Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:33:31 πμ
Παγλαρίδης Θεοφύλακτος

Παγλαρίδης Θεοφύλακτος

Η στατιστική απεικόνιση της παραγωγικής φτώχειας του ν. Κιλκίς, και της παράδοξης εισοδηματικής ανάνηψης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην 16ετία 2000- 2015.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 12:49

Περί αφωνίας και ιχθύων

Ύστερα από κοντά 40 χρόνια σε τούτο το επάγγελμα -μην επικαλεστούμε τα ...γλαφυρά περί λειτουργήματος - οι απορίες μου σχετικά με την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου στις μικρές τοπικές κοινωνίες, όπως καλή ώρα του Κιλκίς, αντί να λιγοστεύουν, συνεχώς αυγατίζουν.

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 21:33

Οι "μπαχαλάκηδες" της αστικής τάξης

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης. 

Αγανάκτηση προκαλούν στο μέσο πολίτη οι εικόνες καταστροφής που σε κάθε ευκαιρία προκαλούν οι λεγόμενοι “μπαχαλάκηδες” στην Αθήνα. Νεαροί έως και ανήλικοι επιδίδονται σε καταστροφές, υποτίθεται για να εκφράσουν την άρνησή τους στην "άδικη κοινωνία" .
Υπάρχουν όμως και κάποια μεγαλύτερα  "παιδιά" που προκαλούν απείρως σημαντικότερες καταστροφές στο όνομα της ελεύθερης αγοράς ή, όπως εφαρμόζεται στην χώρα μας, στο όνομα της ασύδοτης αγοράς.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 22:15

Οι μωροί, τα μωρά και η Novartis

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης. Δυο κατηγορίες ανθρώπων, κατά πως διδάσκουν οι ψυχολόγοι, εκπλήσσονται με τα αυτονόητα: Οι μωροί και τα μωρά. Στην   Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ιδιαζόντως στις δυο κατηγορίες προστίθεται και μια τρίτη. Αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών της ανδρών. Που ανακαλύπτουν ύστερα και  από τον τελευταίο Κωστίκα του έσχατου καφενείου της Ελλάδας ποιος είναι ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη. Που αγνοούν  πως όταν δεν έχεις μαντήλι να κλάψεις δεν παριστάνεις τον Γκιουλέκα με "λεφτά υπάρχουν", με Ζάππεια και σχίσιμο μνημονίων και άλλα παρόμοια γλαφυρά μεν, δυστυχώς όμως και δημοφιλή καθώς μέχρι και εξουσία αρπάζεις με την ψήφο του ανυπερθέτως νουνεχούς λαού.

Γράφει ο  Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Για το όνομα θα διαδηλώσουν την Κυριακή χιλιάδες πολίτες της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Φαντάζει οξύμωρο, αλλά  η αντίδραση στην χώρα μας εκκινεί από το σημείο της διαπραγμάτευσης που παρουσιάζει τα λιγότερα αγκάθια. Τόσο η σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ όσο και η επίσημη Ελλάδα, από το 2008, φαίνεται πως δεν θα χρειαστούν πολλές ώρες διαβούλευσης για να καταλήξουν σε μια σύνθετη ονομασία όπου θα εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία".

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.  "Να εδώ είναι η νέα γέφυρα, στρίψε δεξιά..."  η προτροπή του Τάσου Αμανατίδη καθώς μπαίναμε στην Τέρπυλλο.
"Άσε να πάμε από την παλιά να δούμε και το κέντρο του χωριού" ...διαφώνησα και  νυχτιάτικα διασχίσαμε το κάποτε μεγαλύτερο χωριό των Κρουσίων.

Αν είναι αληθές πως  κάθε οικονομική κρίση αποτελεί  και ευκαιρία να διδαχτεί κάποιος από τα λάθη του και να αναθεωρήσει τις πολιτικές που τον οδήγησαν στα βράχια, τότε στην καθ' ημάς Ανατολή η κρίση ούτε αυτό κατάφερε. 

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 14:27

Η ανάπηρη δημοκρατία

Γράφει ο
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης. 

 

Κάθε λαός έχει τη δημοκρατία που του αξίζει, όπως και τους ηγέτες που του αξίζουν.
Στην χώρα που γέννησε τη δημοκρατία -έκτοτε αποτελεί ζητούμενο -  διαπράττονται ασχήμιες στο όνομά της. Χωρίς καν να εκλαμβάνονται ως δημοκρατικές εκτροπές, αφού δεν εγείρονται αντιδράσεις από το πολιτικό σώμα.

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 22:41

Περιφέρεια χωρίς ενημέρωση

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη. 

 

Η επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση την Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κιλκίς αποτέλεσε την αφορμή να επισημάνουμε ένα σοβαρότατο έλλειμμα ενημέρωσης της περιφέρειας.
Για την επίσκεψη ουδείς στο Κιλκίς ενημερώθηκε. Ο υφυπουργός εξέδωσε μια ανακοίνωση, τη διένειμε στα μέσα της Αθήνας και μόνο από "σπόντα" πληροφορήθηκαμε στο Κιλκίς τα της επίσκεψης.
Μικρό το κακό θα πείτε. Γι' αυτό και αναφερθήκαμε σε "αφορμή" κι όχι στην αιτία. Που δεν είναι άλλη από την αδυναμία του κεντρικού κράτους, της κάθε φορά κυβέρνησης από την καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1994 και επέκεινα της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης να εκφράζεται στην περιφέρεια. Τα θέματα - προβλήματα της περιφέρειας μέσω του τοπικού τύπου φτάνουν στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός ούτε καν η βούληση του κεντρικού κράτους να ενημερώνει την περιφέρεια για όσα σκέφτεται, προγραμματίζει επ' αυτών.
Ελάτε να θυμηθούμε τα σημαντικότερα από τα βάσανα του ν. Κιλκίς, όπως εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τελευταία των ιστοσελίδων του νομού: Δικαστικό Μέγαρο, ΤΕΙ, αγροτικές διεκδικήσεις και ιδιαίτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων του νομού, σχολική υποδομή (καλή ώρα 2ο ΕΠΑΛ), μεταναστευτικό, εθνικές υποδομές εντός του νομού (ΠΑΘΕ). Να προσθέσουμε την Αρτζάν και τις κατά καιρούς πλημμύρες ή την φετινή λειψυδρία;   Τα έργα σε αδράνεια (δημοτικό στάδιο);
Δεν θυμόμαστε σε κανένα από τα θέματα αυτά, όση κι αν ήταν η κατά καιρούς όξυνσή τους να υπήρξε κάποια απάντηση-τοποθέτηση υπουργού ή υφυπουργού επ' αυτών. Μπορεί ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα, μια ιστοσελίδα επί μήνες να επισημαίνει ένα θέμα, τις ευθύνες της Πολιτείας, τα αιτήματα των πολιτών, να κατηγορεί, να καταγγέλλει και όλα αυτά για την Αθήνα, το κεντρικό κράτος να αποτελούν "άγνωστη γη". Πάντα ταύτα μεταφέρονται στην Αθήνα και ακολουθεί η ...σιωπή
Η ενημέρωση από το κεντρικό κράτος φτάνει στην περιφέρεια μόνο για τις δράσεις του υπουργείου, συνήθως διανθιζόμενες από ανούσιες δηλώσεις υπουργών που θα "κάνουν το κομμάτι τους" και εκεί τελειώνει. Αν η Ημαθία - για να μην περιοριστούμε στο νομό μας- "καίγεται"  για ένα δρόμο καρμανιόλα μπορεί επί μήνες να φωνάζει άλλα σε ώτα μη ακουόντων. Ή μάλλον σε υπουργούς με κανονικά ώτα αλλά με  "φυλακισμένα στόματα"
Δεν αποτελεί σύμπτωμα των ημερών. Με την καθιέρωση της Νομαρχιακής και επέκεινα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στην επαρχία δεν υφίσταται πλέον κυβερνητικός παράγοντας που θα  υποχρεωθεί να απαντήσει, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τον κυβερνητικό Νομάρχη.
Η Παιδεία, η παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση) ο πολιτισμός, η οικονομική πολιτική, τα δάση, τα έργα εθνικού χαρακτήρα αποτελούν αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, όπου η αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ρόλο συνδικαλιστή.
Φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι ότι υφίστανται τις συνέπειες σύμπηξης καρτέλ εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών, συγκεντρώνονται στην Π.Ε. Κιλκί για να επιδώσουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας τον αναρμόδιο Ανδρέα Βεργίδη που απλώς θα το μεταφέρει στον Απ. Τζιτζικώστα και οι δυο μαζί στον αρμόδιο (ή τους αρμόδιους υπουργούς) δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Κι ύστερα η σιωπή.
Στο Κιλκίς, στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη, στην Αρκαδία, στην Άρτα... δεν υφίσταται κρατικός αξιωματούχος που θα θεωρήσει εαυτόν αρμόδιο να πράξει το αυτονόητο. Να επικοινωνήσει με το αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει τη θέση της κυβέρνησης, της Πολιτείας επί του κάθε φορά ανακύπτοντος θέματος - προβλήματος-αιτήματος για να ενημερώσει με τη σειρά του τους διεκδικούντες ή διαμαρτυρόμενους πολίτες της περιφέρειας..
Τυπικά υφίσταται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (για την περιοχή μας) στην οποία ανήκουν οι αρμοδιότητες που δεν μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Αλλά ο ρόλος  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει εξαρχής καθοριστεί σε απολύτως διεκπεραιωτικό- γραφειοκρατικό χωρίς την πολιτική αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε θέματα ενημέρωσης.
Το κενό ενημέρωσης από το κράτος προς την περιφέρεια για τα ειδικότερα θέματά της είναι τεράστιο και ανεξάρτητα από προθέσεις υποδηλώνει και το βαθμό ενδιαφέροντος της κεντρικής διοίκησης προς την περιφέρεια.  
Μάλιστα το οιονεί θεσμικό κενό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκτροπές.  Με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να υποκαθιστούν την κυβέρνηση και τους υπουργούς, απαντώντας για λογαριασμό τους. Μια πρακτική που δημιουργεί και παρενέργειες καθώς θέματα που θα άξιζαν καθολικού σεβασμού υποβαθμίζονται σε πεδία κομματικής ή και προσωπικής αντιπαράθεσης.
Η άλλη πρακτική σχετίζεται με τις διακηρύξεις υπουργών και υφυπουργών όταν επισκέπτονται το νομό. Υποτίθεται ότι ενημερώνονται εφ' όλης της ύλης, οργανώνουν λοιπόν συνεντεύξεις τύπου όπου ασκούνται σε γενικολογίες όταν δεν αποδεικνύονται παντελώς άσχετοι και ανενημέρωτοι ακόμα και μετά την υποτιθέμενη επιτόπια ενημέρωσή τους. Τα  παραδείγματα είναι πολλά με κορυφαίο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 την εξαγγελία του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στους παραληρούντες Κιλκισιώτες Νεοδημοκράτες ότι "με ταχείς ρυθμούς κατασκευάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς"!!!
Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε: Οι διαπιστώσεις αυτές αφορούν όλη την περίοδο μετά την καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. και είναι κοινές για όλες τις κυβερνήσεις από το 1994 και επέκεινα.
Και δεν είναι μικρό το κακό. Η ενημέρωση, η υπεύθυνη ενημέρωση στις μέρες μας αποτελεί και οικονομικό- αναπτυξιακό  μέγεθος. Πέραν του αυτονόητου: του σεβασμού που θα όφειλαν να επιδεικνύουν από την κεντρική διοίκηση προς τους πολίτες της επαρχίας.
Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να εκδηλωθεί η κυβερνητική βούληση.

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 22:21

Άκριτα φύλα...

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη. 

 

Να μας συγχωρεί η χάρη του Σπινόζα αλλά υπάρχουν γεγονότα όπου δεν ισχύει το παράγγελμά του "Να μην γελάς, να μην κλαίς, ούτε να καταριέσαι, μόνο να κατανοείς"
Διότι όσα αποθέματα νηφαλιότητας  κι αν διαθέτεις αποδεικνύονται ανεπαρκή όταν βρίσκεσαι ενώπιον καταστάσεων που ξεφεύγουν από κάθε λογική επεξεργασία.