Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:59:15 πμ
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Μαξίμου: Επιθετική πολιτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφή δείγματα μιας πιο επιθετικής πολιτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η κυβέρνηση με την προσωπική «σφραγίδα» του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ εκδηλώνονται πρωτοβουλίες για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα της τελευταίας περιόδου.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός επενδύει στην επίσκεψή του την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο και στη συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η γερμανική πλευρά θα κατανοήσει την ελληνική προσπάθεια και θα βοηθήσει στην πράξη.
Το κρίσιμο όμως ζήτημα για την κυβέρνηση, εκτός από τη στήριξη που επιζητεί η Αθήνα από την Καγκελαρία για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι να ανατραπεί και η εσωστρέφεια που διαχέεται στο κυβερνητικό συνασπισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας προχθές με βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο της Βουλής, αλλά και οι αναφορές του περί του ενδεχόμενου φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες, εάν και εφόσον (κάτι που δεν πιστεύει όμως ο κ. Σαμαράς) γίνει Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα, ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Κεντρικά στελέχη του συστήματος εξουσίας διαβλέπουν ότι κ. Σαμαράς υπολογίζει αρκετά την απήχηση που θα έχει το πακέτο των φοροαπαλλαγών που ετοιμάζεται να προωθηθεί και τον απασχολεί περισσότερο από τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές γκρίνιες.
Ο ίδιος θεωρεί, ότι όσο βελτιώνεται η οικονομία τόσο μπορεί να απευθύνεται με μεγαλύτερη άνεση σε ευρύτερα ακροατήρια, κομίζοντας ένα πακέτο στοχευμένων κοινωνικών παροχών, στα πλαίσια της «κοινωνικής ατζέντας» που προωθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη γίνονται ορισμένες κινήσεις, όπως π.χ. η ανακοίνωση για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με 5,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος σε οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αλλά και το σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως π.χ. το ψωμί, το γάλα και το ελαιόλαδο.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους, εν αναμονή της έλευσης της τρόικας και της έναρξης των συζητήσεων για το χρέος, ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και ετοιμάζεται ως το τέλος του έτους να εκδώσει επταετές ομόλογο, ενώ δεν αποκλείεται να διατεθούν και ομόλογα διάρκειας 18 μηνών.
Επίσης, δίνεται μεγάλη σημασία στην έλευση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Βέρναρ Χόγιερ που θα υπογράψει συμφωνίες συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, την αποπεράτωση του Μετρό, αλλά και θέματα σχετικά με την ενέργεια, αλλά και στην ιδιωτική επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Εκτός όμως από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να πειστεί η κοινωνία ότι κάτι αλλάζει επί της ουσίας, θα εξελιχθεί σε πλήρη ένταση η επιχείρηση «αποδόμησης» του κυβερνητικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ.
Η γραμμή έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «πόλεμος μέχρι εσχάτων» και το επόμενο διάστημα οι τόνοι θα ανέβουν υπέρμετρα, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος, όπως λένε οι συνεργάτες του να βλέπει να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί, όσο αυτό είναι εφικτό, να αντιστρέψει τα δεδομένα και το κλίμα της ηττοπάθειας που κυριαρχεί και στο εσωτερικό της ΝΔ, αν και απαιτείται να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, ενώ από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζει την αντεπίθεσή της.
Ήδη, ο κ. Τσίπρας, στον απόηχο των πρωθυπουργικών εκτιμήσεων ότι θα αδειάσουν οι τράπεζες στην περίπτωση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά, ότι ο πανικός τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία.

Πηγή: Το Βήμα