Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 10:48:30 πμ
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 22:00

Τιμάται η μνήμη και η προσφορά των Γ. Παυλίδη (Μπουλασίκ), Ν. Αγγελίδη, Σπ. Αυγητίδη, Β. Χαραλαμπίδη και Γ. Ονουφριάδη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετονομασίας και ονοματοδότησης οδών και πλατειών του Κιλκίς σε πρώην δημάρχους και πολίτες του Κιλκίς, καθώς αποφάσισε:

 

 

Γεωργίου Παυλίδη -Μπουλασίκ
Την ονομασία της μικρής πλατείας μπροστά στο στόμιο ή είσοδο του Σπηλαίου σε Πλατεία ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ (ΜΠΟΥΛΑΣΙΚ) για το εξής λόγο:
Ο «Μπουλασίκης», χαϊδευτικό προσωνύμιο του Γεωργίου Παυλίδη, φέρεται να ανακάλυψε, κατά την παράδοση, το στόμιο του Σπηλαίου, κατά την διάρκεια λατομικών εργασιών, κατά την εξόρυξη δομήσιμης πέτρας για τις ανάγκες των κτισμάτων του πρώτου Κιλκίς. Οι πρώτες γενιές των Κιλκισιωτών, δεν ομιλούσαν για σπήλαιο, αλλά για μυστηριώδεις 40 κάμαρες, το δε στόμιό του έμεινε στην τοπική ντοπιολαλιά, ως του ‘’Μπουλασίκ’ το Τρυπίν’’ Η ονοματοδοσία της πλατείας αποτελεί συμβολή στην διατήρηση της τοπικής παράδοσης και ιστορίας

 

Γεωργίου Ονουφριάδη -Τσιοπούρ
Την ονομασία του ευρισκόμενου στην δυτική πλευρά της πόλης «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής» σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΑΔΗΣ – ΤΣΙΟΠΟΥΡ» για τον εξής λόγο:
Ο Γεώργιος Ονουφριάδης, περισσότερο γνωστός με το προσωνύμιο Τσιοπούρ (λ. τ. που σημαίνει τον βλογιοκομμένο), θεωρείται ο πρώτος ταξιτζής του Κιλκίς, επιδέξιος οδηγός, (δεν αναφέρονται ατυχήματα) και οι φωτογραφίες αυτού και του τότε ταξί του (μπουΐκ), κοσμούν τις σελίδες των λευκωμάτων, που αναφέρονται  στο πρώτο Κιλκίς. Επί πλέον ο Κιλκισιώτης Γεώργιος Ονουφριάδης προσφερθείς, ως εθελοντής σε ηλικία 57 χρονών, να συνδράμει με το ταξί του την μαχόμενη πατρίδα εναντίον των εισβολέων Ιταλών, έπεσε θύμα εχθρικού αεροπορικού βομβαρδισμού, καθ’ οδόν προς το μέτωπο της Αλβανίας και έχασε την ζωή του έξω από την Βέροια. Το όνομά του κοσμεί μια οδό του Διαβατού Βέροιας. Κρίνεται συμβολική η ονοματοδοσία, που αποτελεί προσθήκη στην τοπική παράδοση και ιστορία του πρώτου Κιλκίς

 

Νίκου Αγγελίδη
Την μετονομασία της περιμετρικής οδού Παπαναστασίου από την Αγίου Γεωργίου μέχρι την συμβολή της με την 21η Ιουνίου στην βόρεια έξοδο της πόλης, σε οδό «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ», για τον εξής λόγο:
Η μετονομασία δεν δημιουργεί προβλήματα στις ιδιοκτησίες, καθόσον τα κτίσματα ‘’βλέπουν’’ και είναι αριθμημένα από την άλλη πλευρά. Ο Νικόλαος Αγγελίδης, οδοντίατρος, που διετέλεσε και πρόεδρος του Κιλκισιακού την δεκαετία (1964 – 1974), δύσκολη εποχή με μικρές διακοπές. Ο Νίκος Αγγελίδης, ως Δήμαρχος, εκτός του ότι υπηρέτησε ευόρκως τον ΔΗΜΟ ΚΙΛΚΙΣ επί δύο περιόδους (1974 – 1982), και ότι μια σειρά κοινωφελών, έργων υποδομής, υπηρεσιών και εξωραϊσμού της πόλης και του Δήμου, φέρουν την σφραγίδα του, ήταν αυτός που προσωπικά ως Δήμαρχος, συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της κατασκευής και λειτουργίας της περιμετρικής οδού στις παρυφές του λόφου του Αγίου Γεωργίου. Ιστορικές παραμένουν οι προσωπικές  του παρεμβάσεις, αν και δεν ήταν τεχνικός και οι επιτόπιες υποδείξεις του, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντός του! Το έργο αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το μεν για διευκόλυνση και αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, κυρίως των οχημάτων, από την δυτική είσοδο της πόλης προς την βορειοανατολική και αντιστρόφως, το δε να περιορίσει την ‘’ληστρική’’ διάθεση των καταπατητών  δημοσίων εκτάσεων, που κατά καιρούς αυθαιρετούσαν, εις βάρος του λόφου Αγίου Γεωργίου.
Το έργο της κατασκευής της συγκεκριμένης οδού, ολοκληρώθηκε όχι χωρίς προβλήματα κατά την εκτέλεση, αφού απ’ αρχής συνάντησε σημαντική αρνητική στάση και συμπεριφορά μερίδας της τότε διοίκησης, που του δημιουργούσε προσκόμματα, τόσο από πλευράς χρηματοδότησης, όσο και για καταλογιζόμενες αυθαίρετες τεχνικές και πολεοδομικές υπερβάσεις. Εξ αιτίας των καταγγελιών σε βάρος του, πολλές φορές διανυκτέρευσε ο αείμνηστος Δήμαρχος Αγγελίδης στα κρατητήρια της Αστυνομίας! Από τότε όμως οριοθετήθηκε βόρεια η πόλη και προστατεύθηκε ο Λόφος του Αγίου Γεωργίου με το δάσος του! Γι’ αυτό δικαίως πρέπει να φέρει το όνομά του, (για μερικούς του Αγγελίδη άρμοζε κεντρικότερος δρόμος), ως αναγνώριση της προσφοράς του, αλλά και γενικότερα αποτελεί τιμή στην μνήμη του, ως ρέκτη Δημάρχου Κιλκίς.

 

Σπύρου Αυγητίδη
Την μετονομασία τμήματος της οδού Αλ. Παπαναστασίου και ονομασία συνεχόμενης ανωνύμου οδού σε οδό «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΥΓΗΤΙΔΗ», για τον εξής λόγο:
Η μετονομασία δεν δημιουργεί προβλήματα στις ιδιοκτησίες, καθόσον τα κτίσματα ‘’βλέπουν’’ και είναι αριθμημένα από την άλλη πλευρά. Προτείνεται να μετονομασθεί σε οδό ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΥΓΗΤΙΔΗ, η διακεκομμένη συνέχεια της Παπαναστασίου, από το ύψος της εισόδου του Δημοτικού θεάτρου αριστερά για τον ανερχόμενο την Αγίου Γεωργίου, μέχρι και όλη την ανώνυμη οδό πέριξ του Σπηλαίου και έως του Αναψυκτηρίου του Λόφου,  προσφιλή χώρο αναψύξεως των δημοτών και όχι μόνον, που σημειωτέον άρχισε και  ολοκληρώθηκε η κατασκευή του επί των ημερών του επίσης αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Αυγητίδη.
 Η προτεινόμενη μετονομασία, και ονομασία οδού που καταλήγει στο αναψυκτήριο του Λόφου, από τα ολοκληρωμένα κτίσματα επί Δημαρχίας του, αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς και τιμή στο πρόσωπο του Δημάρχου Σπύρου Αυγητίδη, που υπηρέτησε την πόλη και τον Δήμο Κιλκίς επί δύο περιόδους (1982 – 1990).                                              
Η Επιτροπή Ονομασίας και Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών και Πλατειών Δήμου Κιλκίς, με την υπ’ αριθμ.3/2017 απόφαση που έλαβε, γνωμοδότησε, θετικά, στην παραπάνω μετονομασία, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς

 

Βασίλη Χαραλαμπίδη
Την ονομασία της πρώτης αίθουσας αριστερά της κεντρικής εισόδου του Λαογραφικού Μουσείου σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ», για τον εξής λόγο:
Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, με καταγωγή από το Φανάρι Κιλκίς, εξαίρετος φιλόλογος, διετέλεσε προϊστάμενος της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, ως και Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς, σε δύο περιόδους (1994 – 2002).  Με την ιδιότητα αυτή ΟΡΊΣΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο, πρόεδρος του ΝΠΔΔ του αρτισύστατου Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς, του οποίου συνέταξε το καταστατικό και τον Οργανισμό Λειτουργίας, απαραίτητες προϋποθέσεις, για την αναγνώριση του Λαογραφικού από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως Μουσείου. Με προσωπική φροντίδα και επίβλεψη προέβη σε μια πρώτη καταγραφή, ταξινόμηση και αποθήκευση του Λαογραφικού υλικού, που αγοράσθηκε από τον λαϊκό συλλέκτη Χρήστο Κετσετζή. Γενικά οι γνώσεις του, η εργατικότητα, και η προσπάθεια προβολής του Δήμου στους χώρους του Πολιτισμού, αβίαστα μας ωθούν να τον τιμήσουμε, έστω με το ελάχιστο, σε σχέση με την γενική του προσφορά, δίδοντας το όνομά του σε μία αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, του οποίου έβαλε τις βάσεις λειτουργίας του.      

 

Νέας Σάντας
Την ονομασία των οδών στον οικισμό Νέας Σάντας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Σάντας της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού του Δήμου Κιλκίς, , για τους εξής λόγους για κάθε μία από τις ονομασίες αυτές:

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΔΟΙ:
1η παράλληλη: οδός ΖΟΥΡΝΤΑΣΤΑΝΤΩΝ
Η ονοματοδοσία αυτή αντικατοπτρίζει την Ενορία Ζορνατσιάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας
2η παράλληλη: οδός ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
3η παράλληλη: οδός ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
4η παράλληλη: οδός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
5η παράλληλη: οδός ΑΝΔΡΟΚΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
6η παράλληλη: οδός ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του ασκούντος την εποχή εκείνη ως φαρμακοποιός και ιατρός, σώζοντας αρκετούς ανθρώπους.
7η παράλληλη: οδός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΤΣΑΚΙΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
8η παράλληλη: οδός ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του πρώτου Δημοδιδασκάλου που επί σειρά ετών εθήτευσε ως δάσκαλος.
Όλοι οι προτεινόμενοι οδοί συμπίπτουν και με τα σπίτια των προτεινομένων προσώπων.

ΚΑΘΕΤΕΣ ΟΔΟΙ:
1η κάθετος: οδός ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Η ονομασία προτείνεται στο όνομα του οικισμού Παντελεήμονα της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Σάντας.
2η κάθετος: οδός ΚΟΖΛΑΡΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Κοζλαράντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
3η κάθετος: οδός ΠΙΝΙΑΤΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Πινιατάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
4η κάθετος: οδός ΠΙΣΤΟΦΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Πιστοφάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
5η κάθετος: οδός ΤΕΡΖΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Τερζάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
6η κάθετος: οδός ΙΣΧΑΝΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Ισχανάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
7η κάθετος: οδός ΤΣΙΑΚΑΛΑΝΤΩΝ
Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ενορία Τσιακαλάντων της επτάκωμης Σάντας του Πόντου από όπου προέρχονται ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Σάντας.
Όλοι οι προτεινόμενοι οδοί συμπίπτουν και με τα σπίτια των προτεινομένων προσώπων.

Οι  αποφάσεις  ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Δη,. Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2017  κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς και θετικής γνωμοδότησης της  Επιτροπής Ονομασίας και Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών και Πλατειών Δήμου Κιλκίς.