Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 2:33:00 πμ
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 22:53

Αποχαιρέτισαν την χρονιά μαθητές και δάσκαλοι του 1ου Δ. Σ. Κιλκίς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Mία ακόμη χρονιά δημιουργίας για το 1o Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς έφτασε στο τέλος της. Tρεις ημέρες εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν σηματοδότησαν με επιτυχία μία ενδιαφέρουσα και πολυδιάστατη σχολική χρονιά.


Στις 8 Ιουνίου 2018, οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία ημέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό. Στην «7η Αθλητική Ημέρα» υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια στον αύλειο χώρο του Σχολείου με υπεύθυνες τις γυμνάστριες κ.κ. Κοσμά Παρασκευή και Σωτηριάδου Ζωή.
Αρχικά η Δ/ντρια του Σχολείου κ. Δουλκερίδου Παρθένα χαιρέτησε την εκδήλωση τονίζοντας ότι για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, ως επιστέγασμα της προσπάθειας και της προετοιμασίας μαθητών και γυμναστριών, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία της άθλησης απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής πουι καθηλώνει μικρούς και μεγάλους μπροστά σε οθόνες (Η/Υ, τηλεόραση κ.ά.) Εν συνεχεία τα τμήματα κάθε τάξης συναγωνίστηκαν σε δρομικά παιχνίδια και κινητικές δραστηριότητες και παρουσίασαν παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς με μεγάλη επιτυχία. Όλοι κέρδισαν τον έπαθλο της Χαράς. Οι γονείς ενθουσιασμένοι παρακολούθησαν τα δρώμενα κάτω από ειδικά στέγαστρα που έστησε ο Δήμος Κιλκίς . Την εκδήλωση παρακολούθησε ο κ. Ταχτσίδης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών , τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη. Τέλος ο Σύλλογος Γονέων κέρασε τους μαθητές δροσερά παγωτά.
Στις 13 Ιουνίου 2018, ακολούθησε η σχολική γιορτή λήξης με τη συμμετοχή των τάξεων από την πρώτη ως την πέμπτη δημοτικού. Οι τρεις πρώτες τάξεις παρουσίασαν προγράμματα τα οποία έχουν υλοποιηθεί τη φετινή σχολική χρονιά. Με μεγάλη επιτυχία τα τμήματα της πέμπτης τάξης, Ε1 και Ε2, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ήμαστε και εμείς πρόσφυγες, κάποτε…», ασχολούμενοι με τον προσφυγικό Ελληνισμό της πόλης του Κιλκίς, ήρθαν σε επαφή με την τοπική ιστορία και πέτυχαν να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δ/ντης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς κ. Παπαδόπουλος Άρης και η Σχολική Σύμβουλος κ. Αρβανίτη Ιωάννα.
Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος που υλοποιήθηκε με τους μαθητές του Στ1 τμήματος του Σχολείου: «Μία διαδρομή μέσα στο χρόνο: το σχολείο μας». Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα ήταν η δασκάλα, Υφαντίδου Δέσποινα και η καθηγήτρια πληροφορικής Μαρία Μανώλη. Το πρόγραμμα αφορούσε μία διαδρομή μέσα στο χρόνο από την ίδρυση του Σχολείου μέχρι σήμερα. Έγινε παρουσίαση υλικού για την ιστορία του Σχολείου, φωτογραφιών, καθώς και παρουσίαση μιας μικρομελέτης για τον αριθμό των αποφοίτων μαθητών από το τα έτη 1929 έως 1960 και 1943 και 1961 ως σήμερα. Μετά ακολούθησε αποχαιρετισμός των μαθητών της έκτης τάξης. Όλοι συγκινημένοι αποχαιρετήσαμε τους τελειόφοιτους μαθητές-τριες του σχολείου μας και τους ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πάντα υγιείς και να καταφέρνουν επιτεύγματα στη ζωή τους που θα τους κάνουν ευτυχισμένους.

Συμμετοχή στην Ημερίδα για την τοπική ιστορία
Το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς με θέμα: «Τοπική Ιστορία: θεωρητική προσέγγιση και διδακτικές εφαρμογές» που ήταν ενταγμένη στο Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας «Το Κιλκίς στην τροχιά του χρόνου». Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για δύο προγράμματα, τα οποία εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, ενταγμένο στο Θεματικό Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας: «Το Κιλκίς στην τροχιά του χρόνου» με τίτλο « Ήμαστε κι εμείς πρόσφυγες, κάποτε…» που υλοποιήθηκε από την Ε΄ τάξη, με συντονιστές εκπαιδευτικούς τους Ασλανίδη Νικόλαο και Βαβουλίδου Μαρία. Κύριο θέμα του Προγράμματος ήταν η επαφή με την τοπική ιστορία, η γνωριμία με τον προσφυγικό ελληνισμό της πόλης του Κιλκίς, και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το υλικό που παρήγαγαν οι μαθητές στο τέλος ήταν πραγματικά πλούσιο και εξαιρετικό.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήταν του προγράμματος « Μια διαδρομή μέσα στο χρόνο: το σχολείο μας», το οποίο υλοποιήθηκε από τους μαθητές του Στ1 τμήματος με συντονιστές εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Υφαντίδου Δέσποινα και Μαρία Μανώλη. Το πρόγραμμα αφορούσε την ιστορία του Σχολείου ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο της ιστορίας της πόλης. Ήταν ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δραστηριότητες όπως, έρευνα στοιχείων για την ιστορία της πόλης και του σχολείου, συνεντεύξεις καταγραφή λαογραφικής συλλογής και εκδηλώσεων του εκπαίδευση σχολείου και μικρό έρευνα, η οποία αφορούσε τον αριθμό αποφοίτων του σχολείου από τις χρονιές 1929 ως 1940 και 1961.Επίσης αξιοποιήθηκε το υλικό : «Περπατώντας την πόλη του Κιλκίς με έναν αρχιτέκτονα». Τέλος, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες σε σχέση με τη χρήση νέων τεχνολογιών , όπως επεξεργασία φωτογραφιών με το πρόγραμμα pixlr, δημιουργία πινάκων και διαγραμμάτων στο Excel καθώς και συνεργατικές δραστηριότητες με μαθητές άλλου σχολείου της πόλης μας μέσω της πλατφόρμας του etwinning.

Εκτενή μέρη από το υλικό αυτό μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας: http://1dim-kilkis.kil.sch.gr επιλέγοντας Εκπαιδευτικό Υλικό 2017-2018 και Ε΄ τάξη ή ΣΤ΄ τάξη.