Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 17:08

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο δήμος Κιλκίς. Ιδιώτες στη μάχη του αποχιονισμού της πόλης

Ο Δήμαρχος Κιλκίς  Δημήτρης Σισμανίδης απαντά στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό των ΕΙΔΗΣΕΩΝ για την κάκιστη εικόνα εντός της πόλης και των οικισμών με τους παγωμένους δρόμους και πεζοδρόμια: "Για να επιστρατεύσω ιδιώτες-μηχανήματα
χρειάζεται καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το ζήτησα και από το ΥΠΕΣ την περασμένη Πέμπτη και ακόμα δεν απάντησαν", μας είπε το πρωί της Τρίτης. Αργά το μεσημέρι όμως και μετά από επίμονες προσπάθειές του ο δήμος τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αμέσως ξεκίνησε η κινητοποίηση ιδιωτών για τις προσπάθειες αποχιονισμού εντός της πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε το πρωί:

«Ρώτησα όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, αν έχουν προβλήματα στα χωριά τους. Όλοι δήλωσαν ότι δεν έχουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης…» δήλωσε στους εμβρόντητους δημοτικούς συμβούλους Κιλκίς ο δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης στη προχθεσινή (της Δευτέρας) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και δέχθηκε κριτική για την πλημμελή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας των ημερών. Προφανώς η απάντηση αφορούσε στους ανοιχτούς δρόμους προς όλους τους οικισμούς.
Αλλά αν δήμαρχος και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του δήμου Κιλκίς είναι ικανοποιημένοι και από την εικόνα εντός των οικισμών και της πόλης του Κιλκίς τότε τελούν υπό καθεστώς αφόρητης δυσαρμονίας προς το λαϊκό (δημοτικό) αίσθημα. Διότι αμφιβάλλουμε αν υπάρχει έστω κι ένας δημότης που κινείται στην πόλη του Κιλκίς ή στα χωριά του που να δηλώνει ευχαριστημένος με όσα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Πέντε ημέρες μετά την πρώτη χιονόπτωση και τρεις μετά την κυριακάτικη επιδρομή του χιονιά και οι δρόμοι του Κιλκίς παραπέμπουν σε εικόνα τριτοκοσμικής πόλης. Αν εξαιρεθούν η 21η Ιουνίου και η Βενιζέλου (λιγότερο) καθώς και η λεγόμενη περιφερειακή της Μ. Αλεξάνδρου όλοι οι άλλοι εκατοντάδες δρόμοι, κάθετοι και παράλληλοι της 21ης Ιουνίου είναι παγωμένοι και συνιστούν παγίδες για οδηγούς και πεζούς. Προσθέστε τα χιονισμένα, παγωμένα και ουσιαστικά εκτός λειτουργίας πεζοδρόμια για να συμπληρωθεί η εικόνα της εγκατάλειψης που βιώνουν οι δημότες.
Δεν κρίνουμε, ούτε δικάζουμε προθέσεις. Την κραυγαλέα πραγματικότητα περιγράφουμε, αυτή που εισπράττουμε από τους δεκάδες αναγνώστες που σπεύδουν τηλεφωνικά να καταγγείλουν την αδυναμία του δήμου να προστατεύσει ακόμα και την …αρτιμέλεια των δημοτών του.
Κι αυτή που είναι ορατή σε κάθε έναν που θέλει να δει. Και η εικόνα της πόλης είναι θλιβερή.
Ασθενείς δεν κατάφεραν να πάνε στο νοσοκομείο, κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης.
Κάποτε ο δήμος μεριμνούσε να καταγράψει όλα τα αγροτικά μηχανήματα που μπορούσαν να επιτελέσουν εκχιονιστικό έργο. Η κακοκαιρία δεν ήρθε απροειδοποίητα, γιατί δεν έγινε το ίδιο και φέτος ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι; ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης και εύλογη απάντηση δεν έλαβε.
Το ελάχιστο που θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο του καθαρισμού των πεζοδρομίων, επισήμανε ο δημ. Σύμβουλος Βασίλης Καραμπίδης: Την τοποθέτηση σάκων με αλάτι σε πολλά σημεία των πεζοδρομίων και δρόμων της πόλης ώστε να δύνανται οι δημότες να ρίχνουν αλάτι.
Οι κ. Κ. Ζώτος, Θ. Βαφειάδης, Λ. Παζαρτζικλής αλλά και άλλοι συμπλήρωσαν με τις δικές τους παρατηρήσεις το έλλειμμα προγραμματισμού που καταγράφηκε στην αντιμετώπιση της φετινής κακοκαιρίας.
Η δήλωση του Δημάρχου Δ. Σισμανίδη ότι τον συντονισμό και τη εποπτεία του έργου αποχιονισμού-καθαρισμού των δρόμων ανέλαβε ο ίδιος και επομένως και δική του η ευθύνη τον τιμά έναντι των συνεργατών του. Αλλά δυστυχώς δεν σημαίνει τίποτε για τους δημότες που υφίστανται πρωτοφανή ταλαιπωρία με καταγεγραμμένα δεκάδες ατυχήματα.
Να είμαστε ειλικρινείς: Δεν είναι πρωτοφανής η εικόνα της πόλης μετά από χιονιά. Συνέβη και στο παρελθόν. Όταν για να λιώσουν τα χιόνια σε ανήλιαγους δρόμους χρειάστηκε να παρέλθει μήνας ή βροχή.
Αλλά δεν τιμά κανέναν στη δημοτική αρχή η σύγκριση με τις χειρότερες επιδόσεις κάποιων εκ των προγενέστερων διοικήσεων.

 

Γιατί δεν επιστρατεύτηκαν
ιδιωτικά μηχανήματα
Τα συνολικά εννέα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου είναι προφανές ότι μόνο για τη διάνοιξη των δρόμων προς οικισμούς και επιλεγμένων περιοχών (νοσοκομείο, κτηνοτροφικά πάρκα…) διατίθενται. Και δεν επαρκούν καλά καλά ούτε για το έργο αυτό.
Το μείζον ερώτημα είναι γιατί δεν επιστρατεύθηκαν ιδιωτικά (αγροτικά) μηχανήματα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του δήμου έχουν καταγεγραμμένα μηχανήματα και ιδιοκτήτες. Υπό μορφή παρατήρησης τέθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας από τον κ. Γιάννη Φαχουρίδη χωρίς να δοθεί απάντηση.
Ρωτήσαμε λοιπόν ευθέως τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη γιατί δεν επιστράτευσε ιδιώτες με τα μηχανήματά τους και καταγράφουμε την απάντησή του: Είμαι άνθρωπος της νομιμότητας. Για να επιτάξω ιδιωτικά μηχανήματα πρέπει να μπορώ και να πληρώσω ως δήμος τους ανθρώπους αυτούς. Και για να τους πληρώσω πρέπει ο δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από την περασμένη Πέμπτη λοιπόν, πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, ζήτησα επισήμως από την Πολιτική Προστασία του Υπουργείου Εσωτερικών, δια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, να κηρυχθεί ο δήμος Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα Τρίτη, πέντε μέρες αργότερα, δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση, παρότι οχλήσαμε και τηλεφωνικά την αρμόδια υπηρεσία. Να είστε βέβαιοι ότι στο επόμενο λεπτό που θα μας κοινοποιηθεί η απόφαση ένταξης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, θα κινηθούν για να καθαρίσουν τους δρόμους εντός των οικισμών τα ιδιωτικά μηχανήματα. Είναι προφανές ότι έχουμε καταγράψει και τα μηχανήματα και τους ιδιοκτήτες τους. Το θέμα είναι πριν τους προσκαλέσουμε να μπορούμε και να τους πληρώσουμε. Κι αυτό θα γίνει, επαναλαμβάνω, μόνο με την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»