Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 1:21:39 μμ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 21:35

Συνέντευξη Δ. Κυριακίδη: Βάζουμε στην άκρη το εγώ - Κινητοποιούμε το Εμείς

Τον κατέκτησε η νομική επιστήμη, σε δύο μήνες μπαίνει στα 41, έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Μάρκο αλλά γεννήθηκε, μεγάλωσε και δικηγορεί στο Κιλκίς όπου ζει με την οικογένειά του.
Ο Δημήτρης Κυριακίδης είναι ένας νέος πετυχημένος δικηγόρος και από το Δεκέμβριο του 2018 και με την επίσημη υποστήριξη της ΝΔ είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς.

 

Από νωρίς ενεπλάκη στα κοινά και εξελέγη δύο φορές δημοτικός σύμβουλος με τη μεριά του νικητή, στις δημοτικές διοικήσεις του Β. Μπαλάσκα και του Δ. Σισμανίδη. Το 2017 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, θέση από την οποία παραιτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες για λόγους αρχής αλλά και για να ασχοληθεί απερίσπαστος με τον προεκλογικό αγώνα στη νέα αυτοδιοικητική προσπάθεια που ξεκινά για το Δήμο Κιλκίς.
Στην πρώτη του συνέντευξη στις ''Ειδήσεις'' ο Δημήτρης Κυριακίδης μιλά για την υποψηφιότητά του και για τους λόγους που τον ώθησαν να κατέλθει ως υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς. Η δημοτική κίνηση που συγκροτεί αποτελείται ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους και έμπειρους αυτοδιοικητικούς που θέλουν να δουλέψουν ανιδιοτελώς για το συμφέρον του Δήμου και των συμπολιτών τους. ''Βάζουμε στην άκρη το εγώ και κινητοποιούμε το Εμείς'' λέει χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου σημειώνει ότι ο κύριος κορμός του είναι έτοιμος στο 80%. Ο Δημήτρης Κυριακίδης εμφανίζεται ανοιχτός στις συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων ενώ θα παρουσιάσει την Ιδρυτική Διακήρυξη του Δημοτικού του Συνδυασμού, μαζί με 42 υποψήφιους την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο ''Κτήμα των Ευχών''.

 

Σαν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι δε μαζευτήκατε στο Δήμο Κιλκίς;
Ο πλουραλισμός είναι υγιές σημάδι, είναι δείγμα δημοκρατίας και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει η διάθεση συμμετοχής στα κοινά είτε σε ότι αφορά τις δημαρχιακές υποψηφιότητες ή τους υποψηφίους συμβούλους. Η κοινωνία είναι αυτή που αποφασίζει, αυτή που θα επιλέξει τους κατάλληλους. Είμαστε όλοι εδώ για να κριθούμε.

 

Ωστόσο με δεδομένο τον Κλεισθένη και την πιθανολογούμενη κάθοδο αρκετών αυτοδιοικητικών σχημάτων φαντάζει επιβεβλημένο το αίτημα ή μάλλον η ανάγκη της συνεργασίας.
Ένα από τα θετικά του ‘’Κλεισθένη’’ είναι ότι η συνεργασία θα επιβληθεί και χρειάζεται συνεννόηση για να διαμορφωθεί μια συνδιοίκηση προς όφελος των δημοτών. Και λέω ένα γιατί τα περισσότερα είναι αρνητικά. Καλή η απλή αναλογική αλλά θα μπορούσε να καθιερωθεί η ενισχυμένη απλή αναλογική η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πλειοψηφούντα συνδυασμό να σχηματίσει διοίκηση η οποίας θα είναι πιο συμπαγής, πιο στέρεα. Εννοώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας βασικός κορμός πάνω στον οποίο να πλαθεί η διοίκηση γενικότερα.

 

Από τη στιγμή που επιβάλλεται, όπως είπατε, η συνεργασία, το πρόβλημα μετατίθεται στους δημοτικούς συνδυασμούς, στους συμβούλους που θα καθίσουν μετά τις εκλογές για να συνεργαστούν. Υπάρχει αυτό το κλίμα συνεργασίας στην κοινωνία; Το εισπράττετε έτσι ώστε να είναι εύκολο το επόμενο βήμα συνεργασίας μετά τις εκλογές;
Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεστε είναι κυρίως του Δημάρχου ο οποίος με κάποιες μεθόδους θα πρέπει να συνδιοικήσει. Με κάποιους ανθρώπους κατάλληλους, που έχουν επιλεγεί από την κοινωνία και με κάποιους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο.

 

Υποθέτουμε ότι εκλέγεστε τη β’ Κυριακή Δήμαρχος αλλά δεν έχετε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα σχήματα είναι δεδομένα, οι υποψήφιοι είναι ίδιοι, κάποιοι απ΄ αυτούς θα εκλεγούν. Βλέπετε ότι έχετε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με κάποιους απ΄ αυτούς;
Υπάρχουν κάποια πρόσωπα με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Ο δικός μας συνδυασμός είναι ανοιχτός πάνω σε ορισμένες προγραμματικές συγκλίσεις. Το κύριο μέλημά μας είναι η ενότητα, η συνεργασία, η συνεννόηση. Μπορούν να συνεργαστούν οι συνδυασμοί, μπορούν να συνεργαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι πάνω σε βασικές αρχές που θα τεθούν από την αρχή. Και οι αρχές αυτές είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η διάθεση για δουλειά, ανιδιοτελώς, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των δημοτών, της πόλης και των χωριών μας.

 

Είπατε ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας. Θα σας θυμίσω ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κόμμα που έχει δηλώσει τη στήριξή του σε εσάς, η ΝΔ, με μια ειδική εκδήλωση πριν από ενάμισυ μήνα. Αυτό σας δημιουργεί προβλήματα; Δεν περιορίζει την εμβέλειά σας στο να απευθυνθείτε σ΄ έναν διαφορετικό κόσμο; Πως το εκλαμβάνετε; Είναι καλό, είναι αρνητικό;
Καταρχήν η στήριξη της ΝΔ είναι ένα θετικό γεγονός για το συνδυασμό μας, δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο σ’ αυτό. Θεωρούμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε και από άλλες δημιουργικές δυνάμεις οι οποίες θα σέβονται τις αρχές μας. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη στις τάξεις του συνδυασμού μας δεν είναι απαραίτητα ΝΔ. Ανήκουν και σε άλλους χώρους πολιτικά, πρεσβεύουν άλλες ιδεολογίες, τα πιστεύω τους όμως συμβαδίζουν με την προοπτική και το όραμα που δίνουμε στο συνδυασμό μας.

 

Πότε θα είναι έτοιμος αυτός ο συνδυασμός;
Είναι έτοιμος κατά 80% ως προς το κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο. Έχουμε άλλους τρεισήμισι μήνες μέχρι τις εκλογές και σαφώς για λόγους τακτικής δε μπορούν να ανακοινωθούν και οι 53 υποψήφιοι, - εφόσον βέβαια είναι 53 γιατί ακούγεται ότι εισήχθησαν για συζήτηση τροπολογίες στη Βουλή για την αύξηση του αριθμού αυτού.

 

Από τη μέχρι τώρα πορεία του Κλεισθένη και όσα προστίθενται σ΄ αυτόν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές;
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο του 2018 τις εργασίες του οποίου παρακολούθησα ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς και ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ ο υπουργός Εσωτερικών έφερε δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που αυξάνεται κατά 50% στον ελάχιστο αριθμό των 41 που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και η άλλη τον τρόπο εκλογής των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων. Αν και η ΚΕΔΕ ζήτησε αλλαγή στην ποσόστωση κάθε φύλου και ενσωμάτωση των τοπικών συμβουλίων στα δημοτικά, εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν δείγματα τα αιτήματά της να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση.

 

Παρότι είστε νέος, 41 ετών, δεν είστε νέος στην αυτοδιοίκηση. Έχετε οκτώ – εννέα χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς μέχρι πρότινος. Αν σας έλεγε κάποιος τι το καινούριο ευαγγελίζεστε τι θα του απαντούσατε;
Στην πρώτη μου θητεία, επί Β. Μπαλάσκα ήμουν δημοτικός σύμβουλος χωρίς να έχω διοικητικές ευθύνες και αρμοδιότητες. Στη δεύτερη, τα πρώτα δυόμισι χρόνια συνέχισα να είμαι δημοτικός σύμβουλος και το 2017 είχα την τιμή να εκλεγώ Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν ψήφισής μου από συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα κοινά πιο έντονα. Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές. Θέλουν να βγουν μπροστά και υπάρχει μια κίνηση, μια δίψα για ένα αυτοδιοικητικό σχήμα, στο οποίο θα πρέπει οι πολίτες να προτείνουν να ακούγονται και η Διοίκηση, ο Δήμος να αφουγκράζεται αυτές τις απόψεις, να συνθέτει και να πραγματοποιεί αυτά που θέλει η κοινωνία. Ως νέος άνθρωπος, πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε, έχοντας ως γνώμονα την ενότητα, τη συνεργασία και την ανιδιοτέλεια. Αυτό το σχήμα θα απαρτίζεται από άτομα που τα οποία έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία, έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά και κοινωνικά, είναι άφθαρτοι και δεν έχουν προκαλέσει. Θέλουμε άτομα που θα αφήσουν στο εγώ στην άκρη και θα κινητοποιήσουν το Εμείς. Θα ενδιαφερθούν δηλ. για το κοινωνικό σύνολο και λιγότερο για την προσωπική τους ανάδειξη. Πάνω σ’ αυτά τα στοιχεία στηρίζεται η αυτοδιοικητική κίνηση που συγκροτούμε. Η Ιδρυτική Διακήρυξη με τις θέσεις μας και ορισμένες πτυχές του προγράμματός μας, μαζί με 42 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και το όνομα του δημοτικού μας συνδυασμού θα παρουσιαστούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο ‘’Κτήμα των Ευχών’’.

 

Υπήρξατε δημοτικός σύμβουλος και επί Β. Μπαλάσκα και επί Δ. Σισμανίδη με τον οποίο είστε και τώρα. Ποιες είναι οι σχέσεις σας;
Οι σχέσεις μας είναι καλές. Εκλέχθηκα με τον κ. Σισμανίδη, τον οποίο και υπηρέτησα ως απλός δημοτικός σύμβουλος και μου έκανε την τιμή να με προτείνει Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017. Κατά τη διάρκεια της διετίας αυτής που ήμουν Πρόεδρος, υπήρξε άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο και με τη Διοίκηση και με όλους τους Αντιδημάρχους, με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους. Εύχομαι στη διάδοχό μου, στην Αναστασία Ανανιάδου καλή επιτυχία και πιστεύω ότι με τις γνώσεις που έχει θα ανταποκριθεί πληρέστερα στο έργο της.

 

Συνοψίστε μας για ποιους λόγους παραιτηθήκατε;
Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου και μπροστά στους συνεργάτες μου ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το ρόλο του Προέδρου και κάθε αξιώματος με την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου Κιλκίς. Είχα ενημερώσει το Δήμαρχο από το Δεκέμβριο του 2018 την επιθυμία μου να παραιτηθώ για να μην εμπλέξω το αξίωμα σε προεκλογικά παιχνίδια, για να μην εκμεταλλευθώ πιθανά οφέλη που απορρέουν από αυτή τη θέση. Όπως σαφώς γνωρίζετε ο θεσμός του Προέδρου είναι ιδιαίτερα τιμητικός και ιεραρχικά είναι δεύτερος τη τάξει μετά το Δήμαρχο. Δευτερευόντως, δεν ήθελα να γίνει ευάλωτο το προεδρικό αξίωμα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Παραιτήθηκα για λόγους αρχής και θα το έκανα νωρίτερα όπως σας είπα αλλά ο Δήμαρχος μου ζήτησε να παραμείνω λίγο ακόμα για να περάσουμε ομαλά στην επόμενη μέρα.

 

Συνθήκη των Πρεσπών. Η θέση σας είναι γνωστή. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Είναι τόσο κακή η συμφωνία με δεδομένο ότι τα περισσότερα κόμματα είχαν συνταχθεί με τη θέση της σύνθετης ονομασίας. Που πάσχει τόσο πολύ ώστε να θεωρείται μια κακή συμφωνία που εξαγριώνει τους Έλληνες;
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επέλυε. Πέραν του ονόματος παραχωρείται εθνικότητα και γλώσσα, πράγματα τα οποία δεν τα έδωσε στο παρελθόν καμία κυβέρνηση.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο λέει ότι πρόκειται για ιθαγένεια…
Είτε με εθνικότητα, είτε με ιθαγένεια Μακεδόνες θα ονομάζονται πλέον σύμφωνα με αυτά που υπέγραψε η κυβέρνηση. Προσωπικά και εγώ, και κάποια στελέχη του συνδυασμού κατεβήκαμε τελευταία στο Σύνταγμα και διαδηλώσαμε ειρηνικά για να μην περάσει η συμφωνία. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση και κάποιοι πρόθυμοι δεν αφουγκράστηκαν την κοινωνία, το 85% του ελληνικού λαού που είναι αντίθετο στη συμφωνία.

 

Πρόσφατα, μάλιστα, βγάλατε στην επιφάνεια και ένα θέμα, σαν μια παράπλευρη απώλεια που έχει να κάνει με τον τίτλο Πολυανής από την πλευρά των γειτόνων μας. Τι ακριβώς έγινε εκεί και ενόχλησε τόσο πολύ; Νομίζω εξέδωσε ανακοίνωση και ο Μητροπολίτης Κιλκίς.
Η σχισματική ‘’Μακεδονική’’ Εκκλησία σφετερίστηκε την εκκλησιαστική κληρονομιά και υφάρπαξε το διοικητικό εκκλησιαστικό τίτλο Πολυανής τον οποίο κατέχουμε εμείς, η Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Αναρωτιέμαι τι δυνατότητες συνεννόησης και συνεργασίας θα έχουμε με τους γείτονές μας αν δείχνουν τέτοιες εχθρικές συμπεριφορές. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αλυτρωτική και δε περιοριστούν μόνο σ’ αυτά. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της Συνθήκης των Πρεσπών θα τα βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας.
Θ.Π.