Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 11:04:50 μμ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 16:50

Διμερής συνεργασία και διεθνή θέματα στη συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ στη Μόσχα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στη Μόσχα θα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Θα γίνει δεκτός από τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών, Κύριλλο, θα εκφωνήσει ομιλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας στο πλαίσιο τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, οι Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ θα εστιάσουν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις με την Τουρκία, στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελεί ασφαλώς και η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι διμερείς διαβουλεύσεις αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα εστιάζει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών, καθώς και τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας/καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.


Πηγή: Το Βήμα