Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 4:21:42 μμ
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 14:01

Τσαντάκης: Περί ακινήτου Μύλοι Σαμαρά και Δικαστικού Μεγάρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χωρίς να έχει γίνει καμία διαβούλευση, καμία συνεργασία εν τω Δήμω, αλλά ούτε ενδελεχή έρευνα, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα με «τετελεσμένα» στην επιλογή του οικοπέδου για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς και η οποία επικεντρώνεται στο οικόπεδο «ΜΥΛΟΙ ΣΑΜΑΡΑ». Το ακίνητο δε θα υπήρχε καν για το Δήμο Κιλκίς αν δε γινόταν μία σειρά κοπιωδών ενεργειών και δαπανών. Τα ουσιαστικά ξεκίνησαν τέλος του 2014 και κλείνουν το 2017.

 

Για την πρώτη ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με το ακίνητο καταθέτω τα εξής:

  1. Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Κιλκίς (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος και όχι η Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) Κιλκίς, αποφάσισε για να έχει το Ο.Τ.218Ν (ΜΥΛΟΙ ΣΑΜΑΡΑ) χρήση γης «λειτουργίες κέντρου πόλης» και να μπορεί να ανεγερθεί και κτίριο διοίκησης, εν έτει 2017.
  2. Στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν δύο μεγάλα οικόπεδα τα με αριθμ.704 και 705 που έχουν πρόσωπο και επί της οδού 21ης Ιουνίου. Ο Δήμος Κιλκίς είναι πλέον συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου στο ένα, το 705 με ποσοστό 31,771% και επιφάνειας 2158,29τμ
  3. Για την κατάτμηση, τη διανομή του οικοπέδου και τους όρους που θα γίνει η συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των ιδιοκτητών οφείλει να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο για την υπογραφή.
  4. Η Απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. για να δώσει στο οικόπεδο που είναι συνιδιοκτήτης ο Δήμος Κιλκίς τη χρήση γης «λειτουργίες κέντρου πόλης» έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων και την παράμετρο «…για την ανέγερση χώρων διοίκησης από την πλευρά του Δήμου Κιλκίς…» που προέκυπτε από έγγραφη γνωμοδότηση του Δήμου για συμμόρφωση Δικαστικής Απόφασης.
  5. Ολόκληρο το συγκεκριμένο ακίνητο για πάνω από 60 έτη και μέχρι το 1995 ήταν χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος(πρασίνου) και προς απαλλοτρίωση από το Δήμο. Μετά από απόφαση του ΣτΕ διατάχτηκε η άρση απαλλοτρίωσης. Μέχρι τέλος του 2014 υπήρξε μια σειρά ενεργειών, συμβουλίων, αλληλογραφίας υπηρεσιών (Νομαρχίας, Περιφέρειας, Δήμου και ιδιοκτητών) για την άρση ή μη της απαλλοτρίωσης. Τελικά αποφασίσαμε την άρση απαλλοτρίωσης και όχι την καταβολή της προσήκουσας αποζημίωσης που θα ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ.
  6. Το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. ζητούσε να επιβληθούν επί του ακινήτου κοινόχρηστοι χώροι (πεζόδρομοι, χώρος πρασίνου κτλ) στα οικόπεδα και επιβολή εισφοράς σε γη ή χρήμα. Το ΣΥΠΟΘΑ απέρριψε επιχειρηματολογώντας την εισήγηση. Επίσης το Τ.Χ.Σ της ΠΚΜ εισηγήθηκε χρήση γης γενικής κατοικίας που περιόριζε τις δυνατότητες ανέγερσης κτιρίου διοίκησης. Κι αυτή η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή, επιχειρηματολογώντας από το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.
  7. Η τελική εισήγηση του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επίσης απορρίφθηκε, με επιχειρήματα, περιλάμβανε κοινόχρηστη οδό πλάτους 10μ που να χωρίζει κατά μήκος τα δύο μεγάλα οικόπεδα(704 και 705) των Μύλων Σαμαρά. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή της υπόθεσης στο Δήμο Κιλκίς για να κάνει εκ νέου τη διαδικασία με όλους τους περίοικους για εισφορά σε γη ή σε χρήμα άρα μεγάλο χρονικό διάστημα, οικονομικές επιβαρύνσεις και απώλεια δομήσιμης επιφάνειας για τους ιδιοκτήτες και το Δήμο.

Κατόπιν των άνω θετικών και άλλων στοιχείων θα κληθούμε βήμα-βήμα σε μία ευνοϊκή συγκυρία, κατά τα λεγόμενα, να αποφασίσουμε προς όφελος του συνόλου των δημοτών χωρίς να αμφισβητείται η αναγκαιότητα ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς.

Με επιστημονική τεκμηρίωση, συνεργασία (όχι αλλά καρτ) και εξετάζοντας όλα τα δεδομένα θα καταλήξουμε στη θέση που θα στηρίξουμε. Σε τόσο σοβαρές υποθέσεις δε χωρούν τετελεσμένα που δημιουργούν ερωτηματικά περί σκοπιμοτήτων, αλλά νηφαλιότητα και ουσία. Κάπως έτσι δε χάθηκαν και οι «Δίδυμες Καπναποθήκες»;

Δημήτρης Τσαντάκης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης "Ενωτική Δύναμη Κιλκίς"