Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 9:47:28 μμ
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 22:19

Η θέση των δασκάλων για την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας φοίτησης των προνηπίων ηλικίας 4 ετών στο Νηπιαγωγείο, τη σταδιακή εφαρμογή του σε μια τριετία 2018, 2019, 2020 και το θόρυβο που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς , της 8-5-2018, τα άρθρα και απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά μέσα, o Σύλλογός μας έχει να σχολιάσει τα ακόλουθα:


Η Δ.Ο.Ε. , το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπ/σης από τη δεκαετία του 1970 τόνιζε και διεκδικούσε την αναγκαιότητα της φοίτησης των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Με το νόμο 1566/1985 για την Παιδεία για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η αναγκαιότητα υποχρεωτικής φοίτησης , αλλά παραπέμπεται σε υπουργικές αποφάσεις που δεν ήρθαν ποτέ. Το 2006 με νόμο γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση των νηπίων για ένα έτος από την ηλικία των 5 ετών καθολικά σε όλη τη χώρα.
Πριν από δύο μήνες επιτέλους με νόμο θεσμοθετείται η υποχρεωτική φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών με σταδιακή εφαρμογή τριετίας.
Ο Δήμος Κιλκίς είναι ένας από τους 184 Δήμους της χώρας που θα εφαρμοστεί από φέτος ο Νόμος.
Η τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή ( Δήμαρχος, Δ/ντής Εκπ/σης και πρόεδρος του συλλόγου μας) δεν είχε κανένα λόγο να εκφέρει αρνητική άποψη.
- Οι δομές της Προσχολικής Αγωγής στην πόλη του Κιλκίς επαρκούν για να υποδεχτούν όλα τα νήπια και προνήπια, αφού στα 13 νηπιαγωγεία προστίθεται και το 14ο . Το 14ο Νηπιαγωγείο έχει ιδρυθεί πριν από 10 χρόνια κι έχουν τοποθετηθεί και οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.
- Να τονίσουμε εδώ ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Δημάρχου, Δ/ντή Εκπ/σης και Δ.Σ. του συλλόγου μας ώστε να βρεθεί κτίριο να στεγάσει το 14ο Νηπιαγωγείο με 30 νήπια σε ικανοποιητικές συνθήκες.
- Ο συνολικός αριθμός νηπίων και προνηπίων ( 560 ) για το σχολικό έτος 2018-2019 είναι ίδιος με πέρυσι και μικρότερος από το σχολικό έτος 2016-2017.
- Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων είναι 7:45΄ - 16:00΄ . Άρα λοιπόν καταρρίπτεται ο μύθος ότι δεν εξυπηρετεί την οικογένεια.
Η τριμελής επιτροπή γνωμοδότησε θετικά εξετάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι του Υπουργού και κανενός άλλου. Είναι η εφαρμογή ενός ψηφισμένου νόμου.
Οι αναφορές σε δημοσιεύματα όπως ΄΄ υποβάθμιση και περιπέτεια των βρεφονηπιακών σταθμών΄΄ παραπληροφορούν και κινδυνολογούν.
- Τα προνήπια που ήταν εκτός νηπιαγωγείου δεν είναι περισσότερα από 50, κατανεμημένα στους τρεις Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και στη Δημοτική Επιχείρηση ΕΣΠΑ.
- Οι τρεις Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ( ο τελευταίος χτίστηκε το 1992) δεν επαρκούν να δεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4 ετών (υπολογίζονται σε 400). Τα τελευταία 25 χρόνια ο πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάστηκε και θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλοι δύο Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Εδώ διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες και στους κατά καιρούς εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , αλλά και στην κοινωνία του Κιλκίς , αφού κανείς δε φρόντισε να διεκδικήσει υποδομές.
Πώς λοιπόν θα ΄΄ επηρεάσει αρνητικά ΄΄ τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών ή υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία;
Δεν θα εμπλακούμε σε τυχόν ΄΄ πρώιμη ΄΄ προεκλογική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Απλά , συνιστούμε να μη γίνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους θύματα οποιασδήποτε ΄΄ διαμάχης΄΄ προσώπων ή φορέων.
Χρειάζεται λοιπόν να συμπορευτούμε σαν κοινωνία του Κιλκίς και να διεκδικήσουμε τη δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές όλων των παιδιών. Υποδομές και θέσεις εργασίας που είναι απαραίτητες , χωρίς τροφεία, κουπόνια , ΕΣΠΑ κλπ.
Τέλος τονίζουμε ότι το νηπιαγωγείο είναι δημόσιο, η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και η ευθύνη λειτουργίας του ανήκει στο κράτος. Το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει το νόμο από φέτος σε όλη τη Χώρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Τερζιάδης

Ο Γ. Γραμματέας Κωνσταντίνος Ταλαμπίρης