Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 1:53:30 πμ
Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 22:06

Χρήστος Γκουντενούδης: “Παιονία Ισχυρή” δεν σημαίνει να γίνουν ισχυροί εκείνοι που συμμετέχουν στο συνδυασμό, αλλά συνολικά ο δήμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φιλοξενούμενοι τού Δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη στο Γραφείο του, με την ευκαιρία ουσιαστικά της τετραετίας που παρήλθε αφότου εκλέχθηκε Δήμαρχος, τρεις – τέσσερις μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντα,

θα έχουμε μαζί του μια ουσιαστική συζήτηση για όσα έγιναν και δεν έγιναν, τα προβλήματα, οι επιτυχίες, οι προκλήσεις που αντιμετώπισε Θυμίζουμε στον κ. Γκουντενούδη ότι πριν την Δημαρχία Παιονίας διετέλεσε από το 2011 μέχρι και το '14 Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς και μετά ήρθε στον οικείο χώρο, στο γενέθλιο χώρο.

ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ : Καλώς ήλθατε. Είναι χαρά μας να σας βλέπουμε περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε ηλεκτρονικά, είτε γραπτά να κάνετε τέτοια τεράστια προσπάθεια για να προβάλλετε την περιφέρεια. Αυτό δεν θα σταματήσω να το λέω και να συμπληρώσω εδώ, αν μού επιτρέπετε, ότι από το 2007 μέχρι το 2009 ήμουν και Αντινομάρχης.

Σωστά. Εγώ αναφέρθηκα στις top θέσεις. ..
Δεν υπάρχουν top και τέτοια. Είναι πραγματικά τιμή να είσαι είτε Νομαρχιακός Σύμβουλος, είτε Περιφερειακός Σύμβουλος, είτε και Δήμαρχος. Είναι τιμή που αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν και ελπίζουν σε σένα.

Απλώς ως Δήμαρχος έχετε πολύ περισσότερες ευθύνες και αυτό με πολύ βροντερό τρόπο φάνηκε από τις αρχές ακόμα της θητείας σας στο Δήμο Παιονίας όταν κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μαζί με όλη τη χώρα αλλά με ορισμένες περιοχές με πολύ πιο έντονο τρόπο το Προσφυγικό.
Δεν είναι τώρα να κάνουμε αποτίμηση. Το Προσφυγικό συνεχίζει και υπάρχει και αν μη τι άλλο τώρα υπάρχει ένας αναβρασμός και πραγματικά με ανησυχεί. Είχαμε στο Πολύκαστρο συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής τονκ. Κλάπα, στο Γραφείο μου με τους φορείς που εμπλέκονται, Αστυνομία, Στρατός, εμείς ως Δήμος, για να μπορέσουμε τέλος πάντων να μην προκαλέσουμε και την τοπική κοινωνία, αυτό που λέω κατά κόρον. Αν προκαλέσουμε την τοπική κοινωνία, χάθηκε το παιχνίδι. Είναι η Νέα Καβάλα, - και το έχω πει και πριν με δηλώσεις μου, ένα προσωρινό camp το οποίο πρέπει να κλείσει. Το Προσφυγικό είναι ένα εθνικό πρόβλημα και εμείς ως θεσμικοί συμμετέχουμε στο εθνικό πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι ότι μάς ενημερώνουν γι' αυτό το εθνικό πρόβλημα;

Είστε περήφανος για την αντιμετώπιση που επιφύλαξε η τοπική κοινωνία στους πρόσφυγες;
Σαφώς. Η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Παιονίας συζητείται όχι μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και παγκόσμια το πώς αντιμετώπισε το Προσφυγικό πρόβλημα. Και μην ξεχνάμε από ένα Δήμο των 28.500 κατοίκων έγινε διέλευση 1.000.000 και παραπάνω προσφύγων μέσω της Ειδομένης.

Και επί μήνες φιλοξενούσε η περιοχή 35.000.
Αυτό ακριβώς. Και πέραν αυτού το Προσφυγικό ξεκίνησε από το '15. Υπήρχαν κάτοικοι εδώ που πηγαίνανε και ταϊζανε κόσμο στην περιοχή της Ειδομένης. Άρα λοιπόν το λέω και πραγματικά ανατριχιάζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν είμαστε μαζί και είμαστε ενωμένοι.

Πρυτανεύει το αίσθημα του ανθρωπισμού...
Η ανθρωπιά. Όχι να φθονούμε ο ένας τον άλλο. Οι απαγορευτικές διατάξεις που υπήρχαν και τις υποστήκαμε. Αντιδήμαρχός μου τότε αυτή τη στιγμή παραπέμπεται για κακούργημα και της έχουν πάρει και το αυτοκίνητό της (σ.σ. η κ. Πολιτίδου τελικά ύστερα από λίγες ημέρες αθωώθηκε από το Εφετείο). Έδωσε την ψυχή της η κ. Πολιτίδου. Έκανε τα πάντα. Για να επανέλθω: Αυτό που όλοι οι συνάδελφοι Δήμαρχοι δεχθήκαμε είναι να υπάρχει αναλογικότητα κατανομής προσφύγων σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί τώρα ο Δήμος Παιονίας των 28.500 κατοίκων και αυτή τη στιγμή που μιλάμε να έχει περίπου 600 στο camp της Νέας Καβάλας και 224 περίπου μέσα στον αστικό ιστό και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει περίπου 400 μέσα στον αστικό ιστό. Και δεν έχει κανένα camp. Άρα λοιπόν τι μας θεωρούν για άλλη μια φορά; Αυτό έχω πει και βέβαια όπως είπα πριν την τοπική κοινωνία να μην την προκαλέσουμε.

Αν σας ρωτούσε κανείς για ποιο λόγο είστε περήφανος για το έργο που φέρνει την σφραγίδα σας ποια θα ξεχωρίζατε;
Είναι γεγονός ότι αναλάβαμε σε μια δύσκολη περίοδο ως Δημοτική Αρχή. Μπήκαμε σε μια περίοδο κρίσης ενώ περιμέναμε τουλάχιστον να είναι εκεί που ήταν οι χρηματοδοτήσεις, ξαφνικά πέσανε αρκετά, μια πτώση της τάξης του 65% και μέχρι και 70% .

Λέτε για ΣΑΤΑ:
Για τη ΣΑΤΑ, για οποιαδήποτε. Είτε είναι ΚΑΠ, είτε οτιδήποτε είναι αυτή. Αλλά είμαι υπερήφανος ότι με τη χρηστή διαχείριση κάνουμε πράγματα. Τώρα υπάρχουν παράπονα γιατί υπάρχει η προηγούμενη κατάσταση. Όταν κύριε Παγλαρίδη ο Δήμος Πολυκάστρου επί Καποδίστρια ως Δήμος Πολυκάστρου έπαιρνε ΣΑΤΑ 4.000.000 ευρώ, ο Δήμος Αξιούπολης έπαιρνε άλλα 2.000.000 ευρώ περίπου, ο Δήμος Γουμένισσας άλλα 3.000.000 ευρώ. Προσθέστε αυτά και συγκρίνετε με αυτά που λαμβάνουμε εμείς ως Δήμος Παιονίας, μόνο 512.000 ευρώ και βγάλτε τα συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πετάμε “λευκή πετσέτα”. Όταν ένας Δήμος 930 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 48% ορεινό όγκο δεν μπορεί να κάνει μια αγροτική οδοποιία με ανάθεση της σχετικής εργασίας, αντιλαμβάνεστε τα ποικίλα προβλήματα που προκαλούνται σε ένα ορεινό δήμο.

Άρα λοιπόν υπάρχει και φρένα από το Νόμο
Υπάρχει το φρένο και προσπαθούμε με ίδιους πόρους, με τα δικά μας μηχανήματα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις Είναι τρία γκρέιτερ αλλά και δουλεύει μόνο ένα γκρέϋτερ. Δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά. Καταλαβαίνω την αγωνία και αναφέρομαι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθαν άνθρωποι να διαμαρτυρηθούν. Βέβαια δεν επιτρέπεται μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να συμπεριφέρονται έτσι γιατί είναι ένα θεσμικό όργανο και εκεί λύνουμε προβλήματα, δεν δημιουργούμε. Θα υπάρχει κάποια σειρά. Είμαι περήφανος, ότι αυτή τη στιγμή τελείωσαν οι πλατείες της Αξιούπολης με όποια προβλήματα υπάρχουν, Τελείωσε το Πάρκο της Αξιούπολης. Ήδη εντάχθηκε ο βιολογικός καθαρισμός της Γουμένισσας, ένα έργο 4.000.000 ευρώ. Θέλουμε -και αυτός είναι ο στόχος μου- να λύσουμε όλο το πρόβλημα του αποχετευτικού γιατί οσονούπω θα υπάρχουν πρόστιμα.

Είναι τέσσερις πέντε Δημαρχιακές θητείες πίσω που ξεκίνησε αυτό το περίφημο, περιβόητο, πώς να το χαρακτηρίσουμε, αίτημα για υδροδότηση από το Πάικο. Τι στο καλό συμβαίνει; Δεν γίνονται καλές μελέτες; Μήπως τελικά το έργο δεν είναι πια χρήσιμο και επίκαιρο; Μήπως δηλαδή υπάρχει άλλη λύση που είναι προσφορότερη; Δεν αξιοποιήσατε κοινωνικά προγράμματα;

Ήταν και δέσμευση προεκλογική όταν ξεκινήσαμε εμείς ως “Παιονία Ισχυρή” και λέω Παιονία ισχυρή για όλους τους δημότες. Δεν λέω αυτοί που συμμετέχουν στο Συνδυασμό να γίνουν ισχυροί. Μην τα μπερδέψουμε γιατί ορισμένοι θεώρησαν ότι όσοι είναι στο Συνδυασμό θα γίνουν ισχυροί αυτοί και ο,τιδήποτε άλλο. Είναι ευλογία πραγματικά ότι έχουμε ένα Πάικο το οποίο μπορεί να υδροδοτήσει την Παιονία ..

Ξέρετε ότι το Πάικο λειτουργεί πάντα ως εφεδρική λύση για τη Θεσσαλονίκη.
Έχει αρθεί αυτό. Το ξέραμε, το γνωρίσαμε, μού το είπαν και τώρα ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ το έμαθα, όμως με την παρέμβαση και τού κυρίου Τζούρτζου, πραγματικά απομακρύνθηκε αυτή η εκδοχή. Το νερό είναι τού Θεού. Το νερό είναι για όλους. Αν μπορούμε να υδροδοτήσουμε τούς πάντες, και βέβαια να τους υδροδοτήσουμε. Δεν μπορούμε όμως να δημιουργούμε πρόβλημα στον έναν για να λύσουμε το πρόβλημα τού άλλου. Αλλά για να πω ότι έγινε μια αστοχία, έτσι θέλω να την θεωρήσω.

Δηλαδή;
Όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας αυτό ξεκινήσαμε κατευθείαν να κάνουμε. Να κάνουμε τη μελέτη, να πάρουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να είμαστε έτοιμοι και μια ώριμη μελέτη να την εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ήταν για μεταφορά νερού, το οποίο έτρεξε βέβαια. Έτρεξε στην Περιφέρεια μέχρι 14 Μαρτίου.

Παρένθεση. Όταν αναλάβατε στο θέμα αυτό της υδροδότησης από το Πάικο, υπήρχε το μηδέν;
Υπήρχε μία μελέτη την οποία την είχε κάνει η ΔΕΥΑ, η οποία βέβαια μελέτη ήθελε επικαιροποίηση και προσαρμογή με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να μπορέσουμε να πάρουμε όλο αυτό το πακέτο, να την κάνουμε ώριμη. Αυτή τη στιγμή βέβαια όπως είπα έγινε μια αστοχία περίπου 2-2,5 χρόνια, δηλαδή η περιοχή από δω από τον Αξιό και πάνω είναι NATURA, υπάρχει ειδική μεταχείριση. Αυτή τη στιγμή η μελέτη είναι κατατεθειμένη στο ΔΙΠΕΧΩ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να πάρει έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον σ' αυτά τα χρόνια θα ξεκινήσει δημοπράτηση. Υπήρξε όπως είπα μια πρόσκληση από πλευράς τού ΕΣΠΑ της Περιφέρειας την οποία δεν προλάβαμε και μπορούσαμε κάλλιστα να πάρουμε γιατί είναι ένα έργο προϋπολογισμού περίπου τα 5.000.000 ευρώ. Ήδη έχω κάνει συζητήσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον Πρόεδρο τον κύριο Βαρλαμίτη, για το θέμα της υδροδότησης και μού λέει, “φέρτε μου τη μελέτη και μπορούμε να κάνουμε”. Βέβαια υπάρχει και η εξέλιξη με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, αυτά τα έργα τα οποία γίνονται μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ. Και υπάρχουν και τέτοιες χρηματοδοτήσεις για το θέμα ύδρευσης.
Θέλω να πιστεύω επειδή το νερό είναι πρώτιστο αγαθό για τη ζωή μας, ότι θα προταχθεί και θα μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα.

Για τον οδικό άξονα Πολυκάστρου - Μάλγαρα τι έχετε να πείτε
Εκ των πραγμάτων όπως είπατε πολύ σωστά και δημοσιεύσατε σε δικό σας φύλλο στην ΠΡΩΪΝΗ, τα πράγματα είναι θετικά, ο κύριος Ξενοφός του ΤΑΙΠΕΔ αυτό που μού είπε είναι πραγματικότητα. Γι' αυτό έτσι όπως σας μιλάω μίλησα και στον κύριο Ξενοφό.

Πήρε και το “πράσινο φως” από την Κομισιόν..
Αυτό ακριβώς, πήρε το “πράσινο φως”, εγώ τού είπα για χρονοδιάγραμμα πενταετίας και μού λέει ακριβώς, “Χρήστο όχι πενταετίας, τριετίας”.

Για να καταλάβουν και οι αναγνώστες μας, πρόσφατα υπήρξε μια απόφαση της Κομισιόν που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να εντάξει στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου, αυτής δηλαδή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της Εγνατίας. Για να γίνει ο δρόμος κατά πρότυπα του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή αυτό που όλοι ξέρουμε ως Autoban.
Και όταν ήμουν ως Αντιπεριφερειάρχης, είχα κάνει πρόταση να κάνουμε μια ομάδα κρούσης του Νομού Κιλκίς η οποία θα συμπεριλάμβανε τους τρεις Βουλευτές μας, τους δύο Δημάρχους και το Επιμελητήριο. Να καθόμασταν σε ένα τραπέζι, να μπορούμε να βλέπουμε τα κύρια θέματα που υπάρχουν του Νομού και να πηγαίνουμε με μια φωνή, με μια πρόταση παρακάτω στην Αθήνα. Και το λέω και για το φυσικό αέριο, για το αποτέλεσμα που είχαμε με το θέμα του Νοσοκομείου...

Ναι, σωστά. Στο αέριο, για το Κιλκίς ανακοινώθηκε, μπορεί να καθυστερήσει αλλά πάντως ανακοινώθηκε, είναι ...δέσμευση. Είχατε πει κατά καιρούς ότι θα προσπαθήσετε, θα ζητήσετε ή θα εντάξετε με την επιμονή σας και το Πολύκαστρο, και το δήμο Παιονίας στο υπό επέκταση δίκτυο. Υπήρξε ανταπόκριση;
Σας είπα, θέλω πάντα να είμαι ουσιαστικός και πρακτικός. Για να 'ρθει φυσικό αέριο με τον τρόπο που έχει έρθει στο Κιλκίς λόγω βιομηχανικής ζώνης, δεν θα έρθει. Δεν θα έρθει τουλάχιστον τώρα γιατί είναι πολλά τα έξοδα. Αυτό που είπα, ότι θα κάνουμε με το υγρό το συμπιεσμένο, δεν ξέρω πως το λένε, θα κάνουμε μια πηγή και θα κάνουμε πιλοτικά εδώ στο Πολύκαστρο και χωρίς χρήματα, γιατί με 500.000 ευρώ σε ένα Δήμο με έκταση 930 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν μπορεί. Έχω συνεργασία, απ' ότι έχω την πληροφόρηση, περιμένουν το Νόμο να μας δώσει το δικαίωμα αυτό. Και ήδη θα προχωρήσω σε καταγραφή του ενδιαφέροντος από δημότες μας για να ενταχθούμε. Ο κ. Φάμελλος επειδή γνωρίζει το θέμα και επειδή έτυχε να ήμαστε συνεργάτες στην ΠΕΔ, πιστεύω ότι θα το προτάξει και θα γίνει πιο γρήγορα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει ένταση, κάποιες αναταραχές υπάρχουν εκεί. Τι ακριβώς συμβαίνει; Έχετε προβλήματα στην πλειοψηφία; Κάτι παραιτήσεις ακούμε και μαθαίνουμε και θα διαβάζουμε και σχολιάζονται. Γιατί αυτή η αναταραχή; Γιατί αυτές οι διαφωνίες;
Έχω μάθει να λειτουργώ δημοκρατικά. Υπάρχουν εντάσεις, υπάρχουν διαφωνίες αλλά ο κύριος στόχος είναι αυτό που είπα πριν, ότι εμείς κάναμε ένα Συνδυασμό ο οποίος λέγεται “Παιονία Ισχυρή”. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να έχουμε διαφορές και διαφορετικές απόψεις αλλά όμως πιστεύω ότι μέσα από τις διαφωνίες μας μπορούμε να πετύχουμε το στόχο.

Ναι, αλλά υπάρχουν και παραιτήσεις
Υπάρχουν παραιτήσεις κι επειδή ήμαστε λίγος κόσμος ξέρουμε τι συμβαίνει στην κοινωνία, ξέρουμε γιατί γίνονται. Αλλά και η συγκεκριμένη παραίτηση έχει αστοχία. Λέει ότι δεν ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας. Δέσμευση για εμάς αποτελεί να λύσουμε τα θέματα της καθημερινότητας. Αυτή ήταν η δέσμευση. Το δεύτερο που είπα και επειδή υπήρξε η τελευταία ένταση για το θέμα της αγροτικής οδοποιίας και επειδή υπήρχε η ένταξη ενός έργου στο Πολύκαστρο των 640.000 ευρώ περίπου στο ΕΣΠΑ, όταν γίνεται μια πρόσκληση πρέπει να έχεις και την αντίστοιχη μελέτη. Η μελέτη για να γίνει θέλει λεφτά. Αυτή τη στιγμή η μελέτη προϋπήρχε. Επιχείρησα και δεν το κρύβω, να βάλω τον περιφερειακό δρόμο της Γουμένισσας, να βάλω τον περιφερειακό δρόμο τού Πολυκάστρου. Δεν μπορούσε να μπει. Διαχειρίζομαι μια κατάσταση, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δεν είναι στον κάδο, είναι στο συρτάρι. Γίνεται επικαιροποίηση, το βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει και να αξιοποιήσω ό,τι υπάρχει στο Δήμο. Και μ' αυτή την ευκαιρία που μού δίνετε, αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι πραγματικά να κάνω το Δήμο αυτόνομο οικονομικά.

Αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση τού Δήμου ποια είναι;
Είναι σε καλή κατάσταση. Δεν μπορώ να πω σε πολύ καλή κατάσταση και το λέω καλή γιατί δεν αυξήσαμε δημοτικά τέλη. Κρατάω με νύχια και με δόντια. Έκανα την αναχρηματοδότηση των δανείων εξοικονομώντας κάποια λεφτά το χρόνο. Κάπου 200.000-250.000 ευρώ.

Είναι με χαμηλότερο επιτόκιο.
Με χαμηλότερο επιτόκιο και με αύξηση, επιμήκυνση τού χρόνου. Υπάρχουν και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ΑΠΕ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ήδη πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο έργο, ενεργειακό έργο εδώ στο Δήμο μας με ανεμογεννήτριες 150 Μwatt.

Πού θα γίνει αυτό;
Αυτό θα γίνει στην περιοχή Ποντοηράκλειας, Μεταμόρφωσης κτλ. Είναι σε όλο αυτό τον άξονα συν ότι θα γίνει και ένα ακόμα έργο 50 Mwatt. πάλι με ανεμογεννήτριες. Αυτά εξοικονομούν στα Ταμεία του Δήμου περίπου 600.000 ευρώ.

600.000 ευρώ είναι μιάμιση φορά η ΣΑΤΑ.
Αυτό ακριβώς. Πέραν αυτού κάναμε τη μελέτη για να αλλάξουμε τον φωτισμό με λαμπτήρες led. Εξοικονομεί 70% κατευθείαν.

Αιτήματα του δήμου Παιονίας;
Αυτό που ζητάει επιμόνως ο Δήμος Παιονίας, για να επανέλθουμε στο θέμα του Προσφυγικού, είναι όταν βέβαια η Νέα Καβάλα αδειάσει, να πάρει ο δήμος τη διαχείριση του αεροδρομίου. Γιατί ξέρετε με την ιστορία της Fraport έχουν φύγει όλες οι Αερολέσχες από το “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” και εκ των πραγμάτων ψάχνονται πού να στεγαστούν. Δηλαδή από όλα αυτά αμέσως – αμέσως ο Δήμος εξοικονομεί περίπου 1.500.000 ευρώ σίγουρα.
Και αυτό είναι προς κέρδος των δημοτών. Πέραν αυτού μέσω της ΔΕΥΑ προσπαθούμε να κάνουμε τα “έξυπνα ρολόγια”. Προσπαθούμε να εκσυγχρονιστούμε και μέσα από τον εκσυγχρονισμό να μπορέσουμε να μειώσουμε τα κόστη για το Δήμο. Οσονούπω με την ευκαιρία αυτή θα γίνουν και οι δημοπρατήσεις των Παιδικών Χαρών ... ξέρετε με την απαγόρευση όπως έγινε και βάσει Εισαγγελικής παραγγελίας είχαμε 83 Παιδικές Χαρές οι οποίες βέβαια είναι αυθαίρετες οι περισσότερες, οι 49 είναι νόμιμες. Ήδη έχουμε κάνει γύρω στις 8-9, οι υπόλοιπες 40 θα γίνουν μονομιάς. Η χρηματοδότηση ήδη είναι έτοιμη θα γίνει μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ που είναι 250.000 ευρώ και αφορά στη Δημοτική Ενότητα της Αξιούπολης, οι υπόλοιπες Παιδικές Χαρές και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανείου το οποίο το είχα κάνει ευθύς εξαρχής για να μην ανησυχούν.
Και αυτό που θέλω να πω γιατί το είχα ξεχάσει πριν, διαφωνίες υπάρχουν. Οι διαφωνίες όμως λύνονται μέσα σε θεσμικά όργανα. Το έχω πει βέβαια και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Στα μέσα μαζικής δικτύωσης θα μου επιτρέψετε, λύνονται άλλα πράγματα. Αν ήσαστε ελεύθερος, μπορείτε να παντρευτείτε.

Μιλήσαμε για τις διαφωνίες εντός του Συνδυασμού, της παράταξης...
Δεν υπάρχει θέμα. Ο Συνδυασμός “Παιονία Ισχυρή" συγκροτήθηκε το 2013, έγινε στις αρχές του '14 η διακήρυξη και κατεβήκαμε στις εκλογές το Μάιο του '14 και μάς τίμησε ο κόσμος. Έτσι θα συνεχίσει.

Σε ένα χρόνο έχουμε εκλογές, ο Χρήστος ο Γκουντενούδης θα συνεχίσει; Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ας πούμε ότι μπορεί να πάει υποψήφιος Βουλευτής...
Ορισμένοι πολύ πρώιμα ξεκινήσανε και πολύ πρώιμα λένε ο,τιδήποτε. Εδώ να αναφέρω ότι στην πολιτική είμαι από το 1990, όμως στην πολιτική θέλω να παίζω face to face. Δεν θέλω να παίζω και να μπαίνουν μέσα και οικογενειακά θέματα. Ο κόσμος με ξέρει ότι αυτός που βλέπει, αυτός είμαι. Όπως με βλέπει. Δεν είμαι διαφορετικός. Αλλά αυτό που γίνεται τώρα τελευταία εμπλέκοντας και μέλη της οικογένειάς μου είναι απαράδεκτο. Ορισμένοι λένε ότι στην πολιτική δεν υπάρχει απαράδεκτο. Για μένα υπάρχουν όρια. Και γι' αυτό βέβαια μετά αρχίζει ο Νόμος.

Θέλω μια σαφή απάντηση. Τού χρόνου στις εκλογές θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας;
Επειδή υφίσταται ένα καινούργιο νομοσχέδιο, ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, διαφωνούμε όλοι, αλλά εκ των πραγμάτων να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση

Πάντως η πρόθεση υπάρχει.
Βέβαια υπάρχει, αλλά δεν είμαι μόνος. Μαζί με τους συνεργάτες μου να βρεθούμε...

Πρόθεση υπάρχει
Σαφώς και υπάρχει.

Αυτό ήθελα, να το ξεκαθαρίσετε
Σαφώς και υπάρχει. Είμαστε εδώ διότι με πίστεψε και με πιστεύει ο κόσμος...ειδικά στο Πολύκαστρο δεν με φωνάζουν “Χρήστο”, με φωνάζουν “Χρηστάκη”, όπως με ξέρανε πιο παλιά και έτσι μ' αρέσει, γιατί τον πονάω αυτό τον τόπο γενικά. Από αυτή την Παιονία έγινα ό,τι έγινα , είτε επαγγελματικά, είτε πολιτικά, είτε κοινωνικά...

Συνήθως κύριε Δήμαρχε η μειοψηφία κρίνει το Δήμαρχο. Εσείς πώς κρίνετε την μειοψηφία που έχετε, την αντιπολίτευση που έχετε;
Πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση για να κρίνει, βέβαια να κρίνει ουσιαστικά. Φτάνουν κάποτε σε κάποια σημεία εξωπραγματικά.

Μισό λεπτό γιατί εδώ υπάρχει μια μόνιμη επωδός όλων όσων πολιτεύονται. Να κρίνει ουσιαστικά όταν συμφωνεί μαζί μας. Αυτό εννοείτε;
Όχι βέβαια. Προηγουμένως είπα πως και μέσα στον Συνδυασμό είναι θεμιτή η διαφωνία.

Μπορεί να είναι ουσιαστική και μία διαφωνία;
Σαφώς. Το έχω πει όταν είχα αναλάβει. Αν θυμόσαστε είπα πως αν είχα το δικαίωμα να ορίσω από την Αντιπολίτευση και Αντιδημάρχους, θα το έκανα. Εδώ ήμαστε για τον κοινό στόχο και σκοπό, αυτό το ευαγγελιζόμαστε όλοι.

Στην επόμενη φορά μπορείτε να το κάνετε
Και γιατί όχι;

Με το νέο Νόμο
Όχι, εντάξει, μην μπαίνουμε τώρα σε λεπτομέρειες. Είναι από τα θετικά του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Δεν είμαι αυτός που ξέρει τα πάντα. Και επαναλαμβάνω, μπορεί να λέω κάτι σαν πρόταση, το οποίο μπορεί να έχει λάθος. Θα το δεχθώ. Το έχω πει ευθύς εξαρχής. Και ουκ ολίγες φορές τυχαίνει και προτάσεις της Αντιπολίτευσης να τις δεχθώ και να τις περάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και κάτι τελευταίο: Ο Χρήστος ο Γκουντενούδης αφού είναι Πολυκαστρινός, ε, λογικό είναι να ευνοήσει λίγο το Πολύκαστρο παραπάνω από τη Γουμένισσα, τον Ευρωπό κτλ. Ξέρω ότι περιέχει μια μικροσκοπιμότητα κτλ. Συνήθως αποτελεί και ένα όπλο για κάποιους που θέλουν να κάνουν κριτική αλλά ενδεχομένως υπάρχει και υπόβαθρο από πίσω πραγματικό. Λοιπόν πώς το αντιμετωπίσατε αυτό;
Αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την τιμή που μου κάνατε Εμείς και εγώ προσωπικά και η Δημοτική Αρχή είμαστε Δήμος Παιονίας. Μπορεί να φαίνεται τώρα ότι γίνεται κάτι στο Πολύκαστρο, είχαν γίνει νωρίτερα στην Αξιούπολη, γίνονται στη Γουμένισσα, γίνονται κατ' επέκταση και στον Άγιο Πέτρο που επικαλεστήκανε ορισμένοι, γιατί εκεί η Πλατεία δεν έχει γίνει ποτέ και έχει γίνει τώρα. Έχουν γίνει παρεμβάσεις αρκετές εκ των οποίων στο παρελθόν ούτε καν τις ονειρευόντουσαν. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μπούμε σ' αυτή τη διαδικασία. Σε μια συνένωση κύριε Παγλαρίδη πάντα την πληρώνει αυτός που είναι μεγάλος γιατί λειτουργούν όλοι εις βάρος του. Αλλά δεν το βλέπω έτσι. Εμένα το θέμα της Παιονίας, αυτά τα 50 χωριά που υπάρχουν, οι 31 Κοινότητες είναι ένα. Είναι ένα. Και προσπαθώ να κάνω τα πάντα. Και όπως και για τη Γουμένισσα, αυτή την όμορφη Γουμένισσα για την οποία πραγματικά έχω να πω πολλά και προσπαθούμε να την αναδείξουμε και τώρα ήδη τρέχουν και “Ο δρόμος του μεταξιού” και όπως είδατε και με την επίσκεψη τού Προέδρου της Δημοκρατίας πάλι δείξαμε Γουμένισσα, θα δείξουμε τον πρωτογενή τομέα. Τι πάει να πει; Ότι δείχνουμε τη Γουμένισσα, δεν δείχνουμε το Πολύκαστρο, ή δείχνουμε την Αξιούπολη, δεν δείχνουμε την Αξιούπολη; Δεν καθόμαστε να λειτουργήσουμε έτσι. Λειτουργούμε όλοι μαζί, όλοι μαζί με αυτό το όραμα που ξεκινήσαμε όπως είπα για την “Παιονία Ισχυρή”. Και επαναλαμβάνω, την Παιονία ισχυρή, όχι ορισμένους οι οποίοι μας τιμήσανε ή συνεργαστήκανε μαζί μας για να γίνουν ισχυροί. Δεν έχει αυτή την έννοια. Εμείς θέλουμε την Παιονία ισχυρή, τον Νομό μας ισχυρό, την Ελλάδα μας ισχυρή. Θέλω να πιστεύω ότι ενωμένοι μπορούμε πολλά. Μακριά από τη διάθεση διχασμού, να κάθεται ο καθένας να βγάζει τις δικές του φιλοδοξίες. Θεμιτό είναι αλλά σε επίκαιρη περίπτωση, όχι αυθαίρετα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μέλλον και εμείς προσωπικά ως Δημοτική παράταξη, βέβαια βλέποντας και τις εξελίξεις με το θέμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Σαφώς και υπάρχει η πρόθεσή μου να συνεχίσω, να είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές