Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 5:51:40 μμ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 22:22

Δάσκαλοι, βιβλία και επαρκή κτήρια υπάρχουν - Οι μαθητές λιγοστεύουν επικίνδυνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις και παραβιάζοντας το γνωστό moto "είδηση είναι μόνο η κακή είδηση" οφείλουμε να τις αναδείξουμε. Η νέα σχολική χρονιά και το πρώτο "κουδούνι" στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ν. Κιλκίς από τις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς καθώς είναι λυμένα όλα τα "συνήθη" προβλήματα.


Να τα πάρουμε από την αρχή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Τα βιβλία ήρθαν και διανεμήθηκαν ΟΛΑ από τις αρχές του καλοκαιριού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Αν αναλογιστούμε ότι υπήρξαν πολλές χρονιές όπου τα βιβλία έφτανα καθυστερημένα έως και τις Γιορτές, πρόκειται για την αυτονόητη μεν, αλλά όχι τόσο αυτονόητη στην Ελλάδα, επίλυση μιας "συγγενούς ανωμαλίας" που συνόδευε την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.
Ως να μην έφτανε η πρώτη, ιδού και δεύτερη θετική είδηση: Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας του Κιλκίς έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Ή μάλλον σχεδόν όλοι καθώς εκκρεμεί η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής. Αλλά κι αυτοί, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο προϊστάμενος της ΠΕ Κιλκίς Αρ. Παπαδόπουλος, θα βρίσκονται στις θέσεις τους πριν τις 13 Σεπτεμβρίου όταν και θα χτυπήσει "το πρώτο κουδούνι".
Τα οιονεί θαύματα όμως συνεχίζονται: Και στο θέμα των κτηριακών υποδομών, δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ακόμα και με την ένταξη περίπου 40 παιδιών ηλικίας 4-5 ετών που εντάσσονται από φέτος στο καθεστώς της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, τα διαθέσιμα σχολικά κτήρια είναι επαρκή για την ευπρεπή στέγαση των μαθητών.
Ειδικότερα στο Κιλκίς για την επάρκεια των κτηρίων ο Δήμος Κιλκίς προέβη σε ενοικίαση κτηρίου, όπου παλαιότερα λειτουργούσε παιδικός σταθμός, στην περιοχή της Παναγιάς, όπου θα στεγαστεί μέχρι κατασκευής νέου κτηρίου, το 14ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για τη φοίτηση σε ειδικές τάξεις των προσφυγόπουλων που διαμένουν (σε διαμερίσματα) στο Κιλκίς.
Πέραν των δυο σχολείων της πόλης, προβλέφτηκε η φοίτησή τους σε ειδικές τάξεις που θα φιλοξενηθούν, όπως πρόσφατα γράψαμε, στα δημοτικά σχολεία του Γαλλικού, της Νέας Σάντας και της Κρηστώνης.

Το δημογραφικό δράμα
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα θαύματα κι αρχίζουν τα δράματα.
Για να μην θεωρηθεί όμως ότι όλα στην εκπαίδευση είναι ρόδινα, ιδού η αλήθεια των αριθμών που εν προκειμένω συνιστά την ζοφερή δημογραφική εικόνα στο ν. Κιλκίς. Την καταγράψαμε πρόσφατα αλλά αξίζει να επανέλθουμε.
Τα στοιχεία από τις εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία του νομού είναι για άλλη μια χρονιά αποκαρδιωτικά.
Παραθέτουμε τις εγγραφές μαθητών στην α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων του νομού την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία που λάβαμε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση.
Σχολικό Έτος 2014-2015: Εγγραφή 778 μαθητών
Σχολικό έτος 2015-2016: Εγγραφή 781 μαθητών
Σχολικό έτος 2016-2017: Εγγραφή 710 μαθητών
Σχολικό έτος 2017-2018: Εγγραφή 695 μαθητών
Σχολικό έτος 2018-2019:Εγγραφή 690 μαθητών
Στην τελευταία πενταετία (2014-2018) δηλαδή καταγράφηκε μείωση περίπου 90 μαθητών ή ως ποσοστό 11,3%.

Δραματικότερη
η κατάσταση στα νήπια
Κι αν στους μαθητές δημοτικού καταγράφεται μείωση λίγο πάνω από το 10%, δραματικότερη είναι η κατάσταση στα νήπια ως απόρροια της τρομακτικής μείωσης γεννήσεων στα χρόνια της κρίσης. Είτε επειδή τα νεαρά ζευγάρια δεν γεννούν παιδιά ή δεν δημιουργούν καν οικογένειες είτε λόγω της μαζικής μετανάστευσης νέων Κιλκισιωτών στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Στο σχολικό έτος 2014-2015 εγγράφηκαν στα νηπιαγωγεία του νομού 1320 νήπια. Σημειώνουμε ότι την χρονιά αυτή καθώς και όσες ακολούθησαν μέχρι και πέρυσι, δεν ήταν υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Με αναγωγή και των παιδιών αυτών θα μπορούσε μετριοπαθώς να υπολογιστεί ότι ο συνολικός αριθμός των νηπίων (και των τετράχρονων) ξεπερνούσε τα 1500.
Φέτος και με την ολοκλήρωση των εγγραφών ο αριθμός των νηπίων που γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία κατήλθε στα 1125 με ισχύουσα όμως τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση (εγγράφονται και νήπια 4 ετών που το 2014, το 2015 και το 2016 και το 2017 ήταν γραμμένα στους παιδικούς σταθμούς)
Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς η μείωση του αριθμού των νηπίων ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό 25%. Δηλαδή μέσα σε μια πενταετία το Κιλκίς έχασε ένα στα τέσσερα παιδιά που εγγράφονταν στα νηπιαγωγεία.