Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 9:48:32 μμ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 20:50

Τσακαλώτος: Σηκώνω τα χέρια ψηλά - Βενιζέλος: Δυστυχώς σηκώνετε και τα πόδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σκληρή «κόντρα» σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή με αφορμή την σφοδρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τα υπερπλεονάσματα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο 2019-2022 και μάλιστα δίχως δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους.


Ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου και αρκετές φορές ακουγόταν να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα. Όσο ο κ. Βενιζέλος αμφισβητούσε το αφήγημα της καθαρής εξόδου, για το οποίο είπε ότι «έχει προ πολλού καταρρεύσει», τόσο το κλίμα οξυνόταν.

Όταν αναφέρθηκε στα υπερπλεονάσματα οι αντιδράσεις εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών κορυφώθηκαν, με τον κ. Τσακαλώτο να αμφισβητεί πλήρως τα επιχειρήματά του: «Δεν έχετε διαβάσει τίποτα. Σηκώνω τα χέρια ψηλά», του είπε, με τον κ. Βενιζέλο να του απαντά: «Δυστυχώς σηκώνετε και τα πόδια»! Ο «καυγάς» μεταξύ τους άναψε για τα καλά, με τον κ. Τσακαλώτο να φωνάζει και τον κ. Βενιζέλο να του λέει: «Όχι πολιτική υστερία σε μένα εντός της Βουλής. Ηρεμήστε και ακούστε».

Ο κ. Τσακαλώτος παίρνοντας τον λόγο είπε στον πρώην υπουργό ότι «είναι προφανές ότι δεν έχετε παρακολουθήσει καμία συζήτηση και ότι δεν ακούσατε ούτε μένα ούτε τον κ. Χουλιαράκη που μίλησε για τον πίνακα με τα πλεονάσματα». Όπως είπε «αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καινούργιος στόχος». «Είναι για να σας βοηθήσει στην συζήτηση τι θα ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα αν δεν κάναμε κάτι» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα και δαπάνη-μέρισμα εκ των υστέρων, αλλά ο δημοσιονομικές χώρος που δημιουργείται». «Εμφανίζεστε ως ένας άρχοντας της Βουλής των Λόρδων», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, ενώ στο ίδιο πνεύμα του είπε: «Δουλεύετε για τα δημοσιονομικά περιθώρια της επόμενης κυβέρνησης. Πρέπει να σας ευχαριστήσουμε κιόλας».

Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε κατηγορώντας το ΠαΣοΚ για παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ: «Εσείς φέρατε το ΔΝΤ με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Καστελόριζο», είπε και ο κ. Βενιζέλος του απάντησε: «Από την συμμετοχή σας στα Eurogroup έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ το επέβαλε κάποια ελληνική κυβέρνηση; Το επέβαλλε η Γερμανία». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει συνάψει σύναψη συμβίωσης με το ΔΝΤ».

Όταν τελείωσε η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πολιτικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η επίμαχη φράση του κ. Βενιζέλου («δυστυχώς σηκώνετε και τα πόδια»), πρόταση με την οποία συμφώνησε αμέσως ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Πηγή: Το Βήμα