Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 09:14

Αναστάσιοs Αμανατίδηs :Το Κιλκίς κάποτε

Ο Γιορδάνης (Ιορδάνης Ρωμανίδης 1925 – 2010), πατέρας του Ντάλλου, ήταν από τα χαϊδεμένα και ζωηρά παιδιά στην περιοχή του Γυμνασίου του προπολεμικού Κιλκίς, θυμάται ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης,  φίλος καλός και συμμαθητής του Γιορδάνη. Με την δυνατή τσατάλα* του, την θρυλική λαστιχένια σφεντόνα σημάδευε όχι μόνο σπουργίτια (του Θεού τα πουλία),

αλλά και τζάμια, φωτιστικά των δρόμων και άλλους στόχους, προκαλώντας ζημιές. Σωματώδης στην εμφάνιση και χειμαρρώδης στη γλώσσα ο νεαρός μαθητής Γιορδάνης, οργάνωσε σε ομάδα την ‘’τσακαλαρία’’ της ηλικίας του και έγινε κυρίαρχος της γειτονιάς.  Δεν φοβόταν κανέναν!
Το έβλεπε και δεν το σήκωνε ο Καρμάς, ένας από τους Καρμάδες, ο ‘’αλαφροΐσκιωτος’’…
Κάποια φορά τόλμησε να απειλήσει τον αγέρωχο Γιορδάνη…
…Σύ Ραμάνα πιδί, με τ’ς ζίλες** σ’, νταμ πόρτα, νταμ τζάμ’,… ιγώ πααίνω Τσούντα***, δυο μέρες όξω σχουλειό ‘σύ! … (Βρε παιδί του  Ρωμανίδη, με τα λάστιχα της ‘’τσατάλας’’ σου, μια στις πόρτες, μια στα τζάμια…, θα πάω εγώ στον Τσούντα και συ θα μείνεις δυο μέρες έξω από το σχολείο! (θα τιμωρηθείς με δυο μέρες αποβολή).  
*Τσατάλα: Διχάλα με δύο λάστιχα και πετσάκι υποδοχής βώλου πέτρας στη μέση. Χρησιμοποιούνταν από τα παιδιά για κυνήγι πουλιών και άλλες σκανταλιές.
**Ζίλα: στα στενημαχίτικα η τσατάλα, η παιδική σφεντόνα.
***Τσούντας: Επιφανής Στενημαχίτης φιλόλογος του πρώτου Κιλκίς.                                                         
Α. Α.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: ΡΩΜΑΝ’ Ο ‘’ΤΡΟΜΕΡΟΣ’’