Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 3:42:07 μμ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 17:50

Η «Εκθεσις Περί Ληστείας» του Γεωργίου Λασσάνη του 1856

Μια νέα έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων έρχεται να προστεθεί στην ενδιαφέρουσα σειρά «Μικρή Βιβλιοθήκη» που εγκαινιάστηκε το 2010 με στόχο να προβάλλει άγνωστα, ανέκδοτα, σύντομα κείμενα που βρίσκονται στις συλλογές της αχρησιμοποίητα.


Πρόκειται για την έκθεση που συνέταξε ο Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870) τον Ιούλιο του 1856 ως Νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας για τους λήσταρχους της εποχής. Το βιβλίο υπό τον τίτλο «Έκθεσις Περί Ληστείας» (Γενική επιμέλεια Έλλη Δρούλια, εισαγωγή – μεταγραφή Στάθης Κουτρουβίδης) είναι ένα διεξοδικό κείμενο για την δράση του Νταβέλη, του Καλαμπαλίκη κ.ά. και αποτελεί μια εμπεριστατωμένη μαρτυρία τόσο για τον τρόπο που δρούσαν οι ομάδες αυτές, όσο και για τις συνήθειες της εποχής εκείνης.

Η έκθεση αυτή του Γεώργιου Λασσάνη, λόγιου και πολιτικού από την Κοζάνη που συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 (ήταν μέλος της «Φιλικής Εταιρείας») και υπήρξε συγγραφέας, δραματουργός και δάσκαλος, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της πάταξης του φαινομένου των ληστών.

«Το χειρόγραφο αποτελεί μια από τις ελάχιστες, αλλά και πιο συναρπαστικές μαρτυρίες που διαθέτουμε σχετικά με το φαινόμενο της ληστείας στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος», αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου από όπου πληροφορούμαστε ότι το εν λόγω κείμενο – έκθεση χρονολογείται λίγες μόλις ημέρες πριν την τελική σύγκρουση με τους ληστές και την εξολόθρευση της συμμορίας του Χρήστου Νταβέλη που δρούσε σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα-Λοκρίδα και Εύβοια. Στο πλαίσιο της «Μικρής Βιβλιοθήκης» έχουν κυκλοφορήσει: τα ανέκδοτα κείμενα της Σοφίας Τρικούπη, αδελφής του Χαρίλαου Τρικούπη, υπό τον τίτλο «Η Μήτηρ μας: Αικατερίνη Τρικούπη το γένος Νικολάου Μαυροκορδάτου (1800-1871)» και «Ο Παπαγάλλος μου», ο «Αντάρτης (από τη ζωή μου)» του του Γιάννη Ψυχάρη, ο «Λόγος κατά κλοπής» του Γεώργιου Τερτσέτη, πρώτου αρχειοφύλακα και βιβλιοφύλακα της Βιβλιοθήκης της Βουλής (ιδρύθηκε το 1844), κ.ά.

Πηγή: Το Βήμα