Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:01:03 μμ
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 15:04

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, που έχει οριστεί να είναι η Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (για φέτος 15 Μαρτίου 2019), αποφασίστηκε από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης, να πραγματοποιηθεί μια έρευνα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, προκειμένου να καταγραφούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του ύπνου των συμμαθητών τους

.
Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι τα παιδιά κοιμούνται γύρω στις 8 ½ ώρες. Αρκετά λιγότερο από τις 9-11 ώρες που συνιστούν οι γιατροί γι’ αυτές τις ηλικίες. Παράλληλα, τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα, χάνουν τον ποιοτικότερο ύπνο που συντελείται ανάμεσα στις ώρες 10-12 μ.μ. Σημαντικό επίσης εύρημα ήταν ότι ένα 10% από τα μεγαλύτερα παιδιά κοιμάται βλέποντας τηλεόραση.
Πάνω από τα ¾ των μαθητών, όταν κοιμούνται, ακούν διάφορους θορύβους. Οι θόρυβοι αυτοί προέρχονται από το σπίτι και ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από εξωτερικές πηγές. Γύρω στο 40% των παιδιών ενοχλείται απ’ αυτούς τους ήχους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος οικογενειακός προγραμματισμός.
Ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών δεν κοιμάται εύκολα. Το 40% των συμμετεχόντων χρειάζεται πάνω από μισή ώρα για να αποκοιμηθεί. Οι περισσότεροι απ’ όσους δεν κοιμούνται εύκολα, ανέφεραν ότι τους ενοχλούν οι ήχοι από την τηλεόραση που παίζει σε διπλανό δωμάτιο. Αρκετοί από τους μεγαλύτερους μαθητές, ανέφεραν ότι έχουν υπερένταση. Το 45% των μικρών μαθητών βλέπει τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθεί, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% στα παιδιά των μεγάλων τάξεων.
Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες των παιδιών δυσκολεύουν τον ύπνο και κυρίως η απασχόληση σε οθόνη λίγο πριν κοιμηθούν. Το πρωί ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών (30% - 50%) δεν ξυπνάει εύκολα, ενώ επίσης ένα ανάλογο ποσοστό (30%- 55%) δήλωσε ότι ξυπνάει κουρασμένο,γεγονός που πρέπει να προβληματίσει αρκετά.
Από τα παραπάνω προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα: Αρκετοί μαθητές παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο τους είτε από τη χρήση οθόνης λίγο πριν από τον ύπνο είτε από κακές συνήθειες και κακό ατομικό ή οικογενειακό προγραμματισμό. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά, πληθώρα σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Παράλληλα, παρουσιάζονται πολλά άμεσα αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου, όπως: Μειωμένη εγρήγορση και ικανότητα σκέψης, μειωμένη δραστηριότητα ανοσοποιητικού συστήματος και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για τα οφέλη τους επαρκούς και ποιοτικού ύπνου, καθώς και για τους κινδύνους που προκαλεί η έλλειψή του, έτσι ώστε να μεταβάλλουν τις συνήθειές τους για να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Έρευνα για τις συνήθειες και τις συνθήκες ύπνου των μαθητών/τριων των μεγάλων τάξεων (Δ΄-Ε΄ και Στ΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Έκθεση εικόνων