Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 5:04:56 μμ
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 19:50

Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου μου έδωσε 10 ονόματα όχι λίστα Λαγκάρντ

Με τον κ. Ιωάννη Καπελέρη, πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ (από τα τέλη του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011), στο βήμα του μάρτυρα άνοιξε η «αυλαία» του Ειδικού Δικαστηρίου για τους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ σήμερα, Τρίτη.

Ο κ. Καπελέρης τόνισε ότι περί τα τέλη του 2010 τον κάλεσε ο τότε υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και του παρέδωσε έντυπο με 10 ονόματα, χωρίς άλλη ένδειξη. «Μου ζήτησε να κάνω έρευνα ως προς το φορολογικό προφίλ τους. Το μόνο που μου είπε ήταν ότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν λεφτά στο εξωτερικό, τίποτε σχετικό με τη λίστα Λαγκάρντ».

«Τα αντέγραψα σε δικό μου έντυπο με τα διακριτικά του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έφτιαξα έναν φάκελο με βάση και τις φορολογικές δηλώσεις των προσώπων αυτών των δύο-τριών τελευταίων ετών, και του τον παρέδωσα. Θυμάμαι ότι τα ποσά ήταν δυσανάλογα με τις δηλώσεις. Μόνο το όνομα της κυρίας Φιξ έχω συγκρατήσει» τόνισε ο μάρτυς.

«Δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα, ύστερα και από μια σχετική σύσκεψη. Θεώρησα ότι αυτά τα στοιχεία δόθηκαν εν συνέχεια στον διάδοχό μου στο ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη. Ήταν μεγάλος ο φόρτος εργασίας εκείνη την περίοδο, με τα θέματα της τρόικας...».

«Δεν εισέπραξα πάντως ότι ήθελε να ξεχαστεί το θέμα από τον υπουργό» απάντησε ύστερα από ερώτηση του προέδρου.

«Όσο για την πρώτη φορά που συζήτησα με τον κ. Διώτη, ήταν πολύ αργότερα, στα πλαίσια της διαδικασίας στη Βουλή».

«Δέκα ονόματα μου έδωσε, δέκα ονόματα ανέγραψα στο έντυπο» επεσήμανε κατηγορηματικά σε ερώτηση της εισαγγελέως.

«Δεν θυμάμαι να ειπώθηκε τίποτε σχετικό με λίστα Λαγκαρντ στη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου 2011. Ο υπουργός είπε απλώς ότι υπάρχει λίστα με ονόματα καταθετών στο εξωτερικό». Και συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Υπήρχε προβληματισμός για το ποια υπηρεσία θα διενεργούσε τον έλεγχο, το ΣΔΟΕ, ειδικά συνεργεία, ποιος;...».

Ο κ. Καπελέρης σημείωσε ενημερωτικά προς το δικαστήριο ότι 17.000 καταγγελίες είχαν πρωτοκολληθεί στην υπηρεσία Μόνο κατά τη θητεία του και 1.700 στο προσωπικό του γραφείο.

«Θα έκανα ελέγχους και στα 2.062 ονόματα»

Το δικαστήριο ρώτησε τον κ. Καπελέρη τι θα έκανε αν παραλάμβανε από τον υπουργό το cd με τη λίστα Λαγκάρντ, για να λάβει την απάντηση ότι θα ζητούσε την επίσημη διαβίβασή του, θα αναζητούσε την πρωτοκόλλησή του, «πώς αλλιώς θα το διαβίβαζε στις υπηρεσίες;». Ο μάρτυς συμπλήρωσε ότι θα έκανε ελέγχους σε όλα τα ονόματα, και στα 2.062.

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που θα αποφάσιζε αν τον έλεγχο θα τον έκανε τελικά το ΣΔΟΕ» αμύνθηκε ο κ. Καπελέρης μετά την πίεση του αρεοπαγίτη κ. Κ. Τσόλα.

Τσόλας: Γιατί δεν αρκεί το ΣΔΟΕ;
Καπελέρης: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. (...)
Τσόλας: Εδώ οι Γερμανοί πλήρωσαν λεφτά για να πάρουν στα χέρια τους τη λίστα, και μας λέτε ότι δεν κάνατε τόσο καιρό τίποτα... Θα είχε τελειώσει ο έλεγχος τώρα αν είχε ξεκινήσει τότε; Η Ισπανία και η Γαλλία εισπράττουν δισ. και εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως από τη λίστα, εμείς τι εισπράξαμε;

Στο σημείο αυτό παρενέβη διαμαρτυρόμενος ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, εκ των συνηγόρων Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι παρέχονται στον μάρτυρα στοιχεία που δεν έχουν προκύψει από τη διαδικασία.

«Σε ό,τι με αφορά, οι πρώτοι που είδαν αυτά τα ονόματα ήταν οι οικονομικοί εισαγγελείς» ξεκαθάρισε ο κ. Καπελέρης σε ερώτηση της εισαγγελέως κυρίας Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε πάντως του έργου που έχει επιτελεστεί στο ΣΔΟΕ, έργο που ξεκίνησε τότε, και κάλεσε το δικαστήριο να μην το μηδενίζει.

«Πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, υπέστην όλη αυτή την ιστορία χωρίς λόγο. Η ψυχολογία μου δεν ήταν καλή...» τόνισε ο μάρτυς προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είναι όλα αυτονόητα.

«Αν μου παραδιδόταν το cd, θα το έδινα με τη σειρά μου στις υπηρεσίες. Απεχθάνομαι την τεχνολογία» επεσήμανε ύστερα από ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Γιώργου Μπόμπολη.

«Για να ανοίξουν οι εδώ λογαριασμοί, θα έπρεπε να υπήρχε επίσημο πληροφοριακό στοιχείο» είπε κατά την εξέτασή του από τον κ. Τάκη Βασιλακόπουλο, συνήγορο υπεράσπισης, ο κ. Καπελέρης.

Η HSBC και η ένταση για την... πρωτοκόλληση

«Ξαναλέω ότι υπήρχε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και ποσών στη λίστα. Δεν ήξερα βεβαίως ότι αυτά είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, ούτε από πότε τα είχαν έξω. Υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις ανάγκη περαιτέρω ελέγχου» σημείωσε ο μάρτυς, για να εισπράξει την παρατήρηση-αιχμή του συνηγόρου ότι το ΣΔΟΕ ουδέποτε αλληλογράφησε με την τράπεζα HSBC.

Ένταση δημιουργήθηκε και κατά την εξέταση του κ. Καπελέρη από τον συνήγορο υπεράσπισης κ. Παναγιώτη Κουρελέα, όταν ο πρώτος ρωτήθηκε αν θα πρωτοκολλούσε παράνομο αποδεικτικό μέσο, και απάντησε: «Εγώ θα το έκανα».

«Τα δέκα ονόματα που έδωσε ο πρώην υπουργός στον κ. Καπελέρη αντιστοιχούν σε καταθέσεις ύψους 924,5 εκατ. ευρω, περίπου κατά το ήμισυ οι καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ» σχολίασε ο κ. Κουρελέας.

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Δημακοπούλου, ο κ. Καπελέρης έκανε σαφές ότι στην περιώνυμη σύσκεψη του Ιανουαρίου του 2011 υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπήρχε πρόθεση συσκότισης του θέματος, αντιθέτως διαφαινόταν η «κατεύθυνση διενέργειας κάποιου ελέγχου».

Ηλ. Πλασκοβίτης: Πώς πήραμε τη λίστα

Τη σκυτάλη πήρε στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ευ. Βενιζέλου.

«Δεν τη λέγαμε ακόμη λίστα Λαγκάρντ, αλλά λίστα Φαλτσιάνι. Με ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε γίνει με τη γαλλίδα ομόλογό του προκειμένου να έλθει στα χέρια μας η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος. Μου είπε να έλθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Φενέ, και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταλούν στα στοιχεία στην Ελλάδα.

»Χονδρικά, θυμάμαι τη συνομιλία μου με τον κ. Φενέ... Αυτό που συγκρατώ είναι ότι επιβεβαίωσε άμεσα τη συνεννόηση. Δική μου πρόταση ήταν να δοθούν στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

»Στην εξεταστική επιτροπή δεν ανακάλεσα δυστυχώς ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενό του με το ίδιο αίτημα. Υπήρξε εν συνέχεια δική μου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη μας στη Γαλλία κ. Κωνσταντίνο Χαλαστάνη. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι επρόκειτο για ηλεκτρονικό αρχείο. Δεν παρενέβην περαιτέρω· λίγες ημέρες αργότερα ενημερώθηκα από τη διευθύντρια του γραφείου του τότε υπουργού ότι τα στοιχεία είχαν παραληφθεί.

»Μου είχε αναφέρει ο υπουργός ότι επρόκειτο για στοιχεία καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Ο Φενέ μού είχε βεβαίως πει ότι έπρεπε να τηρηθεί εμπιστευτικότητα, με προσοχή ως προς τις διμερείς σχέσεις Ελβετίας - Γαλλίας. Τα σύνδεσα όντως με τη λίστα Φαλτσιάνι. Μου αρκούσε το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές ήθελαν να εμπιστευθούν υλικό στις ελληνικές»
.

Ο κ. Πλασκοβίτης ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται κοντά στη λογική των αμερικανικών φορολογικών αρχών: «Άμα έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες, τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με τον νόμο. Άκουσα ξανά για τη λίστα στη σύσκεψη του Ιανουαρίου, όπου και έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς την αξιοποίηση της (λίστας) με νόμιμο τρόπο».

Ο μάρτυς χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «πάρα πολύ καλή» και τόνισε ότι είχε τις καλύτερες των εντυπώσεων από το πρόσωπο του υπουργού: «Ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Γνώριζε το αντικείμενο. Δεν έφευγε πριν από τα μεσάνυχτα, ήταν απαιτητικός. Ήθελε να επιτύχει αποτέλεσμα κατά της φοροδιαφυγής».

«Η μετέπειτα συμπεριφορά του, όπως μας την έδωσε εδώ ο κ. Καπελέρης, συνάδει με αυτή του την επιθυμία;» ρώτησε τον μάρτυρα ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος.

«Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα για αυτό το μέτωπο, συνολική εικόνα έχω. Είναι πάντως δύσκολο στοιχείο η λίστα, δεν συνεπάγεται από μόνο του κάτι» σημείωσε ο κ. Πλασκοβίτης.

Πηγή: Το Βήμα