Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 6:39:06 μμ
Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 20:14

Ο Θρησκευτικός Τουρισμός στις ειδικότητες του ΙΕΚ Παιονίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα θρησκευτικά μνημεία με τους εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ναούς, τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια και οι λατρευτικές δραστηριότητες  σε συνδυασμό με τους άλλους σημαντικούς τουριστικούς  πόρους στην περιοχή της Παιονίας και τον ορεινό όγκο του Παϊκου, αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξης τουρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.


Η ειδικότητα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» του ΙΕΚ  ήρθε να καλύψει το κενό της ξενάγησης της πληροφόρησης  και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξειδικεύεται σε σύγχρονες μεθόδους ερμηνείας των μνημείων και τρόπους ξενάγησης προσαρμοσμένους σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Βαλκανικές χώρες στην Ρωσία και στα Ιεροσόλυμα.
Το «προσκύνημα» βέβαια έχει μια πνευματική διάσταση και δεν είναι «τουριστικό προϊόν».
Παρ’ όλα αυτά η ένταξη του θρησκευτικού τουρισμού στα ευρύτερα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου ενθαρρύνεται όταν διακρίνεται η ειδοποιός διαφορά.
Ο προσκυνητής δεν μεταβαίνει σε «προσκύνημα» για αναψυχή. Ούτε για να θαυμάσει μόνο αγιογραφικά αριστουργήματα η αρχιτεκτονική που δημιούργησαν κάποιοι δεξιοτέχνες μάστορες.
 Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος του ξεναγού ο οποίος καλείται να αναδείξει  την σωρεία σημαντικών κειμηλίων, παμπάλαιων εικόνων και τοιχογραφιών προκειμένου να αναδεχθεί η θρησκευτική  και πολιτιστική κληρονομιά της Γουμένισσας.
Είναι μια πρωτότυπη-καινοτόμος αντίληψη, πολλά υποσχόμενη, σε μια δραστηριότητα συνεχώς αυξανόμενη, μέσα από την οποία ταυτόχρονα μπορούν να αναδεχθούν  οι δρόμοι του κρασιού, τα χάλκινα και γενικότερα η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός της περιοχής .
Με την παρούσα εκφράζουμε την επιλογή μας, σαν ΙΕΚ Παιονίας, και προτείναμε την έγκριση από την ΓΓΔΒΜ της συγκεκριμένης ειδικότητας και ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους  πολίτες και υποψήφιους σπουδαστές του Δήμου Παιονίας , και όχι μόνο, για την μελλοντική λειτουργία του.
                                                  Από την Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ ΠΑΙΟΝΙΑΣ