Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 10:17:35 πμ
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 04:31

Θεοδωράκης: Αυτή η Βουλή βγάζει Πρόεδρο Δημοκρατίας

Υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τάχθηκε ο Στ. Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε όμως ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να «είναι μετριότητα, την οποία θα αποδεχτούν όλοι για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το Σύνταγμα και το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει να βγάζεις Πρόεδρο τον καλύτερο. Τον πιο άξιο. Αυτόν που μπορεί να σε εκπροσωπήσει στο εξωτερικό. Αυτόν που μπορεί να νιώσει ο Έλληνας μια ανάσα».

Πρότεινε, μάλιστα, να επιλεγεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα επειδή όπως είπε το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Δεν μπορούμε κάθε φορά για τη μεγάλη αυτή θέση, να κοιτάμε τα ντουλάπια της πολιτικής. Να βρίσκουμε ένα σκελετό, να βρίσκουμε ένα συνταξιούχο της πολιτικής, να βρίσκουμε μια μετριότητα της πολιτικής και να λέμε θα γίνει αυτός Πρόεδρος. Όχι. Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες που μπορούν να προταθούν γι’ αυτό το συγκεκριμένο θώκο. Αυτή είναι η άποψή μου και πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη και να ψηφίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
, δήλωσε

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Θεοδωράκης είπε πρέπει η σημερινή Βουλή να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο. «Είναι ντροπή ακόμη και σήμερα να μην ακούω καμία ζωηρή φωνή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ξέρετε τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Συνήθως είμαστε υπέρ του καλού, μέχρι να φτάσουμε στην πηγή. Άμα είναι να φτάσουμε στην πηγή λέμε «ας το μεταθέσουμε λίγο το καλό». Επειδή έρχεται η στιγμή που το πρώτο Κόμμα που μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις 50 επιπλέον έδρες και για να εξηγήσουμε τι εννοούμε στον ελληνικό λαό 50 επιπλέον έδρες», είπε.

Επιπλέον ζήτησε να να αποφασίσει η Βουλή προτού διαλυθεί την αναθεώρηση του Συντάγματος «και ελπίζω», πρόσθεσε, «να μη τολμήσουν να διαλύσουν τη Βουλή χωρίς να έχουν αποφασίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, να μην χαθούν άλλα πέντε χρόνια».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι Το Ποτάμι δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας. «Είναι ένα Κίνημα που έχει θέσεις, έχει στελέχη, έχει λύσεις, συνομιλεί με ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Άρα εμείς θέλουμε να αναλάβουμε μια ευθύνη με βάση το ποσοστό που θα μας αναλογεί βέβαια, γιατί αλλιώς θα μιλήσεις με τα κόμματα εάν έχεις πάρει 6% και αλλιώς θα μιλήσεις εάν έχεις πάρει 16%», σημείωσε.

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Διάλογος για τα μικρά και διάλογος για τα μεγάλα, αλλά άλλο ο διάλογος για να σώσουμε τη χώρα και άλλο ο διάλογος για να σώσουμε τους μαθουσάλες της πολιτικής. Να σώσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς του παρελθόντος και να σώσουμε τα κόμματα που έχουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η χώρα».

«Είπα και το λέω απόλυτα: ότι η έκφραση του παλιού συστήματος οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τη χρεοκοπία της χώρας δεν χωράνε σε αυτή τη συνωμοσία του καλού. Δεν χωράνε! Τι να κάνουμε τώρα; Οι άνθρωποι που ναυάγησαν τη χώρα και τώρα το παίζουν παρθένες -ναυάγησαν τη χώρα δεν ναυάγησαν την τσέπη τους- οι άνθρωποι που ναυάγησαν τη χώρα δεν μπορούν να είναι σε αυτή τη συνωμοσία του καλού. Είναι ξεκάθαρο»
, συνέχισε.

Για τη συμμετοχή του Ποταμιού σε κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε δύο προϋποθέσεις: Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν νευραλγικά πόστα να μην έχουν ακροδεξιές ή σταλινικές αντιλήψεις ή να μην υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Και να υπηρετηθούν κάποιες βασικές αρχές ώστε να μην οπισθοδρομήσει η χώρα.

«Υπάρχουν στιγμές που νοιώθω συγγενής με ανθρώπους του πολιτικού συστήματος που μπορεί να βρίσκονται και στα δεξιά μου για να το πω απλουστευτικά και στα αριστερά μου. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι φιλελεύθεροι που κάποιες στιγμές λένε κάποια πράγματα και λέω “μπράβο βρε φίλε το είπες” και υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που ένας αριστερός φίλος κάνει μερικές παρατηρήσεις οι οποίες πραγματικά έχουν σχέση με την πραγματικότητα και με τις δικές μας αρχές.

Το Ποτάμι λοιπόν θα αναζητήσει συμμαχίες και θα αναζητήσει συμμαχίες στους ανθρώπους που έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική, που πιστεύουν στην προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας, που έχουν μια σύγχρονη αντίληψη για την οικονομία, που δεν είναι κρατιστές, που πιστεύουν στα δικαιώματα, που βάζουν τον άνθρωπο στο κέντρο, στο ανθρωποκεντρικό σύστημα και όχι τα νούμερα πρώτα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει όταν έρθει η ώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή με ρωτάτε, έχει ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε μπροστά την κοινωνία. Υπάρχουν και άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να συμβάλλουν σε μια προσπάθεια της χώρας. Έχω ακούσει λογικές προτάσεις και το είπα και πριν, αλλά έχω ακούσει και παραλογισμούς».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απηύθυνε πρόσκληση να μπουν στο κόμμα οι αριστεροί μεταρρυθμιστές και οι φιλελεύθεροι προοδευτικοί. «Δεν υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα εδώ, δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πιάσει τις καρέκλες, τις έχουν δέσει και δεν θα σηκωθούν. Κάνουμε ένα τίμιο παιχνίδι και θα είναι πολύ εύκολο για μας και μάλλον ευχάριστο για την ψυχή μας, να δούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται μαζί μας και η προσπάθεια του Ποταμιού μεγαλώνει. Θυμίζω ότι το Ποτάμι μέσα σε 88 μέρες πήρε 400 χιλιάδες ψήφους, μέσα σε 88 μέρες. Χωρίς λεφτά, χωρίς δικά του μέσα ενημέρωσης, χωρίς προστάτες και χωρίς καμία σχέση με το παλιό.Είναι κάτι που πρώτη φορά συνέβη, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, το πρώτο κόμμα που δημιουργήθηκε από το ΄74 και μετά και πήρε 400 χιλιάδες ψήφους. Γιατί όλα τα άλλα κόμματα που δημιουργήθηκαν ήταν διασπάσεις κομμάτων, ήταν συνενώσεις κομμάτων, ήταν παλιοί Πολιτικοί που βγήκαν κι έκαναν κόμματα», σημείωσε.

Πηγή: Το Βήμα