Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:57:54 πμ
Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 20:50

Λάβρος ο Βενιζέλος κατά της θεωρίας του υπερπλεονάσματος

Λάβρος κατά της θεωρίας του υπερπλεονάσματος εμφανίστηκε στην Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι καταστροφική και αυτοκτονική. «Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι ένα δράμα που βιώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία και αυτό το δράμα επιβεβαιώνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά την συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, προειδοποιώντας ότι έτσι υπονομεύεται το μέλλον της χώρας.


Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει αποδεχθεί, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση τρώει τις σάρκες της χώρας και υπονομεύει το μέλλον της», ενώ σημείωσε ότι για να επιτύχουμε το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, ενώ το 2017 καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης αισθητά μειωμένος από το στόχο. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «πώς είναι δυνατόν το 2018 που είναι ο κρίσιμος χρόνος της διαπραγμάτευσης να μιλάμε για υπερέσοδα, όταν έχουμε αφαιμάξει την οικονομία;».

«Μιλάμε για ύφεση εις βάρος του μέλλοντος. Το τίμημα για να δοθεί το βοήθημα πέρσι και φέτος είναι δυσανάλογα μεγάλο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Γιατί έπρεπε να αφαιμάξουμε δισεκατομμύρια που στερούν ανάπτυξη;», διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μυωπική, αυτοκτονική πολιτική αναπαραγωγής των πελατειακών σχέσεων». «Αναζητάτε πολιτικές φιλοδωρημάτων, εκμαυλισμού κοινωνικών τάξεων», είπε με έμφαση. Ενώ περιέγραψε τις κυβερνητικές στοχεύσεις λέγοντας: «Κάνουμε εν ψυχρώ μια πολιτική που στοχεύει σε κοινωνικές ομάδες που είναι αντίπαλοί μας, κατά τεκμήριο, για να έχουμε τη δυνατότητα πολιτικών φιλοδωρημάτων, εκμαυλισμού απέναντι σε κάποιους άλλους τους όποιους εκλαμβάνουμε ως αφελείς».

Απαντώντας στον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ο ίδιος είχε υπογράψει το 2011 το Μεσοπρόθεσμο 2012-15 το οποίο προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014 και μετά της τάξεως του 6% του ΑΕΠ. «Αυτά περί των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία έχει συμφωνήσει αυτή η κυβέρνηση», είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Πηγή: Το Βήμα