Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 21:04

Ένα νέο σχολικό έτος ανατέλλει

Του Δημήτρη Ιωαννίδη, Δασκάλου/τ.Σχολικού Συμβούλου.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα (11-9-18) ένα νέο σχολικό έτος ανατέλλει για μικρούς και μεγάλους , Μαθητές, Δασκάλους, Γονείς. Είναι μια ημερομηνία που σημαδεύει μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία και τις προτεραιότητές της, την Εκπαίδευση των παιδιών της, των Ελληνόπουλων που καθημερινά λιγοστεύουν.

 

Κι αν όπως μας περιέγραψε ο προϊστάμενος της ΠΕ Κιλκίς κ. Αρ. Παπαδόπουλος στις Ειδήσεις της 5.9.18, ότι τα βιβλία διανεμήθηκαν, οι δάσκαλοι είναι στις θέσεις τους (μένει να επιβεβαιωθεί), τότε έχουμε «μια ωραία ατμόσφαιρα», δηλαδή. Η καθοδική πορεία του αριθμού των μαθητών δεν είναι καθόλου ωραία ατμόσφαιρα και πρέπει να σκύψουν όλοι να την αντιμετωπίσουν και πριν απ όλους η Πολιτεία. Παραθέτω μερικές πασίγνωστες και τετριμμένες σκέψεις.
1.Ανάληψη επιτέλους ευθύνης από την «ανεύθυνη πολιτεία» για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών κι όχι τη φορολόγηση του τρίτου παιδιού.
2. Άμεση προτεραιότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως, για το επιστημονικό προσωπικό που κατέφυγε στις χώρες της Δύσης, την προσπάθεια επιστροφής τους, μέρους τουλάχιστον εξ αυτών, και την ένταξή τους στο ενεργό δυναμικό της χώρας.
3. Ενίσχυση και προώθηση όλων των καινοτόμων ερευνητικών κέντρων των πανεπιστημίων μας που ασχολούνται και διαπρέπουν στις νέες τεχνολογίες.
4. Ενίσχυση του αγροτικού τομέα με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και νέων βιολογικών καλλιεργειών, τομέας, που μπορεί να κάνει άλματα στη χώρα μας.
5. Τουρισμός σε νέες ποιοτικές βάσεις και όλο το χρόνο με επιστημονικά συνέδρια, αρχαιολογικές περιηγήσεις, θαλάσσια σπορ, και όχι μόνο εισπρακτικές μεθοδεύσεις τύπου αύξησης ΦΠΑ κ.ά.
Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα κάνει εξαγγελίες από τη ν 83η ΔΕΘ. Ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι εξαγγελίες εκλογικού περιεχομένου, αλλά, ουσιαστικές που θα συμβάλλουν όχι στην καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια όπως διατείνεται, αλλά, στην έξοδο της χώρας από το τέλμα, τη στασιμότητα και την αναξιοπιστία.
Θα το κάνει; Ίδωμεν!
Αλλά, νομίζω, αγαπητοί αναγνώστες, παρασύρθηκα από το δημογραφικό και ξέφυγα από το θέμα του νέου σχολικού έτους που έρχεται και το «παιδομάνι» που ξεχύθηκε στα καταστήματα όλης της χώρας για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά. Η χαρά που σκορπίζουν με τις φωνές τους, ας γεμίσουν και τις δικές μας άδειες καρδιές από τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας και των Μνημονίων, που δεν άφησαν κανέναν μας ανέγγιχτο. Τέλος, συμφωνώντας με τον προϊστάμενο της Δ/νσης ΠΕ Κιλκίς για τον συνεχώς μειούμενο αριθμό των μαθητών, δεν βλέπω άμεσες προτεραιότητες της πολιτείας ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία και θεωρώ ελλειπείς τις εξαγγελίες,ενώ, υπάρχει η δυνατότητα και της συμπλήρωσης του αριθμού των μαθητών αλλά και της αντιμετώπισης σε κάποιο βαθμό του δημογραφικού προβλήματος της χώρας . Τα προσφυγόπουλα που είναι στη χώρα μας -όχι από επιλογή τους- έχουν κι αυτά δικαίωμα στη μόρφωση όπως και τα δικά μας παιδιά. Ας τα δούμε με τη σωστή ματιά κι ας προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε πρώτα σαν ίσος προς ίσον στα σχολεία μας και στη συνέχεια στην κοινωνία μας. Είναι υποχρέωση όλων που κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο ασχολούνται με την Εκπαίδευση. Αυτό κάνουν οι πολιτισμένες κοινωνίες, αυτό ας κάνουμε κι εμείς.
ΕΥΧΟΜΑΙ στους Μαθητές, τους Δασκάλους και τους Γονείς για το Νέο Σχολικό Έτος Υγεία, Ηρεμία, Αγάπη και προσπάθεια για το καλύτερο που έρχεται.
Αν όλα τα παιδιά της Γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
Ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.
Γιάννης Ρίτσος