Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 12:42:29 μμ
Παγλαρίδης Θεοφύλακτος

Παγλαρίδης Θεοφύλακτος

Κάποτε ήταν ο αγαπημένος εχθρός των μανάδων και των γιαγιάδων μας. Ενέσκηπταν τα βράδυα στα κοτέτσια κι αν έβρισκαν ανοιχτή πόρτα, το άλλο πρωί δεν έβρισκαν κότες και νουσάκες και πιλίτζια οι νοικοκυρές. Ενίοτε μάλιστα συνιστούσαν και μαθηματικό πονοκέφαλο. Σαν κι αυτόν που βασάνισε την ταλαιπωρημένη πρόσφυγα μάνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30 όταν στα μαθήματα που οργάνωνε τότε το κράτος για τις εγκύκλιες γνώσεις στους κατά βάση αγράμματους πρόσφυγες, ήρθε αντιμέτωπη με το εξής δυσκατάβλητο ερώτημα:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ένας ιός ατίθασος χρειάστηκε μόνο δυο μήνες δράσης για να ανατραπεί το νεοφιλελεύθερο σύμπαν και καταστούν ψηλαφητά και στους πλέον εμμονικούς ιδαλγούς του Φρίντμαν πως η κοινωνική και οικονομική οργάνωση δεν μπορεί να αποτελεί αντίγραφο κατασκευής ενός ρολογιού.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Μαύρη επέτειος για το Κιλκίς. Συμπληρώθηκαν εννιά χρόνια από τον Μάιο του 2011 όταν εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος εργολάβος του δρόμου Νέας Σάντας - κόμβος Ασσήρου.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτή κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου για την ίδρυση-λειτουργία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς, απάντησε η Νέα Δημοκρατία, ανταπάντησε η κ. Αγαθοπούλου, επανανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία και πάει λέγοντας. Αντικείμενο του δημόσιου διαξιφισμού; Τίνος είναι οι ευθύνες της μη λειτουργίας (ίδρυσης) ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 21:21

Η πίκρα του παππού

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Δεν δοκιμάζεται μόνο η υγεία μας ετούτες τις μέρες. Είναι και αξίες σχεδόν ξεχασμένες, πλήρως υποτιμημένες στους καιρούς της σπατάλης προ Κρίσης (π.Κ.), οι οποίες δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν ούτε στη δεκαετία της ανάγκης. Αξίες όπως η αλληλεγγύη, η έγνοια για τον Πλησίον, η κοινωνική ευαισθησία εμπράκτως εκδηλωμένη...
Από λόγια δόξα στον Γιαραμπή. Καθώς δεν πληρώνουμε και εφορία δοξάσαμε εαυτούς και αλλήλους. Στην πράξη οι στενεμένοι πείνασαν και οι χορτάτοι απλώς εξέφραζαν την προφορική αλληλεγγύη τους. Και κάμποσοι χρησιμοποίησαν την πραγματική πείνα των στενεμένων για να σώσουν τα δικά τους (πολυτελή) ιμάτια.
Ετούτες οι μισοπεθαμένες αξίες ιδού και πάλι σε δοκιμασία. Στους μήνες - ελπίδα να μην γίνουν χρόνια- του Κορονοϊού. Όπου ο φόβος φώλιασε στις ψυχές μας και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης απειλεί την ανθρωπιά μας.
Παραπονιόταν ο παππούς που μένει μόνος του στην πολυκατοικία. Κι είναι το παράπονό του η αιτία να γραφτεί το σχόλιο. Είμαι μια εβδομάδα κλεισμένος στο σπίτι μου. Δίπλα, πάνω κάτω υπάρχουν οικογένειες, νέοι... Κανείς δεν χτύπησε την πόρτα μου να δει αν ζω αν πεθαίνω, αν έχω ανάγκη από τρόφιμα, αν έχω φάρμακα...
Δεν καταγγέλλει κανέναν ο παππούς. Και ποιον να καταγγείλει άλλωστε, τον γείτονα; το παιδί του; το εγγόνι του; τους φίλους του;
Την πίκρα του εκφράζει ο παππούς. Την τραγωδία που ζει η ψυχή σε καιρούς όπου μισοπεθαμένες αξίες δοκιμάζονται στο αμόνι του φόβου.
Μην τον αφήσουμε μόνο λοιπόν τον παππού. Μένουμε σπίτι, αλλά μια φορά τη μέρα να χτυπήσουμε την πόρτα του. Έτσι από μακριά, να δει ανθρώπου πρόσωπο. Εκείνο ίσως έχει περισσότερο ανάγκη. Κι όχι τρόφιμα και φάρμακα.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ο λόφος του Άη Γιώργη ήταν ανέκαθεν ένας από τους δημοφιλέστερους χώρους προσωπικής άθλησης  των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα το πρωί και αργά το απόγευμα ο λόφος πλημμυρίζει από περιπατητές κυρίως και λιγότερους δρομείς, οι οποίοι απολαμβάνουν συνάμα και το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Πάνε χρόνια αφότου χώρισαν από κλίνης. Νωρίτερα χώρισαν κι επί της ουσίας. Μπορεί να ζούσαν επί 20  χρόνια τουλάχιστον στο ίδιο σπίτι, αλλά από μακριά.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η εκτροπή του δημόσιου διαλόγου από τα ουσιώδη στα δευτερεύοντα έως ασήμαντα. Θέματα και αιτήματα δεκαετιών υποβιβάζονται με ευκολία και ελαφρά τη καρδία σε λεπτομέρειες και αντ' αυτών αναδύονται τα διαδικαστικά.
Αφορμή μόνο λαμβάνουμε από όσα διαδραματίζονται με το Δικαστικό Μέγαρο. Η ουσία είναι πως μετά από τρία-τέσσερα χρόνια αδράνειας διαφάνηκε η προοπτική να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Και αντί να επικεντρωθούμε στο μείζον, εκτραπήκαμε στα ανούσια.
Ζήτημα πρώτον: Χρειαζόμαστε Δικαστικό Μέγαρο; Ασφαλώς.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 21:15

Η πρώτη ήττα Μητσοτάκη

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Τον χειρότερο εαυτό της αντέγραψε η Νέα Δημοκρατία ενώ βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του δέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δημοσιοποίηση των νέων διοικητών-αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας.
Πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη περί αξιοκρατίας και επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι σε θέσεις ευθύνης η επιλογή μόνο σε αξιολογικά κριτήρια θα υπακούει, πριν συμπληρωθεί εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας ο κ. Κικίλιας με την ανακοίνωση των νέων διοικητών-υποδιοικητών στα νοσοκομεία της χώρας κάνει φανερό σε όλους τους πολίτες πως η "αποκατάσταση" των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί βαρύτερο κριτήριο από επιστημονικούς τίτλους, σπουδές, και βιογραφικά.

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 19:56

Η Novartis και η ...γενοκτονία των πρωθυπουργών

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Είμαστε μια χώρα όπου ο προφορικός ακτιβισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της εθνικής ιδιοσυστασίας μας. Συνοψίζεται δε στην προσφιλέστερη "απειλή" την οποία, δίκην καραμέλας, εκστομίζουμε: Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
Ε, λοιπόν με την ευκαιρία του σκανδάλου - από όποια πλευρά το θεωρείτε- της Novartis καταφέραμε το παγκοσμίως θαυμαστό: Να ξεπαστρέψουμε τη γενιά των πρωθυπουργών μας.