Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:34:35 πμ
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 22:50

Πιο κοντά Βούτσης - Καμίνης με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Στην κυβέρνηση θεωρούν κοινό τόπο ότι ακόμα και για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων προστασίας από την «ακραία φτώχεια», σε επίπεδο χώρας, δεν αρκεί -αν και είναι το αναγκαίο βήμα- η θεσμοθέτησή τους.
Η υλοποίησή τους προϋποθέτει μηχανισμό καταγραφής όσων θα μπορούν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις για κάλυψη ενεργειακών ή αναγκών σίτισης κ.ά., καταμερισμό των κονδυλίων και διοικητικό πλαίσιο για την προώθηση των συγκεκριμένων δράσεων.

Δεν υπάρχουν απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών για να επωφεληθούν οι έχοντες πρόβλημα επιβίωσης - όσοι πληρούν κριτήρια που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, το κράτος θα χρησιμοποιήσει, σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης του κοινωνικού ζητήματος, ως μοχλό και τους δήμους, και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), και τη χορηγία ιδιωτών αλλά και τη δράση της Εκκλησίας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διερευνά όλες αυτές τις δυνατότητες για τη στήριξη του έργου της ως προς τις κοινωνικές δράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικά στελέχη προσεγγίζουν με ενδιαφέρον τη δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας που υπάρχει από το δίκτυο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και αποτελεί καθημερινό καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους.

Λίγες ώρες αφότου κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σήμερα, Τρίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης περνούσε την είσοδο του κτιρίου της Δραγατσανίου, όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό κ. Νίκο Βούτση συνέπεσε με τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για τα κυβερνητικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης

Συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως διοικητικός εξορθολογισμός, άσκηση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελλοντική μητροπολιτική διαχείριση σημαντικών υποθέσεων. Όμως κυρίαρχο θέμα ήταν το κοινωνικό ζήτημα. Αυτό βρίσκεται στην αιχμή των διακηρύξεων της κυβέρνησης, με στόχο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και την οργανωμένη κοινωνική πρόνοια.

Προσώρας, η… ολιστική αντιμετώπιση είναι μακριά. Γι' αυτό έχει ευήκοα ώτα και ανοιχτή διάθεση συνεργασίας με όσους φορείς έχουν οργανώσει ένα μηχανισμό για δωρεάν ειδικευμένες, ενίοτε και εξατομικευμένες υπηρεσίες, για τη στήριξη οικογενειών που ζουν στην ανέχεια.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει τη διαδικασία για τις κοινωνικές κατοικίες ενώ έχει δίκτυο σίτισης που καλύπτει πάνω από 7.000-8.000 άτομα καθημερινά. Επίσης, έχει λίστες απόρων (περίπου 6.000 άτομα ή αλλιώς 5.000 οικογένειες) από όπου προκύπτει ποιες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη -με τα πρώτα στοιχεία να έχουν συγκεντρωθεί- έρευνα που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την Αθήνα) στην οποία καταγράφονται άδεια κτίρια ή χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική στέγη.

Όλα αυτά είναι εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στην κυβέρνηση για να προωθήσουν μέτρα προστασίας ευάλωτων ομάδων. Ο κ. Βούτσης και ο κ. Καμίνης συμφώνησαν να συνεργαστούν, με αιχμή την κάλυψη αναγκών των οικονομικά αδυνάτων και με άξονα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» που είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με στόχο να προσφέρει βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε οικογένειες που είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες - η φιλοξενία παρέχεται αρχικά για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους έξι.

Πηγή: Το Βήμα