Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 23:17

Το δικαιούται η Γουμένισσα

Του Κώστα
Τερζενίδη. 

 

Όταν στήνονταν η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και από τον «Καποδίστρια» περνούσαμε στον «Καλλικράτη» με τις συνενώσεις των 11 δήμων του νομού σε μόλις δυο, μόνο η Γουμένισσα ήταν αυτή που σήκωσε το ανάστημά της και διεκδικούσε τρίτο δήμο με έδρα την πρωτεύουσα της Παιονίας. Συγκρότησε τότε επιτροπή διεκδίκησης, έκανε μεγάλες συγκεντρώσεις, παρουσίασε και τις θέσεις της στο συνέδριο της ΤΕΔΚ, αλλά δυστυχώς τελικά δεν δικαιώθηκε.


Τώρα και πάλι μόνο η Γουμένισσα είναι αυτή που διεκδικεί, στις αλλαγές που έρχονται, να αποτελέσει τον τρίτο δήμο στο νομό και ας μη διευρυνθούν τα όριά της από τον παλιό «Καποδιστριακό» δήμο Γουμένισσας. Κουβαλά στην πλάτη της το Πάικο, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τον αρχιτεκτονικό και αμπελοοινικό της πλούτο και είναι αρκετά.
Δικαιούται η Γουμένισσα το δήμο της. Και συμφωνώ με τον πρώην δήμαρχο Κιλκίς και πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Αναστάσιο Αμανατίδη, με την επισήμανσή του πως αδικήθηκε η Γουμένισσα από τις αλλαγές του «Καλλικράτη».
Προσωπικά, στο συνέδριο της ΤΕΔΚ, ως αντιπρόσωπος του τότε δήμου Δοϊράνης, είχα εκφράσει την προσωπική μου άποψη, πως ο «Καποδίστριας» με τους 11 δήμους λειτούργησε εξαιρετικά στο νομού και οι μικρές κοινωνίες των χωριών για πρώτη φορά είδαν έργα ανάπτυξης και πραγματικό ενδιαφέρον. Πως το σχήμα που προτείνονταν με τους δυο δήμους θα ήταν απρόσωπο, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό, καταστροφικό για τα χωριά, τη στιγμή μάλιστα που είχε πια διαφανεί και η μεγάλη οικονομική κρίση. Τόνισα, πως τα χωριά μας θα έχουν ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την ενεργοποίηση των ανθρώπων τους, τον εθελοντισμό τους, κάτι που δεν μπορούν να το πετύχουν οι μεγάλοι δήμοι. Δυστυχώς επικράτησε απόλυτα ο μύθος των «ισχυρών» δήμων και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματά του.