Εμποροπανήγυρης. «Προσωπικά μέτρησα 180-190 πάγκους και ο δήμος εισέπραξε μόνο 8.000 ευρώ», τόνισε.
Ο Νίκος Στανημερόπουλος ανέφερε πως το έγγραφο του δήμου καταγράφει μόνο 49 πάγκους από τους οποίους εισπράξαμε χρήματα. Η δικαιολογία ήταν πως την τελευταία ημέρα έβρεξε και οι μικροπωλητές έφυγαν στα ξαφνικά. Μα αφού προεισπράττουμε. Κι ακόμη τους χάσατε, έχετε τις αιτήσεις τους, μπορείτε να βεβαιώσετε τις οφειλές τους».

 

Μείωση τελών από του χρόνου;
Το πρώτο θέμα που έθιξε εκτός ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος ήταν η παλιότερη επισήμανση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Φαχουρίδη, για την ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών.
«Του χρόνου θα συζητήσουμε το αν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μείωση των δημοτικών τελών. Θα εκπονήσουμε οικονομοτεχνική μελέτη και θα δούμε το τι μας συμφέρει να κάνουμε. Αν η μελέτη μας αποδείξει πως η συγκομιδή των απορριμμάτων συμφέρει να ανατεθεί σε ιδιώτη, θα το δούμε. Κι εγώ θα ήθελα να έχουμε οργανωμένη υπηρεσία με δημοτικούς υπαλλήλους στην καθαριότητα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε. Και δεν μπορεί η υπηρεσία να λειτουργεί με προσλήψεις πενταμήνων. Στο δήμο αυτές οι προσλήψεις στοιχίζουν 600.000 ευρώ και δουλειά σωστή δεν μπορεί να γίνει. Οι οδηγοί μέχρι να μάθουν τους δρόμους τελειώνει και η σύμβασή τους. Δεν μπορεί νάναι παραγωγικοί. Υπάρχει ευθύνη στην συγκυβέρνηση που δεν διαπραγματεύτηκε να μείνει η Τ.Α. εκτός του παγώματος των προσλήψεων. Αφού μιλάμε για ανταποδοτικές λειτουργίες και πληρώνουν οι δήμοι από τα έσοδά τους».
Ο κ. Σισμανίδης ζήτησε συγγνώμη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την καθυστερημένη αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιαίτερα στα χωριά, λόγω της έλλειψης πετρελαίου, κάτι που θα αλλάξει άμεσα με το διαγωνισμό που ολοκληρώνεται για την προμήθεια πετρελαίου.

 

Ρούσσου
Στο θέμα αναφέρθηκε και η επικεφαλής του «Αλλά…ΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου, σημειώνοντας πως «στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορούμε να συνεργαστούμε προς όφελος του δημότη», τονίζοντας την άσχημη κατάσταση στο θέμα της ανακύκλωσης, όπου ο δήμος πληρώνει 200.000 ετησίως, ενώ θα μπορούσε να έχει και έσοδα.
Η κ. Ρούσσου αναφέρθηκε και στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις στον τομέα άθλησης της νεολαίας και των δημοτών, στη μη ολοκλήρωση του προπονητηρίου κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου του Κιλκισιακού.
Παράλληλα, ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση της δημοτικής αρχής για μείωση των αναθέσεων έργων.

 

Φαχουρίδης
Ο κ. Φαχουρίδης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις εισόδους της πόλης, κυρίως το έργο Κιλκίς-κόμβος Μαυρονερίου.
Σημείωσε πως στο δρόμο Δροσάτου-Δοϊράνης υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φωτιστικά και πως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ορισμένα και να τοποθετηθούν στο δρόμο προς τον Αη Γιώργη του Κιλκίς, όπου τα φωτιστικά έχουν καταστραφεί.
Ζήτησε να πληροφορηθεί: Για το ποια είναι τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από τα οποία ο δήμος επιβαρύνεται το κόστος ηλεκτροδότησης. Το που υπάρχουν στην πόλη νόμιμες ή παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Για το αν υπάρχουν σχέδια πολιτικής προστασίας στο δήμο και αν υπάρχει αποτέλεσμα από τον αντισεισμικό έλεγχο που έγινε στο παρελθόν σε δημόσια κτήρια. Ανέφερε πως είναι παράνομο το πάγιο της ΔΕΥΑΚ όταν δεν υπάρχουν καταναλώσεις νερού σε ακίνητο, σύμφωνα με απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ ζήτησε να μάθει αν συνεδριάζουν τα Τοπικά Συμβούλια κάθε μήνα, όπως υποχρεούνται.

 

Σύμβουλοι
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ευστάθιος Καρυπίδης ζήτησε να αλλάξει η μονοδρόμηση στο σημείο που κόβεται πλέον η οδός Βενιζέλου μπροστά στις παλιές Καπναποθήκες, ώστε να μπορούν τα φορτηγά να κατευθύνονται και προς τον περιφερειακό του Αγίου Γεωργίου.
Ο Κώστας Ζώτος εκτός από το θέμα της Εμποροπανήγυρης έθεσε το θέμα λειτουργίας της ιστοσελίδας του δήμου τονίζοντας πως ακόμη δεν έχει αλλάξει ούτε το όνομα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Για τις 15προσλήψεις στον Φο.Σ.Δ.Α. τόνισε πως δεν γνώριζε κανένας τίποτα αν και ο δήμος έχει εκπρόσωπο στο φορέα (το θέμα αποκάλυψαν οι εφημερίδες μας), «αν και μάλλον κάποιοι γνώριζαν» σημείωσε με νόημα. Ζήτησε τουλάχιστον να γίνουν παρεμβάσεις στη σκεπή των παλιών Καπναποθηκών. για να μην καταστραφούν πλήρως από τα νερά της βροχής. Ζήτησε να σταματήσει ο δήμος τη δικαστική διαμάχη με τους πρώην σχολικούς φύλακες, που δικαιώθηκαν  από τα δικαστήρια για τις υπερωρίες τους, ενώ τόνισε και την ανάγκη στείρωσης των αδέσποτων σκύλων. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τον καθαρισμό ρεμάτων και δρόμων στη Δ.Ε. Γαλλικού για τις πλημμύρες.
Ο Νίκος Στανημερόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση του Λόφου Κιλκίς, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, ενώ ζήτησε και την προστασία του πρασίνου στην περιοχή του πάρκου της λαϊκής αγοράς, το οποίο καταστρέφεται από τα αυτοκίνητα μικροπωλητών.
Ο Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε πως δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης και αισθητικής με τους τόνους παλιοσίδερων και αντικειμένων που συγκεντρώνουν κάποιοι και τα εναποθέτουν παράνομα σε οικόπεδα στις εισόδους οικισμών.

 

Αντιδήμαρχοι
Απαντήσεις στους δημοτικούς συμβούλους δόθηκαν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
Ο Μάκης Πεντζερετζής ανέφερε πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα αδέσποτα ο δήμος έχει σύμβαση με κτηνοτρόφο και δίνει λύσεις.
Ο Αντώνης Μανουσαρίδης τόνισε πως για τις προσλήψεις στο Φο.Σ.Δ.Α. ο δήμος έμαθε εκ των υστέρων και από το δημοσίευμά μας. Είναι νόμιμη η διαδικασία πρόσληψης αλλά ο φορέας έπρεπε να ενημερώσει το δήμο και αυτός τους δημότες.
Ο Ακης Πιπερίδης τόνισε πως η Δ.Ε. Γαλλικού (όπου εκλέγεται) είναι αδικημένη από την αποκατάσταση των πλημμυρών, γιατί την άφησε τελευταία για να μην κατηγορηθεί πως μεροληπτεί. Σημείωσε πως υπάρχει σχέδιο στην Πολιτική Προστασία και ευχαρίστησε το δήμαρχο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του να στελεχωθεί το γραφείο Πολιτικής Προστασίας.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Σισμανίδης και ζήτησε να ειπωθεί όλη η αλήθεια. Όχι μόνο δεν υπήρχε γραφείο και υπάλληλος στην Πολιτική Προστασία, αλλά ούτε καν ένας φάκελος, από την εποχή ακόμη του «Καποδίστρια», δηλαδή τη δημαρχεία Τερζίδη!
Ο Αιμίλιος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη δικαστική αντιπαράθεση του δήμου με τους σχολικούς φύλακες επισημαίνοντας πως αυτό γίνεται εκ του νόμου, ο οποίος αναφέρει πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα.
Η κ. Λένα Αναστασιάδου εξέφρασε την έκπληξή της για την αναφορά της κ. Ρούσσου σε πολλές αναθέσεις έργων, αφού κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και ως αντιδήμαρχος έργων δεν το επιτρέπει.
Η κ. Βούλα Ποζίδου ενημέρωσε το σώμα για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και τη συμμετοχή του δήμου σ’ αυτό.
Ο Δημήτρης Τσαντάκης σημείωσε πως για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ο δήμος είχε κάνει έναν κατάλογο και πως η προηγούμενη διοίκηση ήταν η μόνη που αφαίρεσε κεραίες μέσα από την πόλη του Κιλκίς.

 

Οι πρόεδροι Κοινοτήτων
Δύο από τους προέδρους των Κοινοτήτων έθεσαν θέματα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του Σταυροχωρίου Γιάννης Αρβανιτίδης ανέφερε πως τοποθετήθηκε μέσα στον οικισμό ηλεκτρονικός πίνακας καταγραφής της ταχύτητας των αυτοκινήτων και το καλώδιο ηλεκτρισμού είναι γυμνό σε απόσταση δέκα μέτρων μέσα στο πάρκο. Ζήτησε να υπάρξουν ανταλλακτικά για τους κάδους απορριμμάτων, γιατί 12 από αυτούς είναι πεσμένοι και χωρίς ρόδες.
Ο πρόεδρος του Δροσάτου Νίκος Τερζενίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη καθαρισμού των αντιπλημμυρικών καναλιών του χωριού, στην άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων κάδων απορριμμάτων και στον καθαρισμό των δημοτικών κτηρίων κατά περιόδους από καθαρίστριες του δήμου.

 

Δήμαρχος
Συμπληρωματικά στις απαντήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων ο δήμαρχος Κιλκίς ανέφερε πως από το 2015 θα λειτουργήσει στο παλιό κλειστό γυμναστήριο της πόλης δημοτικό γυμναστήριο με όλον τον εξοπλισμό και την οργάνωση που χρειάζεται. Θα τροποποιηθεί το οργανόγραμμα του δήμου και θα οργανωθεί Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου. Ο δήμος σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας θα διεκδικήσει τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, ενώ συμφώνησε απόλυτα για το θέμα των 15 προσλήψεων του Φο.Σ.Δ.Α. επισημαίνοντας πως αντάλλαξε άσχημες κουβέντες με τον πρόεδρό της για τη μη ενημέρωση του δήμου Κιλκίς.