Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:34:04 πμ
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 20:41

2ο Γυμνάσιο Κιλκίς: Το παρόν συναντά το παρελθόν… ένα καινοτόμο πρόγραμμα στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Η ιστορία είναι παλιά. Ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1910. Στο σημερινό λαογραφικό Μουσείο στεγάστηκε το “Ημιγυμνάσιον Κιλκίς” προκειμένου τα παιδιά των κιλκισιωτών (προσφύγων στο μεγαλύτερο μέρος τους) να συνεχίσουν τις σπουδές τους αφού ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

 

Από τότε και μέχρι το 1954 το σχολείο μετονομάστηκε σε “Γυμνάσιον Κιλκίς”, απέκτησε την πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην Ελλάδα, μεταστεγάστηκε για δύο χρόνια επί γερμανικής κατοχής, αλλά στέκονταν πάντα εκεί, ώστε οι νεαροί κιλκισιώτες να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Το 1954 χτίστηκε το σημερινό κτίριο του 2ου Γυμνασίου. Το “παλιό” Γυμνάσιο ονομάστηκε “Παράρτημα”, βοηθητικό κτίριο τώρα πια αλλά πάντα παρόν. Το “Γυμνάσιον Κιλκίς” έγινε “Γυμνάσιον Θηλέων” και αργότερα “2ο Γυμνάσιο Κιλκίς”. Από το παράρτημα περάσαμε πολλοί από εμάς: με την ξυλόσομπα, τις ψηλοτάβανες αίθουσες, τα μεγάλα παράθυρα και όλη την αύρα που κουβαλούσε. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 αποφασίστηκε το κτίριο να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς.

Έτος 2018. Εγκαινιάζεται μια καινοτόμα συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς εγκαινιάζεται. Η συνεργασία αφορά στην υλοποίηση μέρους του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς. Μαθήματα που συνδέονται στενά με την παράδοση και τον πολιτισμό, όπως η Μουσική τα Καλλιτεχνικά και η Τεχνολογία θα υλοποιούνται σε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο περιβάλλον, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν χωρίς να κινδυνεύουν εκθέματα, με στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση των μαθητών και αφετέρου την αποδοτικότερη διδασκαλία των μαθημάτων.
Στο άμεσο μέλλον οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου και του Δήμου Κιλκίς θα αναλαμβάνουν την υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών στα εκθέματα και στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου αξιοποιώντας την ιστοσελίδα του Μουσείου που ήδη έχει δημιουργηθεί από τους μαθητές για την προσέλκυση επισκεπτών. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε προ 3ετίας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Ντίνου Κωνσταντίνου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Τσαντάκη Δημήτρη και περιλαμβάνει μια συνολική καλαίσθητη παρουσίαση του Μουσείου.
Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές που αποτελούν το μέλλον, θα έρθουν σε επαφή με το παρελθόν των προγόνων τους και με περισσή αγάπη και περηφάνια θα το παρουσιάζουν και θα το κοινωνούν στους επισκέπτες του. Όλο αυτό θα διανθίζεται με την Κιλκισιώτικη φιλοξενία που θα παρέχουν οι μαθητές στις ομάδες των επισκεπτών και με τη συνοδεία μουσικής από την Ορχήστρα του σχολείου.
Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία όπου πρωτοπόρες ιδέες συναντώνται με τις ανάγκες της εκπαίδευσης για εμπλουτισμό του μαθήματος και τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα θετικά.
Πέραν των ανωτέρω οι μαθητές υπό την εποπτεία του Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ.Ταμουτσίδη Αλέξανδρου και εκπαιδευτικών φροντίζουν και περιποιούνται στο μέτρο του δυνατού τον εξωτερικό χώρο του Λαογραφικού. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία «υιοθεσία» με την παραδοξότητα ότι ο νέος υιοθετεί το γηραιότερο.
Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το δήμαρχο κ. Σισμανίδη Δημήτριο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τσαντάκη Δημήτρη για την ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισαν το αίτημα μας και την άμεση ανταπόκρισή τους.