Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 5:34:45 μμ
Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 20:59

Χρ. Γκουντενούδης: Με λιγότερη χρηματοδότηση αγωνιζόμαστε και παράγουμε έργο χρήσιμο στους δημότες μας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου διεξήχθη η συνεδρίαση για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Παιονίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου.
Για πρώτη φορά η διαδικασία αυτή έλαβε χώρα σε χώρο εκτός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου καθώς ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης θέλησε να ανοίξει τη διαδικασία στους δημότες με γνώμονα την διαφάνεια, την συμμετοχή και τον δημοκρατικό διάλογο.


Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν πέραν του δημοτικού συμβουλίου, οι πρόεδροι και μέλη των τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετοί δημότες της Παιονίας.
Εν αρχή έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος ο οποίος παρουσίασε το περίγραμμα των δράσεων στις οποίες προέβη η δημοτική αρχή την προηγούμενη χρονιά και έπειτα ο λόγος δόθηκε στους αρμόδιους αντιδημάρχους, προέδρους νομικών προσώπων του δήμου και εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους ώστε να αναλύσουν τα πεπραγμένα και το έργο της δημοτικής αρχής και να απαντήσουν στα ερωτήματα.

Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Γκουντενούδης τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του:
«Η αποψινή συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής αποτελεί το αποκορύφωμα της συμμετοχικής διαδικασίας και της δημοκρατικής λογοδοσίας αλλά και της διαφάνειας σε τοπικό επίπεδο.
Όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και το άρθρο 217, η συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων είναι δημόσια και ανοιχτή και η δημοτική αρχή δύναται να επιλέξει οποιονδήποτε χώρο κρίνει πρόσφορο για να την διεξάγει.
Εμείς επιλέξαμε τον χώρο αυτό με το σκεπτικό της όσο το δυνατόν πιο ευρείας συμμετοχής του λαού αλλά και των θεσμοθετημένων συλλογικών και παραγωγικών φορέων του τόπου μας.
Εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητοί δημότες, τον κόσμο δεν τον φοβόμαστε. Φίλες και φίλοι συνδημότες,
Κλείσαμε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Παιονίας.
Μέσα σε αυτά τα δύσκολα ομολογουμένως χρόνια και με γνώμονα την υλοποίηση του προγράμματος επί του οποίου δεσμευθήκαμε ενώπιον των συνδημοτών μας, πρώτιστο μέλημα μας ήταν η τακτοποίηση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Γιατί κυρίες και κύριοι πρώτα πρέπει να νοικοκυρεύεις το σπίτι σου, να βλέπεις τι παρέλαβες και μετά να προσπαθείς με δεδομένους τους πόρους τους οποίους διαθέτεις, να εκπληρώνεις και τους στόχους.
Η οικονομική ύφεση η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των δημοτών μας απέναντι στο δήμο αλλά και η διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν την υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας.
Όμως, με υπομονή, επιμονή και εργώδεις προσπάθειες καταφέρνουμε να υλοποιούμε μεγάλο μέρος του προγράμματος μας και να δρομολογούμε το υπόλοιπο.
Και μιας ήδη έχουμε συμπληρώσει 4 χρόνια δικής μας διοίκησης, να σας ενημερώσουμε ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη τετραετία, η πρώην δημοτική αρχή διαχειρίστηκε σχεδόν 8 εκ. ευρώ παραπάνω κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, οφειλόμενα και επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ για εξόφληση ληξιπροθέσμων) κι εκτός αυτού φυσικά μεσούσης της προηγούμενης θητείας κορυφώθηκε και η διαδικασία προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή διαχειρίστηκε σχεδόν δυο προϋπολογισμούς κρατικής επιχορήγησης παραπάνω από εμάς μέσα σε μια τετραετία!
Και αντί αυτό να αποτυπωθεί σε έργα για του δημότες, ο Δήμος στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Και βέβαια να μην αναφερθώ ξανά εκτενώς στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο πέρα από μια τεράστια ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση, υπήρξε για το Δήμο μας ένα κόστος ασύμμετρο.
Δυστυχώς, και το λέω ειλικρινά η μείζονα αντιπολίτευση αντί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή, βέβαια χωρίς να απολέσει τον θεσμικό της ρόλο που είναι να ασκεί εποικοδομητική κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης, αυτή αναλώνεται σε μικροπολιτικές και σε λαϊκιστικές κραυγές.
Μιλάει για κακοδιαχείριση, προχειρότητα και σπατάλη ποιος;
Ο ιθύνων νους των οικονομικών της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία είναι η πλέον ελεγχόμενη για την διαχείριση των πόρων του δήμου.
Στην διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής όταν και ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών ο σημερινός αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Σιωνίδης, έλαβαν χώρα αναθέσεις του «αέρα» για τις οποίες σήμερα πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ατιμολόγητες προμήθειες και από δικαστικές αποφάσεις στις οποίες καταδικάστηκε ο δήμος λόγω ανευθυνότητας.
Συνδημότες και συνδημότισσες, εγώ έχω μάθει να σας κοιτάω στα μάτια και να λέω την αλήθεια».
Όσον αφορά τον απολογισμό των πεπραγμένων, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αδρομερώς σε κάποια μεγάλα έργα του Δήμου όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Γουμένισσας που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, η αποχέτευση Πολυκάστρου που περατώνεται, ο κόμβος στην Ανατολική είσοδο Πολυκάστρου που τελείωσε, το Φυσικό Αέριο το οποίο θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζεται το δίκτυο για το Πολύκαστρο και φυσικά το έργο της υδροδότησης του Πολυκάστρου από τις πηγές του Παίκου.

Επίσης, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου αναφέρθηκαν στα έργα της δημοτικής αρχής για το έτος 2017.
Πρώτος έλαβε το λόγο ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γιάννης Αλίρης για τις δράσεις στην Κοινωνική Πρόνοια με την αύξηση των ωφελούμενων αλλά και τα κοινωνικά προγράμματα. Αναφέρθηκε στο Κέντρο Κοινότητας και τις υπηρεσίες που αυτό παρέχει στους δημότες μας, τα κοινωνικά προγράμματα, τις δράσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου.

Το έργο της ΔΕΥΑΠ παρουσίασε ο κ. Αθανάσιος Τζούρτζος, με την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων για το χημείο και την κατασκευή νέων αγωγών αλλά και την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων σε οικισμούς του δήμου. Ο κ. Τζούρτζος ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΠ έχει μειώσει τις οφειλές προς τρίτους και έχει καταστεί βιώσιμη όσον αφορά τις υποχρεώσεις τις, εξυπηρετώντας παράλληλα και τους δημότες με την επιδιόρθωση βλαβών και αποφράξεων.

Ο κ. Δημ. Μπαβέλης πρόεδρος της Κοινωφελούς ανέφερε τις δράσεις της επιχείρησης όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και τις δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, την προώθηση της απασχόλησης, την Τρίτη ηλικία αλλά και την ενημέρωση των δημοτών.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Γιάννης Παμποράκης αναφέρθηκε ως αντιδήμαρχος καθαριότητας στη μεταφορά της υπηρεσίας στις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του δήμου, στην προμήθεια οχημάτων και κάδων και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φράγκος κατέθεσε των απολογισμό των οικονομικών και ανέφερε ότι η γενική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του δήμου και με τη διαβεβαίωση των ορκωτών λογιστών, είναι σχετικά ικανοποιητική εάν λάβουμε υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία οδηγεί αρκετούς συνδημότες μας να μην μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία στις υποχρεώσεις τους και με δεδομένη την δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Δεβετζόπουλος μίλησε για τα ΚΑΠΗ, τα ΚΕΦΟ και τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου και τις παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης της λειτουργίας που γίνονται σε όλες τις υποδομές του, λέγοντας ότι Πάγια και εκπεφρασμένη βούληση μας είναι να λειτουργούν όλοι οι παιδικοί σταθμοί μέσα στα πλαίσια πάντοτε της οικείας νομοθεσίας.
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Απουσίδης, ανέφερε αδρομερώς τεχνικά έργα και παρεμβάσεις που κάνει η υπηρεσία σε όλο το δήμο, στις 53 νέες παιδικές χαρές που βρίσκονται σε στάδιο δημοπράτησης, τις ασφαλτοστρώσεις και τις πλακοστρώσεις σε όλους τους οικισμούς του δήμου και τις μελέτες που έχουν υποβληθεί και αναμένεται η έγκριση τους για την άνω πλατεία Πολυκάστρου, του βιολογικούς Α. Πέτρου, Βαφειοχωρίου και Ποντοηράκλειας, την προμήθεια οχημάτων μέσω προγράμματος κ.α.