Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 5:52:27 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 20:33

Κώστας Πινέλης: Οι Μάρηδες της Θράκης

marhdesΟ λαϊκός πολιτισμός των Μάρηδων είναι ογκώδης και πολυμερής, καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής της ομάδας που αναφέρεται σε ήθη και έθιμα.
Οι Μάρηδες γνωρίζουν τον πλούτο του λαικού πολιτισμού τους, τηρούν την παράδοσή τους και την πολιτιστική  κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοί τους και αυτό το εκδηλώνουν με πληθώρα λατρευτικών εθίμων και λαικων δρώμενων.

marhdes1Οι Μάρηδες είναι ένα γνήσιος Θρακικό φύλο, μια μικρή ομάδα Θρακών (κάπου 17.000 πρόσωπα), που ζει επίσης σε μια μικρή σχετικά περιοχή του βόρειου Έβρου. Ο χώρος που κατοικούν οι Μάρηδες στην πορεία των αιώνων, εντοπίζεται στην εύφορη κοιλάδα  του Ερυθροποτάμου,

pinelisΟ Σπάρτακος καταγόταν από το Θρακικό φύλλο των Μαίδων το οποίο κατοικούσε στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμώνα ποταμού, δηλαδή βορειοανατολικά της Λίμνης Κερκίνης, περιοχή που σήμερα ανήκει στη Βουλγαρία.

thrakhΟι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Εξέχουσα θέση στη ζωή τους είχαν οι πολεμικοί χοροί.

pinelisΤο «Πρόσθετο Ειδικό Τέλος» του 80% επί της αξίας του νερού που καταναλώνεται από κάθε έναν υπόχρεο μπήκε στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ με τον νόμο 1069/80, όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης σε επιχειρήσεις, κατ’ απαίτηση της Ευρωπαικής Ένωσης,

pinelhsΤο κράτος της Ανατολικής Ρωμυλίας δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Όλα ξεκίνησαν από την ανακήρυξη της Βουλγαρικής Εξαρχείας το 1870, τον απογαλακτισμό των βουλγάρων από την ελληνική παιδεία και τον διαρκώς αυξανόμενο επιθετικό και σκληρό Βουλγάρικο εθνικισμό.

pinelisΟι πρωτοβούλγαροι θεωρούνται Τουρανικό φύλο που κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα ξεκίνησε από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και εγκαταστάθηκε στην περιοχή  μεταξύ Εύξεινου Πόντου και Κασπίας Θάλασσας.

pinelisΕισαγωγικά.  Αν και πολλά από τα παρακάτω έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη σειρά άρθρων για τη Θράκη, θεωρείται απαραίτητο κάποιο να επαναληφθούν ως εισαγωγικά για το κύριο θέμα που αφορά την παρουσία και την ιστορία των Θρακών και γενικά των Ελλήνων στην Ανατολική ρωμυλία και Βουλγαρία.

sarakatsanesΑ) Οι Σαρακατσάνοι
Οι Σαρακατσάνοι θεωρούνται ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη των ειδικών επιστημόνων. Είναι ένα αρχαιοελληνικό ποιμενικό φύλλο, γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ακαρνάνων και Ηπειρωτών ποιμένων

alosh-polhs2Κωνσταντινούπολη. Μία από τις ωραιότερες πόλεις όλου του κόσμου. Πόλη του μύθου και της ιστορίας. Της δόξας της αλλοτινής. Κωνσταντινούπολη. Τόσο οικεία, τόσο ελληνική τόσο αγαπημένη.