Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, 5:19:10 μμ
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 23:57

Θέλουμε το ΤΕΙ στο Κιλκίς; Ας το αποδείξουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συμπληρώσαμε τουλάχιστον δυο χρόνια αφότου το νέο κτήριο του ΤΕΙ στο Κιλκίς απαλλαγμένο από εργολαβικές "δουλείες" μπορούσε να φιλοξενήσει το παράρτημα σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος που λειτουργεί από το 1999  "προσωρινά" στις αίθουσες του ΟΑΕΔ. Και ο αγώνας των τοπικών παραγόντων προσανατολίζονταν να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας και τη διοίκηση του μητρικού ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας να επισπεύσουν τη μετακόμιση.


Κι όμως: ενώ η μετεγκατάσταση δρομολογήθηκε και με κάποια αισιόδοξη εκτίμηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις γιορτές, είναι αμφίβολο αν είναι δυνατή η λειτουργία του στο νέο κτήριο, καθώς μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων, όπως η μετακίνηση των σπουδαστών καθώς και η ασφάλεια της μετακίνησης  παραμένουν ανεπίλυτα.
Να ξεκινήσουμε όμως από τα θετικά: Από τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε μια αλλαγή στάσης της διοίκησης του μητρικού ΤΕΙ που επίσπευσε τις σχετικές διαδικασίες για τους διαγωνισμούς που απαιτούνταν για τη μετακόμιση. Εν αρχή ην ο διαγωνισμός για τις επισκευές στα υδραυλικά του κτηρίου που λόγω του περσινού ψύχους καταστράφηκαν. Και αμέσως μετά διαγωνισμός για την καθαριότητα καθώς και τη μετακόμιση.
Παρά τα συνήθη γραφειοκρατικά θέματα που εγείρονται σε διαγωνισμούς, από την εδώ διοίκηση του ΤΕΙ διαβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μέχρι τις γιορτές μπορεί να γίνει η μετακόμιση στο νέο κτήριο.
Και πρέπει να γίνει η μετακόμιση μέσα στις γιορτές καθώς η νέα εξεταστική (μετά τις 15 Ιανουαρίου)  πρέπει να βρει τους 720 σπουδαστές του Παραρτήματος σε ένα κτήριο διαμορφωμένο κατάλληλα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που οφείλει να υπηρετεί.
Όμως  για να λειτουργήσει το νέο κτήριο δεν απαιτεί μόνο την καθαρότητα ή την επισκευή των ζημιών στα υδραυλικά ή στις άλλες εγκαταστάσεις του.  Εγείρεται πλέον το μείζον θέμα της μετακίνησης και δη της ασφαλούς μετακίνησης σπουδαστών και καθηγητών από και προς το νέο κτήριο.
Το ΤΕΙ απέστειλε προ μηνός έγγραφο προς το ΚΤΕΛ ζητώντας τη δρομολόγηση διαδρομών που θα εξυπηρετούν  την μετακίνηση  των εκατοντάδων σπουδαστών του. Απάντηση ακόμα δεν έλαβε.
Το πλέον  σοβαρότερο: Στο σημείο όπου συγκλίνουν οι δρόμοι Κιλκίς -Μεταλλικού με τον δρόμο πρόσβασης προς το ΤΕΙ, είναι κοινό μυστικό και γράφτηκε δεκάδες φορές πως απαιτείται  - το μητρικό ΤΕΙ  έθεσε το ζήτημα αυτό σε επανειλημμένα έγγραφά του- είτε κόμβος είτε η εγκατάσταση φωτεινού σηματοδότη.
Από την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης, το περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή εδώ και δυόμισι μήνες, η τοπική  διεύθυνση του παραρτήματος ζήτησε  από την ΠΕ Κιλκίς και το Δήμο Κιλκίς και κάθε άλλη αρμόδια τοπική αρχή το ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης προς και από το νέο κτήριο. Δυστυχώς και σε πείσμα των κατά καιρούς διακηρύξεων  απάντηση δεν έλαβε και πολύ περισσότερο κανένα έργο δεν έχει προγραμματιστεί.
Ελπίζουμε ότι το τραγικό δυστύχημα με τρία νεαρά κορίτσια νεκρά έξω από το ΤΕΙ Σίνδου, το ένα μάλιστα από το ν. Κιλκίς,  (παρασύρθηκαν από διερχόμενο φορτηγό) θα συνετίσει όσους έχουν την αρμοδιότητα για να επισπεύσουν και να διασφαλίσουν έμπρακτα την ασφαλή μετακίνηση των εκατοντάδων σπουδαστών.
Σε κάθε περίπτωση, θα αποδειχθεί ότι "στα λόγια χτίζουμε ανώγεια και κατώγια" αν η μετακόμιση ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και ο δρόμος θα παρουσιάζει τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Και όπως όλοι αντιλαμβάνονται ο χρόνος δεν είναι πολύς.